Back to top

A ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz

Potápi Árpád János szerint a ló szeretete hozzátartozik a magyar, a székely identitáshoz. A Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára erről a Harmadik Székelyföldi Lovasfórumon beszélt a marosvásárhelyi Kultúrpalotában.

A lovasfórum az Erdélyi Lovas Programot zárta, amelynek keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság az év folyamán közel 220 millió forinttal támogatott 80 erdélyi lovas egyesületet. Támogatásban részesültek lovasterápiával, lovassporttal, lovas hagyományőrzéssel, fogatsporttal foglalkozó egyesületek egyaránt.

Illusztráció
Illusztráció

Felszólalásában Potápi Árpád János elmondta: a lovas program nemcsak a lótartásról szól, hanem hozzájárul az identitás megőrzéséhez és megerősítéséhez, ezért olyanokat is megszólít, akik lehet, hogy nem foglalkoztak a lovakkal, akinek a sport sem fontos, de látják, hogy ez a magyar identitás fontos eleme.

Az államtitkár az esemény után a közmédiának adott nyilatkozatában arról beszélt, hogy bármilyen nehéz idők jönnek, a lovasprogramot tovább kell vinni.

Azt is hozzátette, hogy nemcsak anyagi támogatással, hanem a lovas társadalom összefogásával, a tapasztalatok megosztásával is sokat lehet segíteni.

Makkai Péter, a romániai Munkaügyi Minisztérium államtitkára arra figyelmeztetett, hogy "akkor tudunk igazán lovasnemzet lenni, ha az elesettek sem esnek ki a szekérből". Mint részletezte: az erdélyi lovasterápiás egyesületek szakmai támogatásával sikerült a Romániában elismert szakmák sorába emelni az állatasszisztált terapeuta szakmát. Az államtitkár arra biztatta a lovasterápiával foglalkozókat, hogy vegyék fel a kapcsolatot a magyarországi szervezetekkel, és hozzák be Erdélybe az általuk megszerzett tapasztalatot, mert itt is sokan vannak, akiket lovasterápiával lehet teljes értékű élethez juttatni.

Kolozsvári Tibor Hargita megyei önkormányzati képviselő, a lovasprogram erdélyi megbízottja a közmédiának elmondta: Székelyföldön reneszánszát élik a lovas tevékenységek.

Csak Hargita megyében mintegy 850 gyermek lovagol rendszeresen, hetente egy-két alkalommal. Erdély-szerte kétezerre tehető a rendszeresen lovagló gyermekek száma, a lovasmozgalmak pedig több mint tízezer embert mozgatnak meg.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Aktív éven van túl a Da Bibere

Akárcsak az előző évtizedekben, tavaly is aktív volt a Da Bibere Zalai Borlovagrend, hangzott el a civil szervezet balatongyöröki közgyűlésén. Szokás szerint új tagokat is avattak az évindító közgyűlésen.

Jelentősen csökkent a medvék miatti riasztások száma Hargita megyében

Csaknem felére csökkent tavaly a medvék lakott területen való megjelenése miatt kiadott riasztások száma Hargita megyében - számolt be a csendőrség adataira hivatkozva az Agerpres román hírügynökség.

Vince napján kiderülhet, milyen lesz az őszi szőlőtermés

Bár az idei év kivétel, de rendszerint január az egyik leghidegebb téli hónap, elsőre azt gondolnánk ilyenkor a természet is pihen. Ez azonban nem teljesen igaz, hiszen január végén már egy a szőlészek szempontjából jeles dátumot találunk a naptárban.