Back to top

A Nutella legyőzte a Facebook-ot

Jelenleg úgy néz ki, hogy a világszerte népszerű édességgel, a Nutellával többet lehet keresni, mint a Facebook-kal.

Giovanni Ferrero, a többek között a népszerű "meglepetéstojásokat" és mogyorós csokoládékrémet gyártó olasz Ferrero cég a 27. helyre került a Bloomberg milliárdosok listáján, megelőzve Mark Zuckerberget, a Facebook megalkotóját.

Mark Zuckerberg, aki jelenleg a Facebookot birtokló Meta céget irányítja, nagyon fiatalon, mindössze 23 évesen, 2007-ben lett milliárdos. Azóta vagyona folyamatosan gyarapodott és 2021-ben az amerikai Forbes becslése szerint a cég értéke mintegy 134 milliárd dollár volt, amivel a világ harmadik leggazdagabb emberének számított.

2022-ben azonban a helyzet jelentősen megváltozott. A Meta cég piaci gondjai miatt Zuckerberg vagyona az elmúlt hónapokban láthatóan elolvadt.

Ma a Bloomberg Billionaire Index szerzői csak egy átlagos milliárdosként értékelik a 37,3 milliárd dollárjával, amivel a 28. helyet szerezte meg ezen a listán.

Közvetlenül előtte áll a leggazdagabb olasz, Giovanni Ferrero, a Ferrero SpA élelmiszeripari konglomerátum irányítója.

A Nutella királyának is nevezik az 58 éves Giovannit, akinek vagyona a Bloomberg elemzői szerint jelenleg 39,1 milliárd dollár.  

A Ferrero ma egy globális édességipari cégóriás. Márkái, a Kinder Surprise, a Tic Tac vagy a Nutella mogyorókrém, gyakorlatilag az egész világon ismertek. A Ferrero gyárai évente több mint 300 000 tonna Nutella krémet állítanak elő.

Giovannni Ferrero  az egyetem elvégzése után azonnal csatlakozott nagyapja cégéhez. 1997-ben bízták meg a vezérigazgatói pozícióval, amelyet testvérével, Pietroval osztott meg, aki azonban 2011-ben váratlanul elhunyt. 2015-ben édesapja, Michele is meghalt, és azóta Giovanni kezében van a vállalat irányítása.

A mogyorós csokoládékrém világot átívelő szárnyalása a Ferreo családhoz köthető, ám valójában Napoleonnak köszönhetjük meglétét.  

A francia császár 1806-ban kereskedelmi embargó alá vonta Angliát így próbálva megroppantani a birodalmat gazdaságilag, és megnyerni a háborút. Ennek a bojkottnak nem várt mellékhatása volt, hogy Európán eluralkodott a csokoládé- és kakaóhiány, mivel az nagyrészt a brit gyarmatokról, Anglián keresztül érkezett a kontinensre. Az olasz cukrászok ekkor találták ki, hogy az iszonyúan drágává váló csokoládét olcsó darált mogyoróval dúsítsák. Így született meg a gianduja fantázianevű mogyorós csokikrém, amit csaknem másfél évszázaddal később, a második világháború után, az újabb csokihiány idején újított fel Pietro Ferrero cukrász és  Pasta Gianduja néven árulta. Az akkor még jóval szilárdabb állagú édesség receptjén később kicsit módosítottak a krémesebb állag érdekében és a nevét is megváltoztatták.

Az első Nutella-üveg 1964. április 20-án hagyta el a gyárat és rövid időn beül világkarriert ért el.

De azért ne feledjük, hogy a Nutella 10,4% telített zsírt és 58% feldolgozott cukrot tartalmaz, amelyből két evőkanálnyi adag energiamennyisége 200 kalória.

Az édességek népszerűségét jelzi, hogy Giovanni Ferrero nem az egyetlen képviselője az édesipar milliárdosainak. A listán szerepel John Mars és Jacqueline Mars is, akik a Mars élelmiszeripari konglomerátumot irányítják, és többek között a Mars vagy a Snickers szeletről ismertek. A világ 30 leggazdagabb emberét alkotó többi milliárdos a kereskedelemhez, az iparhoz vagy a technológiai iparhoz kötődik.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/rp.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.