Back to top

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

A baromfiágazat minden szegmensét súlyosan érintette az idei járvány. 2015-ben szenvedtek hasonló károkat az állattartók, akkor 50,5 millió madár pusztult el.

A betegség terjedésének megfékezése érdekében gazdaságok teljes állományát selejtezték ki.

Az elkerülhetetlen, ám drasztikus lépés következtében a tojás és a pulykahús ára rekordmagasságba emelkedett - mely kombinálva az inflációval jelentősen visszavetette az értékesítést.

Az Egyesült Államokban februárban kezdődött járvány 46 államban fertőzött meg baromfitelepek és nem vadmadár állományokat, az az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) adatai szerint.

„A vadon élő madarak vándorlásuk során továbbra terjesztik a magas patogenitású madárinfluenzát az egész országban, ezért a tenyészállományok és a vadon élő madarak közötti érintkezés megakadályozása kulcsfontosságú az amerikai baromfi védelmében” - mondta Rosemary Sifford, az USDA főállatorvosa.

2015 után a gazdák jelentős biztonsági változtatásokat hajtottak végre, nagy hangsúlyt fektetve a higiéniai előírások betartására. 2015-ben a megbetegedések mintegy 30%-a volt közvetlenül vadmadár eredetű, szemben az idei 85%-kal - közölte az USDA a Reuters-szel.

A kormánytisztviselők különösen a pulykafarmokon történt fertőzéseket tanulmányozzák, abban a reményben, hogy új ajánlásokat dolgozhatnak ki a megelőzésére. Az USDA szerint

a megfertőzött baromfitelepek több mint 70%-át pulykatenyésztő gazdaságok teszik ki.

Az embereknek kerülniük kell a betegnek tűnő vagy elpusztult madarakkal való érintkezést, bár a járvány a lakosságra nézve alacsony kockázatot jelent - közölte az amerikai Betegségellenőrzési és Megelőzési Központ.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Építkezik a magyar gazdatársadalom

A délvidéki gazdaszervezeteket tömörítő Vajdasági Agráregyesületek Szövetségét (VASZ) 2006-ban alapították. Az azóta eltelt 16 évben nem kevesebb, mint 73 gazdaszervezet és mintegy 8 ezer gazdálkodó ernyőszervezetévé terebélyesedett az érdekvédelmi szervezet. A VASZ-nak sokáig nem volt saját székháza, és 2018-ban felszólították őket, hogy hagyják el addig bérelt „otthonukat”.

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

13 étel, amely segít a veséknek eltávolítani a méreganyagokat

Gondoljunk a vesénkre úgy, mint egy szűrőre, amely megszabadítja a szervezetet mindattól, amit nem akarunk, hogy ott maradjon. Ez a két, bab alakú szerv gondoskodik a vér szűréséről, mely során eltávolítja a méreganyagokat és a felesleges folyadékot a szervezetből, miközben kordában tartja a kálium- és a nátriumszintet. Emellett hormonokat is termel, amik segítenek szabályozni a vérnyomás és a csontok erősségét.

A vizes élőhelyek megőrzéséért

A legrégebbi természetvédelmi államközi megállapodás az a bizonyos Ramsari Egyezmény, amely a nemzetközi jelentőségű vizes területekről, a vízimadarak élőhelyeiről szól. Az egyezmény létrejötte a XX. század második felében jelentősen felgyorsuló vizes élőhelyek pusztulásának, valamint a vízimadarak eltűnésének az eredménye.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Minden 12. spanyolországi malac dán

A dán malacok rendkívül népszerűek mind a német, mind a lengyel sertéskereskedők körében. Most az új adatok azt mutatják, hogy Spanyolországból is nő az érdeklődés.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Mennyi kalciumra van szükségünk naponta, és mi a legjobb módja annak, hogy hozzájussunk?

A kalcium az erős, egészséges szervezet kulcsfontosságú összetevője. Azonban a 19 év feletti férfiak közel 30 százaléka és a nők 60 százaléka nem fogyaszt belőle eleget az amerikaiaknak szóló étrendi irányelvek szerint. Egy dietetikus megosztotta, hogy miért fontos az elegendő kalcium bevitele, valamint a kalcium fogyasztásának legjobb módjait.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.