Back to top

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

nevtelen.png

Feketéné Wachtler Katalin, dr. Fekete Patrícia és Fekete Róbert. Vonakodva vállalták a részvételt, végül nagyon nem bánták meg
Feketéné Wachtler Katalin, dr. Fekete Patrícia és Fekete Róbert. Vonakodva vállalták a részvételt, végül nagyon nem bánták meg
Ezzel az eredménnyel az FEI kombinációs (ló-lovas párosokat rangsoroló) világranglistájának élére kerültek. Dr. Fekete Patrícia és segítői meséltek e remek és kimagasló teljesítményről.

Patrícia gyorsan leszögezte, hogy bár Janita de S. José pont megfelelő korban van – kizárólag nyolcéves lovak minősülhetnek a fiatal lovak világbajnokságára –, nem volt tervben év elején ez a verseny a nagy távolság és a pálya nehézsége miatt sem, de főleg Janita nem egyszerű természete miatt. Idén azonban olyan jó ütemben haladt a versenyekkel, hogy megszerezték a minősülést. „Az istállónkban (Enduranch) áll még egy osztrák tulajdonban lévő ló, Arga, aki szintén minősült, és a tulajdonosa szeretett volna mindenképp indulni. A kijutás Spanyolországba természetesen így sem volt egyszerű, de szüleim, mint mindig mindenben, ebben is erőn felül támogattak, így részt tudtunk venni a vb-n”, mondta.

A lovak egészségesen megérkeztek a hosszú útról, és erejük teljében várták a vasárnapi versenyt.

A segítőcsapatának tagja volt Maza Norbert – aki állatorvosként egyben a lovak egészségi állapotát is karbantartotta –, Patrícia szülei, és a második körtől kezdve Marosi Zsanett. „Végig profi munkát végeztek, ezúton is köszönet nekik mindenért.” Az indulók kb. 90%-át arabok, spanyolok és franciák tették ki, profi lovasok, a világ legjobb lovaival.

„A pályáról hallottam már kinti ismerősöktől, hogy nagyon kemény, hegyi verseny, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire. Végig köves talaj vagy beton, és egy métert sem mentünk síkon. A kiváló edzettség mellett rendkívül stabil lólábakra és stabil ülésre volt szükség.” A számok magukért beszélnek, negyvenként ló-lovas párosból összesen csak tizenhatnak sikerült befejeznie a versenyt, köztük Patríciának és Janitának, a 12. helyen. „Külön büszke vagyok rá, hiszen az induló lovak nagy része hozzá volt szokva az ilyen típusú pályákhoz, vagy éppen pont ezen a pályán minősültek”, mondja.

Sajnos Arga az első körön az egyik lejtőn felbukott, és bár az orvosi kapuban tökéletesen futott, és minden értéke rendben volt, a lábán lévő sérülés miatt nem engedték tovább az állatorvosok.

nevtelen1.png

Marosi Zsanett segítő és Fekete Patrícia régóta összeszokott csapatot alkotnak
Marosi Zsanett segítő és Fekete Patrícia régóta összeszokott csapatot alkotnak
„Janita elég ideges természetű ló, így a pulzusidőkkel általában gondjaink vannak, itt is ez volt az egyetlen gyenge pontja. Főleg, amikor kiderült, hogy Arga nem folytathatja a versenyt, és elvitték az istállóba, teljesen begőzölt. De talán pont ez kellett ahhoz, hogy befejezzük, ugyanis az első kör után, mivel a pulzussal lemaradtunk, gyakorlatilag egyedül csináltuk végig a köröket. Az élmezőnyt nem volt esélyünk utolérni, az utánunk jövők pedig nagyon lassan mentek, így hagyhattam a lovat a saját tempójában haladni és sikeresen befutni a 12. helyre. A verseny másnapján a ló tökéletes állapotban volt, szinte nem is lehetett észrevenni rajta, hogy 120 kilométert futott előző nap.”

Ezzel az eredménnyel Patrícia és Janita az FEI-világranglista élére kerültek, ami azt jelenti, hogy jelenleg távlovaglásban világszinten ők az idei legeredményesebb ló-lovas páros. Ebbe beleszámít az összes idei nemzetközi verseny, amit együtt fejeztek be. Ahogy a lovas fogalmazott, még most is nehezen hiszi el, hogy idáig jutottak, ugyanis Janitával kimondottan nehezen indult a karrierük.

„Két-három hónap kellett hozzá, mire feljutottam a hátára, utána pedig egy teljes szezon (és rengeteg hempergés), hogy eljussunk az első 40 kilométeres minősítőversenyre.

Általában minden edzésre tartogatott valami meglepetést, és csak az elmúlt pár hónapban kezdett elfogadni más lovast a hátán. De ez persze csak a technikai része, hatalmas köszönettel tartozom elsősorban szüleimnek, akiknek anyagi és lelki támogatása nélkül ez biztosan nem sikerült volna”, idézte fel a versenyt és az idei szezont Patrícia.

4.jpg

Nagyon profi volt a szervezés
Nagyon profi volt a szervezés

Marosi Zsanettet is megkérdeztem a tapasztalatairól, aki szerencsésnek tartja magát amiatt, hogy idén is segíthette Patríciát a versenyén. Mint mondta, már jól összeszokott csapatot alkotnak vele és a szüleivel, Fekete Róberttel és Feketéné Wachtler Katalinnal, minden verseny előtt megbeszélik a taktikát, kiosztják a feladatokat és ehhez tartja magát a csapat. „Minden versenynek megvan a sajátos nehézsége és varázsa, de ezt a versenyt különösen élveztem, mint segítő. Nagyon jó volt a pálya a mi szemszögünkből, a szervezők szuper tájékoztatót, térképet adtak a pálya segítőpontjaihoz vezető utakról, és ki is volt jelölve táblákkal, emellett minden pontra oda lehetett érni időben.

Patrícia lovát, Janitát a segítőpontokon nagyon jól lehetett hűteni és itatni, s Patti rutinjával gond nélkül, akár menet közben is fel tudtuk adni a flakon vizet és mellettük futva tudtam a lovat hűteni.

Viszont az orvosi vizsgálat előtti hűtés már nem a jól megszokott módon zajlott, nem volt lehetőség a saját hűtőedények használatára, hanem a kihelyezett nagy, 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni hozzá. Ami nem volt egyszerű, mert a beérkező ló-lovas párok hömpölygő áradata közepette még a saját lovunk megtalálása sem volt egyszerű, nemhogy a dézsákig vezető út megtétele. Ez egy kicsit kizökkentett minket a jól megszokott rutinunkból, de így is szépen helytálltunk a verseny egész időtartama alatt”, idézte fel Zsanett.

nevtelen3.png

Fekete Patrícia és Janita de S. José a fantasztikus 12. helyen végeztek
Fekete Patrícia és Janita de S. José a fantasztikus 12. helyen végeztek
A család, Feketéné Wachtler Katalin és Fekete Róbert legelőször azt idézték fel a kérdésemre válaszolva, hogy mennyire sok rábeszélés és hosszas tanakodás után döntöttek végül a nevezés mellett. Mint elmondták, szülőként azonban látták, hogy Patrícia is mennyire szeretne indulni Janitával, ezért hagyták magunkat „meggyőzni”.

Az istállójukból a lovak szállítását profikra, a HTC re bízták, mivel már volt tapasztalatuk spanyolországi utazással, és tisztában voltak a buktatókkal, osztotta meg Feketéné Wachtler Katalin.

„A HTC-vel való utazás nem volt fárasztó a lovaknak, kitűnő állapotban érkeztek, még a gondosan bekészített infúzióra se volt szükség. A két lóhoz két segítőcsapat ment, Argát és osztrák lovasát, Romanát húgomék családja kísérte, Márkus Adrián, Wachtler Réka, Márkus Rozina és Marosi Zsanett, aki végül a második körtől már nekünk segített. Janita és Patrícia csapatát pedig dr. Maza Norbert állatorvoson kívül a férjem és én alkottuk. A spanyolok Vic város sportközpontjában építették fel az istállókat, állatorvosi kaput, a szemben lévő parkban volt a start és a cél. A vb helyszínén rendezték a juniorok Európa- bajnokságát is, amin sajnos nem volt magyar induló, de arra kitűnő volt, hogy megfigyelhessük, hogyan fog működni a számunkra szokatlanul felállított hűtőterület, hogyan tudjuk a leggyorsabban az állatorvosi kapuba juttatni a célvonaltól a lovat. A szervező mindent profin, pontosan kijelölt, stewardok ellenőriztek és segítettek. Minden lovast kétszer lemértek, előre szóltak a kijelölt lovas segítőinek, és azok már egy kicsit előrébb fogadhatták a lovast és kivezethették a beérkező lovak tömegéből.

nevtelen4.jpg

Az orvosi vizsgálat előtti hűtéshez 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni
Az orvosi vizsgálat előtti hűtéshez 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni

Szigorúak voltak, egy francia lovast 50 gramm eltérés miatt zártak ki.”

A verseny maga vasárnap startolt, 47 lovas nevezett, végül 42 vágott neki a négy körből álló 123 kilométernek. Ahogy Feketéné Wachtler Katalin megfogalmazta, a korábbi fiatalló-világbajnokságok mindig egyfajta nagy piacként szolgáltak a közel-keleti gazdag vevőkörnek, de az idei egy kicsit más volt, az új minősülési szisztéma miatt. A versenyen azok a 2014-ben született lovak indulhattak, akik lovasukkal már megtettek egy közös 120 kilométert. „A startlista tanulmányozása után megállapíthattuk, hogy a lovak zöme hiába európai tenyésztésű, már nem itteni tulajdonban van, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia képviseltette magát nagyon magas szinten. A verseny győztese a bahreini Nasser Bin Hamad herceg lett francia tenyésztésű lovával. Spanyolok főleg a világ legsikeresebb istállójaként ismert Juma’s tulajdonában álló lovakkal indultak. Aztán volt pár francia, olasz és portugál ló, és néhány ilyen hobbilovas, mint mi, magyarok: Hollandia, Dánia, Románia, Csehország, Szlovákia, és a miáltalunk felkészített Ausztria képviseletében.”

Ahogy Katalin felidézte, a rendkívül nehéz, technikás, körönként 500-700 méter szintkülönbséget tartalmazó pálya, valamint a verseny napján a 25 fokos meleg meghozta az eredményét.

Már a második kör után kezdődtek a magas pulzusok és sántaságok, amik a harmadik körön szaporodtak meg igazán. Végül összesen 19 ló érte el a célt, de ebből hármat az utolsó állatorvosi vizsgálaton nem engedtek át, tehát 16 eredményes páros volt. „Janita és Patrícia szépen, okosan haladtak előre. Az első kör tömege után a táv nagy részét egyedül, saját tempójában tudta megtenni, könnyen tudtuk a pontokon segíteni, hűteni, itatni, így érte el a hihetetlenül hangzó tizenkettedik helyet, amit még álmodni se mertünk a startlista ismeretében.”

2.jpg

Az állatorvosi kapuk
Az állatorvosi kapuk

Összességében nem bánták meg, hogy kiutaztak, megint nagyon sokat tudtak tanulni. Mint elmondta, már az Eb napján figyelték, hogy a náluk sokkal tapasztaltabbak hogyan oldották meg a lovak hűtését a sajátos szisztéma szerint.

„Többé-kevésbé sikerült, a pulzusideink kicsit hosszabbak voltak még az elvárhatónál, de a ló pulzusa az orvosi kapuban mindig sokkal alacsonyabb volt a kötelezőnél.

Egy időben teszteltük a fonendoszkópot az elektromossal, így az is sok segítséget adott Janita megismeréséhez”, idézte fel Feketéné Wachtler Katalin, aki egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki velük tartott és hozzájárult e fantasztikus eredmény eléréséhez.

Bors Margaréta

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rekord pusztítást végzett Amerikában a madárinfluenza – több mint 50 millió baromfit vágtak le

A madárinfluenza idén 50,54 millió madarat pusztított el az Egyesült Államokban, ezzel az ország történetének leghalálosabb járványa söpört végig az országon- derült ki az amerikai mezőgazdasági minisztérium csütörtökön közzétett adataiból.

Ön mennyit tud a klímaváltozásról? - Tesztelheti, továbbjutna-e a középiskolások versenyén

Bárki kitöltheti azt a tesztet, amellyel 611 középiskolás csapat birkózott meg a Magyar Tudományos Akadémia Alumni Programjában szervezett, októberben indult tanulmányi versenyen. A második fordulóba 80%-os teljesítménnyel lehetett továbbjutni, ami 152 csapatnak sikerült.

Újabb ASP-járvány egy romániai sertéstelepen

Közép- és Kelet-Európa 12 országa jelentett új eseteket az elmúlt időszakban, így úgy tűnik, hogy a vaddisznóállományokban nem sikerült még megoldani az afrikai sertéspestis-helyzetet. Novemberben Románia állategészségügyi hatósága újabb afrikai sertéspestis járványkitörést regisztrált egy kereskedelmi farmon.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.

A klímaváltozás miatt egyre korábban költenek a madarak

A klímaváltozás miatt évtizedenként átlagosan két-három nappal korábban költenek a madarak - derül ki az Ökológiai Kutatóközpont és a Milánói Egyetem közös kutatásából, amelyben az ökológusok csaknem 700 madárfaj költési adatait elemezték.

Gál Sándor Praxismenedzsment díj 2022

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. A Gál Sándor Praxismenedzsment díjat 2022-ben Dr. Mentes Árpád és a Soproni Állatorvosi Centrum kapta.

Az év fiatal állatorvosa: dr. Balázs Bea Kriszta

Magyarország egyik meghatározó, piacvezető állatgyógyszer- és állateledel forgalmazó vállalata, a 100 százalékban magyar tulajdonú AlphaVet minden évben díjjal ismeri el az állatorvosi szakma legjobbjait. 2022-ben az év fiatal állatorvosának dr. Balázs Bea Krisztát választották. A díjat a 16. Praxismenedzsment Konferencián vette át az ünnepelt.

Nóniusz négyes fogat a világbajnokságon

Olaszországban, a Róma melletti Pratoni del Vivaróban rendezték az FEI négyesfogathajtó-világbajnokságát. Harminchat év után szerepelt újra Mezőhegyesi nóniusz kancafogat négyes vb-n, a modernkori fogathajtás történetében harmadik alkalommal. A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. fogata Papp János hajtóval és csapatával kiválóan helytállt és teljesítette az igen nehéz versenyt.

Az Állatorvostudományi Egyetem uniós forrásból hozza létre a fertőző állatbetegségek Nemzeti Laboratóriumát

A fertőző betegségek Nemzeti Laboratóriumának létrehozása 3,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatással, uniós forrásból valósul meg, a projektben az Állatorvostudományi Egyetem a konzorcium vezető - közölte a Széchenyi István Egyetem kedden az MTI-vel.

Tanulmány is alátámasztja: ha szereti a macskáját, tartsa bent!

A macskák számára a szabadtéri lét számos veszélyt rejt: sokféle betegséget elkaphatnak, elüthetik vagy megölhetik őket, de ők maguk is veszélyt jelentenek a vadonélő állatokra, különösen a kistestű állatokra.