Back to top

Közös Agrárpolitikából magyar lehetőség - KAP 2023–2027

Tartalmas, nehézségekben és sikerekben egyaránt bővelkedő időszak áll mögöttünk, és minden bizonnyal előttünk is. Számos komoly vitát és szakmai egyeztetést követően, kompromisszumkészen, de a magyar gazdák érdekeit szem előtt tartva sikerült az Európai Bizottsággal dűlőre jutnunk a Közös Agrárpolitika magyar stratégiai kereteit illetően.

Fotó: Dr. Feldman Zsolt, mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár
Az uniós tagországok közül Magyarország az elsők között nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Közös Agrárpolitika stratégiai terveit. Tudtuk, hogy ez a dokumentum alapjaiban fogja meghatározni a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlődésének az irányait, ezért mindent megtettünk annak érdekében, hogy a fő szempont érvényesülhessen: hosszú távon stratégiai ágazat legyen mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk.

A hazai szakmai munka több, mint három esztendővel és a brüsszeli tárgyalások másfél évvel ezelőtti kezdetéhez képest jelentősen megváltozott körülöttünk a világ. A koronavírus okozta világjárvány globális krízise után soha nem látott szárazság sújtotta az európai kontinenst. A jelenleg is zajló orosz-ukrán háborús konfliktus és a válaszul érkező uniós szankciós politika példátlan élelmezési válság felé sodorja a világot.

A magyar agrárium mindezek ellenére helytáll, és ezekben a vészterhes időkben is fent tudja tartani a lakosság élelmezésbiztonságát. Ehhez elengedhetetlen az a hozzáállás, amivel a magyar gazdák rendelkeznek: a legnehezebb helyzetben sem feladni, hanem tenni, amit tenniük kell.

És ez a tenni akarás komoly eredményekkel szolgál. Az agrárium termelékenysége ezeknek a nehéz esztendőknek a kezdete, 2018 óta 26 százalékkal nőtt, a beruházások értéke 19 százalékkal bővült, a termelékenysége pedig 17 százalékkal emelkedett, míg a jövedelmezősége 21 százalékkal lett nagyobb. Annak ellenére, hogy a nyugodt piac kulcsszereppel bír a termelési folyamat kiszámíthatóságában, a mezőgazdaság szereplői nem vesztették el a talajt a lábuk alól, amikor hosszú évtizedek óta nem látott bizonytalanságokkal kellett szembesülniük.

A világ változása hozzájárult ahhoz, hogy stratégiai tervezésünkben még inkább a kiszámíthatóság biztosítására törekedjünk.

Ezért döntött úgy a magyar kormány, hogy az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz 80 százalékos nemzeti kiegészítő forrást biztosít, lehetővé téve a Megújuló vidék, megújuló agrárium program elindítását.

A Közös Agrárpolitika pillérein történelmi léptékű forrást fordíthatunk a magyar vidék fejlesztésére 2027-ig.

Azt kívánom minden gazdálkodónak, hogy találja meg a vállalkozása számára legkedvezőbb támogatási formákat, amelyek egyszerre teszik lehetővé versenyképességük növelését, a megváltozott gazdasági, társadalmi és környezeti körülményekhez való alkalmazkodást és a fiatal generációk bevonását a felelősségteljes munkába, amit az agrárium minden ágazata megkövetel!

Dr. Feldman Zsolt

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

A mézjelölési szabályok szigorítását sürgeti Magyarország Brüsszelben

Magyarországgal együtt összesen húsz tagállam kérte az Európai Bizottságot a mézkeverékek származás jelölésére vonatkozó előírások szigorítására.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.