Back to top

Magyarok Kenyere: minden magyar számára a nemzet egységét jelenti

Minden nehezítő körülmény ellenére az idén is több, mint 1000 tonna búzát adományozott 8 ezer Kárpát-medencei gazda a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program keretében, hogy így fejezzék ki az együvé tartozás érzését, segítő szándékukat. Az adományokból 500 intézmény részesülhet. A Szomorban tartott november 25-ei adományozó ünnepségen részt vett Novák Katalin köztársasági elnök is.

​​​​Győrffy Balázs: az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a búzás zsákok
​​​​Győrffy Balázs: az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a búzás zsákok
Az egész éven átívelő eseménysorozat legmagasztosabb pillanatának nevezte az adományozó ünnepséget Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Felidézte, hogy a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program 2018-ban megkapta a Magyar Örökség Díjat, amelynek indoklásában továbbadásra érdemes örökségnek, hagyománnyá érlelt jótékonysági gyakorlatnak nevezték, mely hozzájárul a magyar társadalom erkölcsi felemelkedéséhez.

Emlékeztetett továbbá arra is, hogy az idei esztendő kihívásai közepette is megnyíltak a zsákok, több, mint 1000 tonna búzát ajánlottak fel a Kárpát-medencei gazdák,

akinek pedig nem termett meg a gabonája, pénz- vagy természetbeni adománnyal járult hozzá a program sikeréhez.

Csaba testvér Isten áldását kérte a gazdákra, molnárokra, pékekre
Csaba testvér Isten áldását kérte a gazdákra, molnárokra, pékekre
Fotó: MTI
Napjaink történései közepette érthető, ha valamilyen szinten megbicsaklik az ember hite, mondta Csaba testvér, aki az általa működtetett gyermekotthonok nevében mondott köszönetet az adományokért. „Arra kérem Önöket, ne keseredjenek el, ne bizonytalanodjanak el, az Önökre bízott munkatársakat lelkesítsék, biztassák, fog ez menni, meg tudjuk oldani. Nagyok a problémák, de mi nagyobbak vagyunk. És össze fog ez jönni nekünk a jövő évben is. Jézus Krisztus hitéből merítsünk erőt, és akkor jövő évben is meglesz az ezer tonna, és egészen biztos, hogy sokan fogják áldani az önök munkáját. Lehet, hogy a gyerekek nem is tudják kitől, honnan jön az a rengeteg millió búzaszem, nem is ez a lényeges, hanem a szívünkben felfakad a hála, a köszönet, az Isten dicsőítése” – mondta Csaba testvér, aki a magyar gazdákat, molnárokat, pékeket a következő szavakkal áldotta meg: „Áldd meg az ő munkájukat jó időjárással, kitartó erőfeszítéssel, olcsó üzemanyaggal és mindazzal, amire szükségük van!”

A magyar gazdák alkotásának, munkájuk gyümölcsének, eredményének magát az életet nevezte Nagy István, hiszen a magyarság legjellemzőbb és legfontosabb kenyérnövényét, a búzát sok helyen életnek nevezik. Élet abban az értelemben is, hogy aki a mezőgazdaságban, az élelmiszeriparban tevékenykedik, az nap mint nap hozzájárul ahhoz, hogy mindenki asztalán legyen megszeghető kenyér.

„A magyar mezőgazdaság az elmúlt időszak történelmi mértékű nehézségei ellenére is folyamatosan biztosítja a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel való ellátását.

Nagy István: a Magosznak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a Magyarok Kenyere programban
Nagy István: a Magosznak köszönhetően a határon túli magyarság is képviselteti magát a Magyarok Kenyere programban
Fotó: MTI
Köszönet illeti a magyar gazdákat ezért a helytállásért, ami mögött ott van az egész ágazat összefogása” – mondta az agrárminiszter. Mint hozzátette, „az agrárium az elmúlt időszak kihívása miatt is nemzetstratégiai ágazattá vált, amelyben a siker egyik záloga az ágazati szereplők közötti összefogás. Az eredményes gazdálkodás pedig azért is fontos, mert csak az tud segíteni másokon, akinek van miből adni. Ez persze csak szükséges feltétele a jótékonyságnak, hiszen anélkül a jóakarat nélkül, ami ebben a programban a gazdák részéről megnyilvánul, az eredményeink rideg számok maradnának. A Magosz bekapcsolódásának köszönhetően is a program szellemisége kiteljesedett azzal, hogy már a határon túli magyarság is képviselteti magát a közös munkában.

A magyar gazdálkodókat egyesítette a szolidaritás eszméje, így a Kárpát-medencei gazdatársadalom önzetlen, segítő szándékú összefogásának nemes gondolatából mára az egyik legjelentősebb, legszélesebb tömegeket megmozgató, nemzeti szintű karitatív kezdeményezéssé terebélyesedett a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program.

Az elkötelezettség, a felelősségvállalás gyümölcsei lassan, megfontoltan érnek, de életet, lehetőséget teremtenek, ahogy ezt a 15 millió magyar búzaszem is jelképezi. Az elmúlt 12 esztendőben sikerült közös erővel átlépnünk a nemzetrészeinket elválasztó határokat, és újra tudtuk egyesíteni a magyarokat. Köszönet illeti mindnyájukat az erőfeszítéseikért, a munkájukért az agráriumban is. A nemzet egészére kiterjedő szolidaritás szép példája tehát ez a program, amely az alaptörvény betűjének és szellemének is megfelel. A magyar Országgyűlés ugyanis az új Alkotmányban kimondta, hogy Magyarország felelősséget visel a határain kívül élő magyarok sorsáért, elősegíti közösségeik fennmaradását és fejlődését, a szülőföldön való boldogulásukat. És ahogy a szomszédunkban dúló háború most mindennél jobban ráirányította a figyelmet erre a felelősségvállalásra, az is jól látszik, hogy a szülőföldön való boldogulás segítése, ami sokszor békeidőben sem egyszerű feladat, most mekkora akadályokba ütközik és mekkora feladat is” – zárta beszédét Nagy István.

Jakab István: A Kárpát-medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni
Jakab István: A Kárpát-medence gazdái most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni
Fotó: MTI

A Kárpát-medencei gazdák most is megmutatták, hogy egy nemzet vagyunk és összefogással tudjuk egymást segíteni,

mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke az átadó ünnepségen. Méltatta a gazdák összefogását, akik a Covid-járványt követően, a szomszédunkban dúló háború és a rég nem tapasztalt aszály ellenére a korábbi évekhez hasonló mennyiségű gabonát adtak össze, aminek köszönhetően újra bebizonyosodott: „egy nemzet vagyunk, összefogunk és minden körülmények között segítjük egymást”.

Jakab István köszönetet mondott a több, mint 8 ezer adományozónak és annak a 800 együttműködő szervezetnek, szövetségnek, amelyek segítik az adományokat eljuttatni a rászorulókhoz.

Az adománylevelet és egy zsák Magyarok Kenyere lisztet Novák Katalin köztársasági elnök, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke adták át az intézmények képviselőinek
Az adománylevelet és egy zsák Magyarok Kenyere lisztet Novák Katalin köztársasági elnök, Győrffy Balázs, a NAK elnöke és Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke adták át az intézmények képviselőinek
Fotó: MTI
Őket, így a malmok és fuvarozó cégek munkáját, a természetbeni adományokat nyújtók hozzájárulását oklevéllel ismerték el az ünnepségen.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.