Back to top

GaLaBau 2022

A zöldfelületek és a szabad terek tervezésének, építésének, karbantartásának teljes körét lefedi Európa egyik legrangosabb szakkiállítása, a GaLaBau. A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége által, a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezetével, a Magyar Tájépítészek Szövetségével és a Magyar Faápolók Egyesületével közösen szervezett őszi tanulmányúton részt vevő szakemberek a nürnbergi szakkiállítást is megtekintették.

glabau.jpg

A német kertépítő szövetség ügyvezető igazgatója vendégül látta a Makeosz képviselőit a kiállításon
A német kertépítő szövetség ügyvezető igazgatója vendégül látta a Makeosz képviselőit a kiállításon
Az egyébként kétévente megrendezett kiállítás a Covid-járvány miatt 2020-ban elmaradt. Az idei rendezvény ezért négy év szakmai munkáját, fejlesztési irányát, innovációját mutatta be tizennégy teremben. A következő, 25. kiállításra a tervek szerint 2024 szeptemberében kerül majd sor. Amíg 2018-ban ezer cég vonultatta fel termékeit, a szervezők és látogatók nagy örömére idén több mint 1100 kiállító, köztük hat magyar cég volt jelen. Az idei kiállítás középpontjában a fenntarthatóság, az éghajlatváltozás hatásainak következménye, és az arra adott lehetséges kertészeti válaszok álltak.

A rendezvény megőrizte szerepét és hangsúlyát az európai zöld szakmában, emelte ki a német kertépítő szövetség ügyvezető igazgatója a magyar szakmai csapat számára tartott fogadáson.

A Pellenc cég is vendégül látta a magyar kertépítőket, akik ki is próbálhatták a cég legújabb fejlesztéseit. Az akkumulátoros kéziszerszámokat úgy tervezték meg, hogy ergonomikusak, energiatakarékosak és biztonságosak legyenek.

Európa vezető faiskolái is bemutatták növényeiket, jelen voltak többek között a Bruns, a Lorberg, a Lorenz von Echren, a Van den Berk, a Die Lappen, a Twenthe Plant, a Vanucci faiskolák. Kiadványaik többsége már nemcsak a fajták megismertetését szolgálja, hanem különböző szempontok szerinti csoportosításokat is ad. Például a Lorenz von Ehren faiskola kiadványban foglalta össze a méhlegelőként is telepíthető lombosfa- és cserjefajtáit, tulajdonságaik között kiemelve a virágzási időt, a virágok nektár- és pollentermelő képességét is. Egy másik kiadványukban a németországi városi telepítésre alkalmas lombosfa-fajtákat foglalták össze, megjelölve azt, hogy melyik fajta telepítése milyen éghajlati zónában biztonságos. A Bruns faiskola katalógusában is már évek óta van segédlet a tájépítészeti tervezéshez.

galabau2.jpg

A német Bruns faiskola formára nyírt koros növényeket mutatott be
A német Bruns faiskola formára nyírt koros növényeket mutatott be

A Kordes cég az Urban Streetlight fajtaválogatását is elvitte a kiállításra. A fajtákat közterületek, köztük forgalmi szigetek és zöldsávok telepítésétől az exkluzív kertek növényesítéséig ajánlják nemcsak szabadföldbe, hanem konténeres kiültetésre is, mert hosszan virágoznak, könnyen gondozhatók, ellenállóak, egészséges lombozatúak. Néhány fajta a listából: Black Forest Rose, Cubana, Escimo, Fortuna, Larissa, Lupo, Sunny Rose, Topolina, Weg de Sinne.

Évelőújdonságok

Az 1960-ban alapított Stauden Panitz cég több mint 2500 évelő- és díszfűfajtát termeszt. Többféle évelőkeveréket állítottak össze, amelyek közül kiválaszthatók az adott telepítési körülményeknek, jellemzőknek megfelelők. A vegyes telepítések többségét több éven keresztül tesztelte a német évelőkertészek szövetsége.

Ennek eredményeként különböző adottságú területekre szánt keverékek születtek, amelyek változatos, életképes és esztétikus kiültetések megvalósítását teszik lehetővé. A kiállításon ebből láthattak ízelítőt az érdeklődők.

galabau3.jpg

A Stauden Panitz évelőtermesztő cég különböző adottságú területekre összeállított fajtakeverékeket kínált
A Stauden Panitz évelőtermesztő cég különböző adottságú területekre összeállított fajtakeverékeket kínált
Virágmagkeverékek termesztésével, tesztelésével és forgalmazásával foglalkozik a francia Bertrand cég. Virágmagkeverékeik csak évekig tartó teljes körű tesztelés után kerülnek forgalomba. Nyolcvanféle magkeveréküket hét különböző szempont szerint állították össze. Van köztük tavaszi vetésű egynyári-magkeverék, őszi vagy tavaszi vetésű évelő-magkeverék, őszi vagy tavaszi vetésű, különleges talajokra alkalmas magkeverék, százszázalékban biogazdálkodásból nyert magkeverék, őszi vagy tavaszi vetésű vadvirágkeverék.

A Lageschaar Vaste Planten holland évelőtermesztő cég a Prairie Garden®, a Fleur Dansante® és a Fleur Robuste® növénykombinációit mutatta be. Egy négyzetméterre meghatározzák a szükséges darabszámokat, így kínálják a vevőknek a fajta-összeállításokat. Például a gyors talajlefedettséget adó, kevés gondozást igénylő Prairie Garden® keverék hosszú virágzási idejű évelők és díszfüvek keveréke, klímabarát kertbe javasolják.

A Rieger-Hoffmann GmbH német vállalkozás vadon élő növényeket szaporít több mint harmincöt éve.

Nagy projekteknél helyben gyűjtött vetőmagból bérszaporítást is végeznek. Mintegy hetven partnercéggel dolgoznak együtt Németország-szerte közel kétezer szaporítóterületen, 600 hektáron.

A vadon élő fajokat természetes állományokból gyűjtik a természetvédelmi hatóságok jóváhagyásával. A néhány megmaradt fajgazdag gyepállomány megőrzése és gondozása Németországban központi jelentőségű a ritka állat- és növényfajok génállományaként és élőhelyeként.

Zöldfalak

A Biolit Green Systems GmbH cég homlokzatok, hangszigetelő falak és egyéb elválasztó növényfalak olyan rendszerét hozta létre, amelynek elemei speciálisan kifejlesztett ásványi alapú anyagból állnak, képesek a víz tárolására. Az elemekből zöldfalak építhetők öntözőrendszerrel együtt. A beépített érzékelőknek köszönhetően szabályozható a talaj levegő- és nedvességtartalma. A felhasznált szub­szt­rátum és a növények sokféleképpen variálhatók és a kívánt zöldítési módhoz igazíthatók.

A rendszer meglévő homlokzatra, vagy külön zöld válaszfalként is megépíthető. A falak válaszfalként működhetnek sorházak között hangszigetelés és növénytermesztés céljából is.

A német Mobiga csapat mobil függőleges modellkerteket mutatott be, melyekkel zöldebbé és élhetőbbé szeretnék tenni a városokat. Elsősorban olyan helyszínekre kínálják padokkal ellátott függőleges kertjeiket, ahol nem telepíthetők fák vagy cserjék. A rendszer esővíztartályába gyűjtik a vizet, a szivattyú és a vezérlőegység energiaellátása napelemekkel történik, típustól függően 2-4 fő részére padokat helyeztek el a növényfal két oldalán. Akár ötven különböző növényfajta telepítése is lehetséges az árnyékos és a napos részek igényeinek megfelelő fajtakiválasztással. Tesztelték a rendszert ehető gyógynövények, vadméhlegelőnek alkalmas növények, vadon élő növények, gyógynövények, dísznövények beültetésével, de egyéni kívánság szerint is elkészítik a növényfalat.

Lazít és szellőztet

A Vogt Air Injector az erősen összetömörödött talajokat sűrített levegő segítségével lazítja, levegőzteti, tisztítja. A talajlazító készülék könnyű, jó ergonómiájú és egyszerűen használható, nem kell hozzá nagy fizikai erő. Használata után a csapadék és az öntözővíz sokkal jobban behatol a talajba, és ott egyenletesen eloszlik. A talaj fellazításával elkerülhető a vizesedés, ami az érzékeny növényekben gyökérrothadáshoz vezethet.

A Vogt Geo Injectors család legkisebb talajlevegőztető és -injektáló berendezése granulátumok, folyékony műtrágyák, víz és levegő befecskendezését teszi lehetővé. A tartályba 2 liter granulátum fér, legnagyobb szemcsemérete 4 milliméter, gyorsan és egyszerűen megtölthető.

A Geo Injector sorozat még három modellje volt látható a kiállításon.

A föld alatti gyökérlabda-rögzítő rendszer egyáltalán nem akadályozza a gyökérnövekedést. A horgonyok és a hevederek együtt erős tartást biztosítanak. A gyökérzet lehorgonyzása olyankor célszerű, amikor a földlabdás fák átültetésekor a felszín felett nem lehet megerősítő elemeket elhelyezni. Ilyenkor a stabilitást, a tartó szerepet a földlabdát lehorgonyzó kötelek, huzalok, hevederek veszik át a gyökérzet megerősödéséig.

A GaLaBau kiállítás idején zajlott a fiatal német kertépítő csapatok Skills-versenye. Az ország több pontjáról érkezett 13 ifjú csapat mérte össze a tudását, a győztes képviselte Németországot a szakmák tallinni világbajnokságán.

Fotók: Megyesi Éva, Tichy Balázs

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/47 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ki fog sárgarépát tárolni?

Sárgarépa-termesztőknek szerveztek találkozót Zsombón, a Bálint család gazdaságában a Nunhems Hungary Kft., a BASF Hungaria Kft., a Seedplus Kft., a Koppert Hungária Kft., valamint a Carmeuse Hungária Kft. képviselői. A területbejáráson számos kérdés szóba került, a termesztett fajták, technológiai módszerek és termesztést segítő anyagok ismertetése mellett a kereskedelmi helyzetet is elemezték az előadók és a vendégek.

Törökországban is termálvízzel fűtenek

Miközben Európa-szerte sorra leállnak télre a zöldséghajtató üzemek a magas gázárak miatt, egyre több paradicsom érkezik Törökországból, mondta Fatih Kördemirci, a Kurt Group munkatársa.

Zöldfelületek - Egy falatnyi természet

Ahogy a Kertészet és Szőlészet korábbi lapszámában már beszámoltunk róla, a Magyarország Zöld Városa díj első helyezettje 2022-ben a Budapest 13. kerületében megépült Vizafogó Park lett. A tervezés projektvezetőjét, Ripszám Eszter tájépítészt kérdeztük azokról a tervezési szempontokról, melyek segítették őket az ökologikus szemléletű új közterületi park létrejöttében.

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

Áfacsökkentést szeretnének elérni

Tavaly számolt be első ízben a sajtó arról, hogy az Európa Parlament által megszavazott módosítások értelmében a tagországoknak lehetőségük lenne a zöldség és gyümölcsfélék általános forgalmi adóját saját hatáskörben meghatározni. Németországban ismét az ÁFA-csökkentés mellett érvelnek.

A spenót vesekőképző hatása tejjel kivédhető

A spenót sok gyerek „nemszeretem” növénye, ám rengeteg előnyös tulajdonsága van. Klorofillja ipari és gyógyászati alapanyag. Ami pedig nem előnyös, az is kis trükkel kivédhető… Klorofillja jó antioxidáns, és egy másik hatóanyaga a pihentető alvást segíti.

Adventi kertajánló

A korai sötétedéshez igazított nyitvatartási idővel, de számos hazai botanikus kert és arborétum tart nyitva a téli hónapokban. Sőt, programokkal is több helyen készülnek, ezekből válogattunk.

Rezes lemosó permetezés: többször is megéri elvégezni

A lemosó permetezéseknek számos előnyök van: gyérítik az áttelelő kártevők, és az áttelelő kórokozók számát, és mivel nincs lomb a fákon, nem kell tartani a szer miatti perzseléstől. Ősztől tavaszig ezt több alkalommal elvégezhetjük, így a hatékonyság fokozható.

Több mint ötszáz katalán településen vezetnek be vízkorlátozást a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek - közölte az El País című újság.