0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Emelkednek a sertésárak Németországban

A sertéshús ára 5 € centtel (20,5 Ft-tal) emelkedett, melynek oka, hogy a növekvő kereslet nagyon kis kínálattal találkozik. A szakértők szerint ez valószínűleg nem sokat fog változni a következő hetekben.

A sertéshús iránt fokozódó fogyasztói kereslet eredményeként megnőtt a kereslet a vágósertés iránt – írja heti jelentésében a német Termelői Egyesületek Szövetsége (VEZG). A sertéshús eladások kielégítőek voltak az elmúlt időszakban. Egyes termékek, mint például a sonka, a karaj vagy a lapocka esetén mérsékelten még növekedett is a fogyasztás.

A német sertéstenyésztők érdekképviseletének (ISN) piaci szakértői is úgy látják, hogy a húskereskedelemben a karácsony előtti fokozottabb vásárlás a jellemző és ehhez párosul a viszonylag kevés vágásra kész sertés.

A vágási adatok az elmúlt öt hétben átlagosan 760 000 darab körül mozogtak. A 2019-es súlyos válság kezdete előtt ez a szám elérte az 1 milliós határt, ebben az évszakban. Az ISN szerint az árak emelkedése ellenére a német sertéstenyésztők messze nem önköltségi áron termelnek. A magas takarmány- és energiaköltségekre való tekintettel a sertés árának 2,50 euró/kg (1 025 Ft/kg) irányába kellene elmozdulnia, hogy a sertéstenyésztők fedezni tudják költségeiket.

A november 24-től november 30-ig tartó időszakra a VEZG 1,95 eurós sertés árat jegyzett indexpontonként. Az átlagos vágási súly 97,7 kg volt. Ez 2,2 kg-os csökkenést jelent a vágósúlyban az előző időszakhoz képest, és arra is utal, hogy a készletek továbbra is meglehetősen korlátozottak.

A német malacpiacon a növekvő kereslet és a mostani nem túl kiterjedt kínálat okozza az árak emelkedését – írja a VEZG.

A 25 kg-os malacok esetében a darabonként 51 eurót (20 910 Ft) adnak. A német szakértők a malacárak további emelkedésére számítanak.

Forrás: Agrarheute