Back to top

Tulipánünnep és ingyen tulipán

A tulipán hazájában külön ünnepnapot szánnak a tavasz egyik legnépszerűbb virágjának. Január harmadik szombatján virágtengerré változik Amszterdam egyik híres, múzeumok ölelésében fekvő tere, hogy örömöt csempésszenek az emberek életébe.

A tulipán világszerte a legnépszerűbb és legkelendőbb vágott virágok közé tartozik. Egyes fajták már az év végén elérhetők, azonban a tavasz színpompás hírnökeinek igazi szezonja csak januárban kezdődik el. Ezt az eseményt Hollandiában hivatalosan is megünneplik, és az év harmadik szombatját a tulipánoknak szentelik.

Az eseményhez kapcsolódóan hagyományosan a Tulip Promotie Nederland (TPN) szervezet, amelynek több mint 500 kertész és tulipánnemesítő a tagja ezen a napon egy hatalmas tulipánkertet hoz létre Amszterdam központjában.

Fotó: www.pixabay.com
Arjan Smit, a TPN elnöke szerint bár a gazdasági helyzet világszerte nehéz, és a globális válság miatt feszült a hangulat, egyértelmű volt az elhatározás, hogy mindezek ellenére a megszokottak szerint vágnak neki a 2023-as szezonnak. Azt is hozzátette, hogy különösen a nehéz időkben fontos, hogy örömet vigyünk a mindennapokba, a tulipán pedig éppen ideális virág erre.  

A rendezvény előkészületei már javában zajlanak, körülbelül 200 000 hagymát hajtatnak az üvegházakban a jeles napra.

A tulipánkert kapui január 21-én nyílnak ki az amszterdami Museumplein téren, ahol olyan fontos és híres épületek találhatók, mint a Van Gogh Múzeum és a Rijksmuseum.

A rendezvény mottója ezúttal a „tipikus holland” lesz: egyrészt azért, mert a tulipánokat az egész világon természetesen Hollandiához kötik, másrészt azért, mert a tervezésben részt vesz a Rijksmuseum is, amely jelenleg egy nagy Jan Vermeer kiállítást készít elő. A tulipánkert tengernyi virágja így valójában közvetlenül egy jól ismert holland festőhöz is kapcsolódik szimbolikusan.  

Fotó: www.pixabay.com
Tulipán ünnep látogatói - mint mindig- most sem csak gyönyörködhetnek a színes virágokban: déltől a tér átalakul „Szedd magad” lehetőséggé, ahol mindenki kiválaszthatja a neki tetsző színű virágot, és ingyenesen hazaviheti.

A látványos és népszerű nap megszervezése és lebonyolítása mellett a TPN a következő hónapokban nemzetközi szinten is sokat tesz azért, hogy felkeltse a fogyasztók érdeklődését a tulipánok iránt, és ösztönözze a kereskedelmet. A korábbi évekhez hasonlóan a következő PR-kampányokkal támogatja a tulipánszezont, május közepéig rendszeresen látják el érdekes információkkal és sajtófotókkal a médiát, amellyel a szervezet célja, hogy dekorációs ötleteket adjanak, valamint felhívják a lakosság figyelmét a virág ajándékozás és a virágos ünnepek jelentőségére.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu/tpn.nl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.