Back to top

Változóban a globális tőzeg kereskedelem

A tőzegtermékek - legyen szó kiváló minőségű adalékanyagokat tartalmazó közegekről vagy hobbi célú, otthoni felhasználásra gyártott keverékekről – a fő alapanyag energia- és üzemanyag-igényes kitermelése és gyártása miatt nagyon kitettek az utóbbi hónapok árrobbanásának.

A kertészek számára számára húsbavágóan fontos a tőzegnek, mint alapanyagnak a minőség mellett a termék ára is. 

A Pindstrup földkeverék előállító cég magyarországi képviselője, Aradi László Csólyospáloson a Plant Alliance szaporítóanyag-forgalmazó cég szakember találkozóján foglalta össze a tőzegpiac jelenlegi helyzetét.

Fotó: Pixabay

A bolygón korlátozott azoknak a tőzeglelőhelyeknek a száma, amelyek kiaknázása már korábban elkezdődött és ahol jelenleg is zavartalanul végezhető tőzegbányászat. Ezek a területek jellemzően Észak-Európában, Kanadában és Oroszországban találhatók. Tőzeget már nagyon régóta bányásznak, ám csak a múlt század közepétől indult el a tőzeg kertészeti célú felhasználása, amikor is a termelők rájöttek, hogy ha tőzegalapú közegbe ültetik a növényeket, akkor azok lényegesen jobban fejlődnek. Időközben a kertészek körében megfogalmazódtak azok a jól körülírható igények és elvárások, amelyeknek meg kell felelnie a kertészeti célú felhasználásra előállított tőzegkeverékeknek: 

 ilyen a szerkezeti stabilitás, a magas levegő- és vízkapacitás, a jó vízfelvevő és vízelvezető képesség, a könnyű újra nedvesíthetőség, a tápanyag megtartó és tápanyag szolgáltató képesség, az optimális pH és EC szint, a kórokozó-, kártevő- és gyommag mentesség és természetesen az állandó minőség

Minden gyártó és piackutató cég nagyjából hasonlóan látja, hogy a világban a kertészeti célú tőzeg iránti igény folyamatosan nő, ami a becslések szerint 10-15 éven belül megduplázódik, megháromszorozódik. Amíg Európa nagy részén és így Magyarországon is az utóbbi tíz évben többnyire telített piacról beszélhetünk, addig a világ számos részén csak az elmúlt két évtizedben fedezték fel az árutermelő kertészek a tőzeg alapú termékeket.

Fotó: www.pixabay.com

Igaz ez például Brazíliára, Kínára, a távol-keleti országokra, de meglepő módon Indiára is, a kókuszrost hazájára. A tőzegpiac jövőjével kapcsolatban meghatározó az a jelenleg is zajló folyamat, hogy bár a kereslet nő, a kínálat kevésbé: az egyik legnagyobb tőzegbázis ugyanis, ami az emberiség rendelkezésére áll Oroszországban, Szibériában található. Ehhez korábban sem volt egyszerű hozzáférni, most pedig különösen nehéz.

Utóbbi években egyre nehezebb új bányakoncessziókat szerezni és új tőzegbányákat nyitni, részben környezetvédelmi, részben politikai okokból. Ezzel párhuzamos elindult a tőzegmentes termékek népszerűsítése, és nagy nyomás alá helyezi a piacot a gyártási és szállítási költségek drasztikus emelkedése is. Ezek együttesen komoly hatással vannak a tőzegtermékek globális kereskedelmére. A világ vezető gyártó vállalatai már gőzerővel dolgoznak azokon az anyagokon, amelyek - legalábbis részben - helyettesíteni tudják a tőzeget. Ez nem egyszerű, mert egy olyan anyagot kell kiváltani, ami sok tekintetben optimális a növények számára. 

Minderről bővebben a Kertészet és Szőlészet hetilap 48. számában olvashat.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.