Back to top

Átadták a Penny megújult karcagi logisztikai központját

Átadták a Penny Market Kft. megújult karcagi logisztikai központját pénteken, a mintegy 7 milliárd forint értékű beruházásnak köszönhetően csaknem száz új munkahely létesült.

Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára az ünnepélyes átadáson elmondta: a fejlesztés egy erős, dinamikus cég önerejéből valósult meg. Mindez mutatja a magyar piacba és gazdaságba vetett bizalmat, márpedig "a mai háborús, szankciós időkben a bizalom az egyik legnagyobb érték" - hangsúlyozta. A fejlesztés illeszkedik a magyar kormány gazdasági és társadalmi céljaihoz – fűzte hozzá.

Szavai szerint a szomszédban folytatódik a háború, az Európai Unió szankciós politikájának pedig naponta láthatók a negatív hatásai, mégis a számok a munkaalapú magyar gazdaság válságállóságát tükrözik.

A gazdasági növekedést nézve Magyarország jelenleg az ötödik az európai uniós rangsorban, miközben szeptemberben és októberben is többlettel zárt a költségvetés - közölte. A munkanélküliség az egyik legalacsonyabb az Európai Unióban és az elmúlt napokban is többszörös kereslet mellett fogytak a magyar állampapírok Európában és az ázsiai piacon is - tájékoztatott. Az Eurostat listáján Magyarország az első az uniós adócsökkentési rangsorban, a Tax Foundation legújabb elemzése szerint hetedik az OECD-országok adóversenyképességi rangsorában – számolt be.

penny_opt.jpg

Illusztráció
Illusztráció

Elmondta, hogy az adócsökkentés 2010 óta folytatott politikája meghozta a várt eredményeket. A reálbérek az elmúlt bő tíz év során 55-60 százalékkal emelkedtek, a kiskereskedelmi forgalom másfélszeresére bővült - tette hozzá.

Az államtitkár méltatta a karcagi beruházást, szavai szerint a régió gazdasági teljesítménye az egy főre jutó GDP alapján csaknem duplájára nőtt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében a foglalkoztatási ráta 2010 óta 54,7 százalékról 72,5 százalékra javult, miközben a munkanélküliségi rátát 10,4 százalékról 4,7 százalékra sikerült leszorítani. A keresetek az országos trendnek megfelelően ebben a régióban is több mint duplájára emelkedtek az elmúlt időszakban - mondta.

Kitért arra, hogy a Penny Market karcagi logisztikai központja a cég három országos központjának egyike. A bővítés után 10 ezer négyzetméteres új logisztikai központban kezdetben negyven, később akár száz új munkahely is létesülhet.

Florian Jens Naegele, a Penny Market Kft. ügyvezető igazgatója az átadón arról beszélt, hogy az áruházlánc kínálatának jelenleg is csaknem kétharmadát magyar beszállítók biztosítják.

A korszerűsítésnek köszönhetően fenntarthatóbbá, ezzel együtt költséghatékonyabbá és környezettudatosabbá is vált a létesítmény működése - mondta.

Silke Janz, a Penny Market Kft. pénzügyi igazgatója elmondta, hogy a beruházással a létesítmény külterülete 30 ezer, az épület pedig 10 ezer négyzetméterrel bővült, ezzel csaknem a duplájára növelve a tárolási kapacitást. A megnövekedett forgalom megkövetelte, hogy még több termékkel lássák el a kelet- magyarországi egységeket – mondta. A Penny legnagyobb munkáltatónak számít Karcagon és környékén, ahol kizárólag saját alkalmazottak dolgoznak.

bolt

Illusztráció
Illusztráció

Az eseményen részt vett többek között Fazekas Sándor fideszes országgyűlési képviselő, Hubai Imre, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke, Berkó Attila, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal főispánja, Szepesi Tibor, Karcag polgármestere (Fidesz-KDNP).

A Penny Market Kft. 1996 óta működik Magyarországon.

Az áruházlánc jelenleg 228 üzletet, 3 logisztikai központot üzemeltet és csaknem 5000 munkatársat foglalkoztat. A Penny tájékoztatása szerint kiemelt hangsúlyt fektetnek a magyar beszállítókkal fenntartott kapcsolatokra.

A nyilvános cégadatok szerint a Penny Market Kft. értékesítésének nettó árbevétele 2021-ben meghaladta a 321,57 milliárd forintot, 2020-ban mintegy 307,4 milliárd volt. A társaság adózott eredménye tavaly mintegy 4,374 milliárd forintra csökkent az előző évi mintegy 4,7 milliárdról.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.