Back to top

Így védik meg a vadméhek a háziméheket a vírusoktól

Több ezer endemikus és behurcolt méhegyedet vizsgáltak meg Michigan államban. Azon mezőgazdasági területeken volt a legalacsonyabb a három legveszélyesebb kórokozó gyakorisága, ahol változatos méhközösségek voltak jelen.

60 méhfaj összesen 4349 méhmintáját vizsgálták meg az amerikai kutatók. A vizsgált méhegyedeket 14 különböző mezőgazdasági földterületről gyűjtötték be, melyen télitök termesztése zajlott, és ahol a beporzásban endemikus méhfajok és a háziméhek egyaránt részt vettek. 

A méheket három, a háziméhekre különösen veszélyes vírusra, a deformált szárny vírusra (DWV), a fekete anyabölcső vírusra (BQCV) és a tömlős költésrothadásra (SBV) tesztelték.

Mindhárom vírus nagymértékben hozzájárul a méhcsaládok összeomlásához.

Az európai háziméhen kívül (Apis mellifera) a vizsgált mintákban nem volt más behurcolt méhfaj. A méhfajok száma az egyes területeken 7 és 49 között mozgott.

Elpusztult méh
Elpusztult méh
Fotó: Hevesi Mihály

A vírusok akkor terjednek, amikor a méhek virágról virágra szállnak, hogy mézet vagy/és virágport gyűjtsenek. Feltételezhető, hogy a vírussal fertőzött virágpor fogyasztása az elsődleges terjedési útvonal a méhek esetében.

A vizsgált méhminták teszteredményei alapján a kutatók megállapították: minél több méhfaj van jelen egy adott területen, annál kevesebb a fent említett virusok prevalenciája. 

A magyarázat az lehet, hogy az endemikus (őshonos) fajok nem jó vírusgazdák, ezáltal hozzájárulnak a vírusok számának csökkentéséhez.

Annak ellenére, hogy a  magyarázat, melyet az etológiában dillution effect-nek, vagyis hígító-hatásnak neveznek vitatott a tudósok között, ez a tanulmány mutat rá először arra, hogy a méhek esetében a biodiverzitás hozzájárulhat a kórokozók kártételének enyhítéséhez.

Pollinator community species richness dilutes prevalence of multiple viruses within multiple host species, Michelle L. Fearon,Elizabeth A. Tibbetts, First published: 11 February 2021

Ajánljuk még:

Zárókezelés tejsavval

A gyomorvész veszélyesebb, mint eddig gondoltuk

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Élelmiszer-szabályozással kapcsolatos összeférhetetlenségek után kutatnak a brittek

A kutatás, amelyet Tim Lang, a Londoni Egyetem emeritus professzora és Erik Millstone, a Sussexi Egyetem kutatócsoportjának emeritus professzora közösen tett közzé, azt sugallja, hogy a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) vagy az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) tanácsadói közül egyik sem mentes az összeférhetetlenségtől.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Útvonalat jelöltek ki a méhek számára

Az EU végrehajtó szerve útvonalakat határozott meg a méhek és más beporzók számára, hogy zavartalanul röpülhessenek Európa-szerte élelem és menedék után kutatva. A döntéshozók szerint erre van szükség, hogy megmentsék a növénytermesztés szempontjából létfontosságú rovarokat a kihalástól.

A nagymacskák kényelme is előtérbe került

A Fővárosi Állat- és Növénykert tigrisei és leopárdjai számára finomságokat is készítenek a kifutóba.