Back to top

Magyar páros a világranglista élén

A Spanyolországi Vicben rendezték meg a nyolcéves fiatal lovak távlovas világbajnokságát. A rendkívül taktikus 120 kilométeres pályát negyvenkét indulóból mindösszesen tizenhat ló-lovas páros fejezte be, köztük dr. Fekete Patrícia, Janita de S. José nevű lovával.

Feketéné Wachtler Katalin, dr. Fekete Patrícia és Fekete Róbert. Vonakodva vállalták a részvételt, végül nagyon nem bánták meg
Feketéné Wachtler Katalin, dr. Fekete Patrícia és Fekete Róbert. Vonakodva vállalták a részvételt, végül nagyon nem bánták meg
Ezzel az eredménnyel az FEI kombinációs (ló-lovas párosokat rangsoroló) világranglistájának élére kerültek. Dr. Fekete Patrícia és segítői meséltek e remek és kimagasló teljesítményről.

Patrícia gyorsan leszögezte, hogy bár Janita de S. José pont megfelelő korban van – kizárólag nyolcéves lovak minősülhetnek a fiatal lovak világbajnokságára –, nem volt tervben év elején ez a verseny a nagy távolság és a pálya nehézsége miatt sem, de főleg Janita nem egyszerű természete miatt. Idén azonban olyan jó ütemben haladt a versenyekkel, hogy megszerezték a minősülést. „Az istállónkban (Enduranch) áll még egy osztrák tulajdonban lévő ló, Arga, aki szintén minősült, és a tulajdonosa szeretett volna mindenképp indulni. A kijutás Spanyolországba természetesen így sem volt egyszerű, de szüleim, mint mindig mindenben, ebben is erőn felül támogattak, így részt tudtunk venni a vb-n”, mondta.

A lovak egészségesen megérkeztek a hosszú útról, és erejük teljében várták a vasárnapi versenyt.

A segítőcsapatának tagja volt Maza Norbert – aki állatorvosként egyben a lovak egészségi állapotát is karbantartotta –, Patrícia szülei, és a második körtől kezdve Marosi Zsanett. „Végig profi munkát végeztek, ezúton is köszönet nekik mindenért.” Az indulók kb. 90%-át arabok, spanyolok és franciák tették ki, profi lovasok, a világ legjobb lovaival.

„A pályáról hallottam már kinti ismerősöktől, hogy nagyon kemény, hegyi verseny, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire. Végig köves talaj vagy beton, és egy métert sem mentünk síkon. A kiváló edzettség mellett rendkívül stabil lólábakra és stabil ülésre volt szükség.” A számok magukért beszélnek, negyvenként ló-lovas párosból összesen csak tizenhatnak sikerült befejeznie a versenyt, köztük Patríciának és Janitának, a 12. helyen. „Külön büszke vagyok rá, hiszen az induló lovak nagy része hozzá volt szokva az ilyen típusú pályákhoz, vagy éppen pont ezen a pályán minősültek”, mondja.

Sajnos Arga az első körön az egyik lejtőn felbukott, és bár az orvosi kapuban tökéletesen futott, és minden értéke rendben volt, a lábán lévő sérülés miatt nem engedték tovább az állatorvosok.

Marosi Zsanett segítő és Fekete Patrícia régóta összeszokott csapatot alkotnak
Marosi Zsanett segítő és Fekete Patrícia régóta összeszokott csapatot alkotnak
„Janita elég ideges természetű ló, így a pulzusidőkkel általában gondjaink vannak, itt is ez volt az egyetlen gyenge pontja. Főleg, amikor kiderült, hogy Arga nem folytathatja a versenyt, és elvitték az istállóba, teljesen begőzölt. De talán pont ez kellett ahhoz, hogy befejezzük, ugyanis az első kör után, mivel a pulzussal lemaradtunk, gyakorlatilag egyedül csináltuk végig a köröket. Az élmezőnyt nem volt esélyünk utolérni, az utánunk jövők pedig nagyon lassan mentek, így hagyhattam a lovat a saját tempójában haladni és sikeresen befutni a 12. helyre. A verseny másnapján a ló tökéletes állapotban volt, szinte nem is lehetett észrevenni rajta, hogy 120 kilométert futott előző nap.”

Ezzel az eredménnyel Patrícia és Janita az FEI-világranglista élére kerültek, ami azt jelenti, hogy jelenleg távlovaglásban világszinten ők az idei legeredményesebb ló-lovas páros. Ebbe beleszámít az összes idei nemzetközi verseny, amit együtt fejeztek be. Ahogy a lovas fogalmazott, még most is nehezen hiszi el, hogy idáig jutottak, ugyanis Janitával kimondottan nehezen indult a karrierük.

„Két-három hónap kellett hozzá, mire feljutottam a hátára, utána pedig egy teljes szezon (és rengeteg hempergés), hogy eljussunk az első 40 kilométeres minősítőversenyre.

Általában minden edzésre tartogatott valami meglepetést, és csak az elmúlt pár hónapban kezdett elfogadni más lovast a hátán. De ez persze csak a technikai része, hatalmas köszönettel tartozom elsősorban szüleimnek, akiknek anyagi és lelki támogatása nélkül ez biztosan nem sikerült volna”, idézte fel a versenyt és az idei szezont Patrícia.

Nagyon profi volt a szervezés
Nagyon profi volt a szervezés

Marosi Zsanettet is megkérdeztem a tapasztalatairól, aki szerencsésnek tartja magát amiatt, hogy idén is segíthette Patríciát a versenyén. Mint mondta, már jól összeszokott csapatot alkotnak vele és a szüleivel, Fekete Róberttel és Feketéné Wachtler Katalinnal, minden verseny előtt megbeszélik a taktikát, kiosztják a feladatokat és ehhez tartja magát a csapat. „Minden versenynek megvan a sajátos nehézsége és varázsa, de ezt a versenyt különösen élveztem, mint segítő. Nagyon jó volt a pálya a mi szemszögünkből, a szervezők szuper tájékoztatót, térképet adtak a pálya segítőpontjaihoz vezető utakról, és ki is volt jelölve táblákkal, emellett minden pontra oda lehetett érni időben.

Patrícia lovát, Janitát a segítőpontokon nagyon jól lehetett hűteni és itatni, s Patti rutinjával gond nélkül, akár menet közben is fel tudtuk adni a flakon vizet és mellettük futva tudtam a lovat hűteni.

Viszont az orvosi vizsgálat előtti hűtés már nem a jól megszokott módon zajlott, nem volt lehetőség a saját hűtőedények használatára, hanem a kihelyezett nagy, 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni hozzá. Ami nem volt egyszerű, mert a beérkező ló-lovas párok hömpölygő áradata közepette még a saját lovunk megtalálása sem volt egyszerű, nemhogy a dézsákig vezető út megtétele. Ez egy kicsit kizökkentett minket a jól megszokott rutinunkból, de így is szépen helytálltunk a verseny egész időtartama alatt”, idézte fel Zsanett.

Fekete Patrícia és Janita de S. José a fantasztikus 12. helyen végeztek
Fekete Patrícia és Janita de S. José a fantasztikus 12. helyen végeztek
A család, Feketéné Wachtler Katalin és Fekete Róbert legelőször azt idézték fel a kérdésemre válaszolva, hogy mennyire sok rábeszélés és hosszas tanakodás után döntöttek végül a nevezés mellett. Mint elmondták, szülőként azonban látták, hogy Patrícia is mennyire szeretne indulni Janitával, ezért hagyták magunkat „meggyőzni”.

Az istállójukból a lovak szállítását profikra, a HTC re bízták, mivel már volt tapasztalatuk spanyolországi utazással, és tisztában voltak a buktatókkal, osztotta meg Feketéné Wachtler Katalin.

„A HTC-vel való utazás nem volt fárasztó a lovaknak, kitűnő állapotban érkeztek, még a gondosan bekészített infúzióra se volt szükség. A két lóhoz két segítőcsapat ment, Argát és osztrák lovasát, Romanát húgomék családja kísérte, Márkus Adrián, Wachtler Réka, Márkus Rozina és Marosi Zsanett, aki végül a második körtől már nekünk segített. Janita és Patrícia csapatát pedig dr. Maza Norbert állatorvoson kívül a férjem és én alkottuk. A spanyolok Vic város sportközpontjában építették fel az istállókat, állatorvosi kaput, a szemben lévő parkban volt a start és a cél. A vb helyszínén rendezték a juniorok Európa- bajnokságát is, amin sajnos nem volt magyar induló, de arra kitűnő volt, hogy megfigyelhessük, hogyan fog működni a számunkra szokatlanul felállított hűtőterület, hogyan tudjuk a leggyorsabban az állatorvosi kapuba juttatni a célvonaltól a lovat. A szervező mindent profin, pontosan kijelölt, stewardok ellenőriztek és segítettek. Minden lovast kétszer lemértek, előre szóltak a kijelölt lovas segítőinek, és azok már egy kicsit előrébb fogadhatták a lovast és kivezethették a beérkező lovak tömegéből.

Az orvosi vizsgálat előtti hűtéshez 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni
Az orvosi vizsgálat előtti hűtéshez 500 literes dézsákból lehetett vizet meríteni

Szigorúak voltak, egy francia lovast 50 gramm eltérés miatt zártak ki.”

A verseny maga vasárnap startolt, 47 lovas nevezett, végül 42 vágott neki a négy körből álló 123 kilométernek. Ahogy Feketéné Wachtler Katalin megfogalmazta, a korábbi fiatalló-világbajnokságok mindig egyfajta nagy piacként szolgáltak a közel-keleti gazdag vevőkörnek, de az idei egy kicsit más volt, az új minősülési szisztéma miatt. A versenyen azok a 2014-ben született lovak indulhattak, akik lovasukkal már megtettek egy közös 120 kilométert. „A startlista tanulmányozása után megállapíthattuk, hogy a lovak zöme hiába európai tenyésztésű, már nem itteni tulajdonban van, az Egyesült Arab Emirátusok, Bahrein, Kuvait, Katar, Szaúd-Arábia képviseltette magát nagyon magas szinten. A verseny győztese a bahreini Nasser Bin Hamad herceg lett francia tenyésztésű lovával. Spanyolok főleg a világ legsikeresebb istállójaként ismert Juma’s tulajdonában álló lovakkal indultak. Aztán volt pár francia, olasz és portugál ló, és néhány ilyen hobbilovas, mint mi, magyarok: Hollandia, Dánia, Románia, Csehország, Szlovákia, és a miáltalunk felkészített Ausztria képviseletében.”

Ahogy Katalin felidézte, a rendkívül nehéz, technikás, körönként 500-700 méter szintkülönbséget tartalmazó pálya, valamint a verseny napján a 25 fokos meleg meghozta az eredményét.

Már a második kör után kezdődtek a magas pulzusok és sántaságok, amik a harmadik körön szaporodtak meg igazán. Végül összesen 19 ló érte el a célt, de ebből hármat az utolsó állatorvosi vizsgálaton nem engedtek át, tehát 16 eredményes páros volt. „Janita és Patrícia szépen, okosan haladtak előre. Az első kör tömege után a táv nagy részét egyedül, saját tempójában tudta megtenni, könnyen tudtuk a pontokon segíteni, hűteni, itatni, így érte el a hihetetlenül hangzó tizenkettedik helyet, amit még álmodni se mertünk a startlista ismeretében.”

Az állatorvosi kapuk
Az állatorvosi kapuk

Összességében nem bánták meg, hogy kiutaztak, megint nagyon sokat tudtak tanulni. Mint elmondta, már az Eb napján figyelték, hogy a náluk sokkal tapasztaltabbak hogyan oldották meg a lovak hűtését a sajátos szisztéma szerint.

„Többé-kevésbé sikerült, a pulzusideink kicsit hosszabbak voltak még az elvárhatónál, de a ló pulzusa az orvosi kapuban mindig sokkal alacsonyabb volt a kötelezőnél.

Egy időben teszteltük a fonendoszkópot az elektromossal, így az is sok segítséget adott Janita megismeréséhez”, idézte fel Feketéné Wachtler Katalin, aki egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki velük tartott és hozzájárult e fantasztikus eredmény eléréséhez.

Bors Margaréta

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Cápával szemben – Beszélgetés Moldován Andrással

A lóval kapcsolatban nincs olyan dolog, amit lehet nem szeretni, vallja a Cápák között című üzleti show-műsor egyik befektetője, Moldován András, akinek egyebek között sertés­integráció, étteremlánc és állattenyésztési szoftver kötődik a nevéhez. Nem mellesleg pedig a fogathajtás a legnagyobb szenvedélye.

A távlovasok legfőbb erénye a türelem

A Pegazus olvasói nem először találkoznak dr. Fekete Patrícia nevével, távlovas rovatunk visszatérő nyilatkozója a rendkívül eredményes fiatal tehetség.

Kiskunsági préselt malacarc lett idén Magyarország étele

Kiskunsági préselt malacarc elnevezésű ételével a fülöpszállási Kígyósi Csárda Székekpuszta Ifjai nevű csapata nyert a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntőjében szombaton Felcsúton.

Az állattenyésztés -halmozottan hátrányos- helyzetképe

A fenti címen tartotta előadását Dr. Wagenhoffer Zsombor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének (MÁSZ) ügyvezető igazgatója, amiben az ágazat helyzetét értékelte. Véleménye szerint, egy nehéz év után, egy még nehezebb év jön az állattenyésztők számára.

A spanyolok szigorítottak az állatjóléti törvényükön

Legfeljebb három napig lehet magára hagyni egy háziállatot, a macskákat kötelező ivartalaníttatni és chippel ellátni, a kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük - egyebek mellett ezek szerepelnek az új állatjóléti törvényben, amelyet csütörtöki ülésén fogadott el a spanyol parlament Madridban.

Elmar Lesch a Ludovikán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Huszár Lovarda szervezésében hazánkba látogatott a világhírű lovastusa-szakember, Elmar Lesch, aki az NLSF Programban részt vevő militarylovas, Kaizinger Balázs munkáját is segíti. Az edzőtábor jó szezon előtti indítás volt militarylovasainknak, akik szép számmal képviselték a hazai lovastusasportot.

Klímaváltozás és karbonlábnyom

Mind a klímaváltozást fokozó anyagok mennyiségi csökkentésének igénye, mind pedig a klímaváltozás hatása miatt kénytelenek leszünk már középtávon is elmozdulni a ma használatos takarmányozási rendszerektől. A ma és a jövő dinamikus kihívásaira csak a takarmányok és a takarmányozási stratégiák folyamatos optimalizálásával válaszolhatunk.

Új területen kápráztatta el a világ szakmai elitjét a Törley Pezsgőpincészet!

A világ egyik legjelentősebb borversenyén, a németországi Mundus Vini-n nyert aranyérmet a Törley Alkoholmentes Rosé. Az immár hagyományosan megrendezett tavaszi fordulón idén első alkalommal írtak ki bor alapú, alkoholmentes kategóriát, ahonnan az első magyar érmet a Törley Pezsgőpincészet Kft. hozta el.

Pisztrángoknál is szükséges a daganatok szűrése

Hét éven át vizsgálta egyedülálló részletességgel a szivárványos pisztrángok daganatos megbetegedéseit a MATE Állattenyésztési tudományok Doktori Iskolájának doktorjelöltje, Dr. Hoitsy Márton. Az eredmények alapján a szakember rendszeres szűrővizsgálatokat javasol a tenyészállatokat tartó tógazdaságoknak, amellyel a lehető leghamarabb ki lehet szűrni a daganatos betegségben szenvedő halakat.

A vérben található fehérje csökkentheti a depressziót

Egy új kutatás kimutatta, hogy a GDF11 nevű fehérje egereknél a depressziós tünetek és a memória javulásával függ össze.