Back to top

Mire használjuk a Phylaxia Labort?

Az egészséges élelmiszer előállításának alapfeltétele, hogy az élelmiszerlánc minden eleme kórokozóktól mentes, tiszta és higiénikus legyen. Kezdve az egészséges állatokkal, a kórokozómentes állattartó telepekkel, vágóhidakkal egészen a higiénikus feldolgozásig az élelmiszeripari üzemekben.

Mire használjuk a Phylaxia Labort? | MMG

E cél eléréséhez, vagy épp egyes támogatások elnyeréséhez tudni kell, hogy az adott telep, állat vagy feldolgozó milyen állategészségügyi, illetve – higiéniai státuszú, vagyis ellenőrizni kell a kórokozók jelenlétét.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Csatlós Norbert
A Phylaxia Labor Kft. 2019-ben jött létre. A munkatársak többsége klinikai és mikrobiológus szakállatorvos, illetve biológus, akik évtizedes tapasztalattal rendelkeznek élelmiszerek, takarmányok, vizek, klinikai minták mikrobiológiai és szerológiai vizsgálatában, illetve állategészségügyi tanácsadásban.

Elsősorban haszonállattartók, állatorvosok által beküldött mintákat vizsgálnak.

Dr. Laukó Tibor, mikrobiológus szakállatorvos, laboratóriumvezető így foglalta össze az intézmény működését:

A vizsgálataink köre rendkívül széles, szolgáltatásaink közé tartozik élelmiszervizsgálat, takarmányvizsgálat, vízvizsgálat, de beküldhetnek hozzánk vérmintákat, bélsármintákat, klinikai bakteriológiai vizsgálatra levett szervmintákat, váladék és tamponmintákat is.

Dr. Laukó Tibor, mikrobiológus szakállatorvos, laboratóriumvezető: országos lefedettséggel dolgozunk
Dr. Laukó Tibor, mikrobiológus szakállatorvos, laboratóriumvezető: országos lefedettséggel dolgozunk
Fotó: Bokor Ádám
Országos lefedettséggel tudunk dolgozni, mert az AlphaVet logisztikája segíti a munkánkat a minták beszállításában. A megrendelőink csak telefonálnak, megbeszéljük, hogy mikor megy el az autónk hozzá, ő pedig ekkorra szervezi a mintavételt. A területről hűtött formában kerül be a minta hozzánk, a vizsgáló laboratóriumba. Ez egy nagyon-nagyon fontos dolog, hogy télen, nyáron, konstans hőmérsékleten szállítjuk a mintákat.

Az akkreditált Phylaxia Labor szolgáltatási palettája rendkívül széles, csakúgy, mint az ellátási területe, hisz az egész országból érkeznek ide a vizsgálandó minták.

A laboratóriumba ugyan bárki küldhet mintákat, ahogy ezt például a telepi higiénia felmérése esetén egyes állattartók meg is teszik, de azért a fő kapcsolattartó mégis csak az ellátó állatorvos.

Dr. Laukó Tibor szerint ez utóbbi rendkívül fontos.

"Ha az állatorvost ebből a történetből kihagyja az állattartó, akkor nem fog annyit érni azzal az eredménnyel, mint egy szakember segítségével. Én ezért mindig azt szoktam kérni, hogy állatorvosi kísérőirat is legyen a mintához, ne csak egy megrendelő. Innentől kezdve ugyanis szakmai beszélgetés is kialakulhat az állatorvos és a labor állatorvos között, hogyha kérdés merül föl, vagy netán a mintát még tovább kellene vizsgálni."

A Phylaxia labor is részt vesz a rendeletben szabályozott, kötelező állategészségügyi laborvizsgálatokban ez alapján jó rálátásuk van az országos helyzetre.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: Bokor Ádám

- Nagyon sokrétű a magyar állattartás – mondja a laboratóriumvezető – nem lehet a telepmérethez kötni az állategészségügyi státuszt.

Sokkal inkább az adott telep menedzsmentjén vagy az ott dolgozó szakembereken múlik, hogy az adott telep állományának, legyen az kicsi, közepes vagy nagy, milyen az állategészségügyi helyzete. Azért az nyilvánvaló, hogy az igazán nagyok, azért tudnak igazán nagyok lenni, mert mindenre odafigyelnek, és nagyon jó az állategészségügyi helyzet. Ez evidens. De onnantól lefelé ezt már nem lehet általánosítani, és bántó is lenne az egyes területeken dolgozó szakemberek számára. Ugyanis rajtuk múlik, hogy milyen a telep állategészségügyi státusza.

A rendszeres ellenőrzésnél talán nincs is fontosabb, de ha netán valami fertőzés üti fel a fejét, az azonnali PCR-vizsgálatnál nincs hatékonyabb – ezt valamennyien megtanultuk már a covid-járvány alatt, és ez nincs máshogy az állatbetegségeknél sem.

Fotó: Bokor Ádám

A PCR vizsgálatot úgy tudnám megfogalmazni egy állattartónak, hogy ez az a vizsgálat, ami megtalálja a tűt a szénakazalban. Tehát ez a vizsgálati eljárás rendkívül érzékeny. Épp ezért, ha bekövetkezik egy fertőződés, akkor már az elején meg tudja állapítani, hogy baj van. Magát a kórokozót fogja meg.

A vizsgálati módszerek nagy általánosságban vagy a kórokozót, vagy az áthangolódást állapítják meg.

A kórokozó az, ami a kórfolyamatot elindítja, de erre a szervezet ellenanyag-termeléssel válaszol, és azt is lehet detektálni, de logikusan az később következik be, mint magának a kórokozónak az állat szervezetébe való bekerülése. Tehát a PCR-vizsgálat legnagyobb előnye, hogy nagyon hamar jelzi, milyen kórokozóról van szó.

Rendszeres és eseti szerológiai monitoring- és rezisztenciavizsgálatok, paraziták, baktériumok, vírusok keresése, élelmiszerhigiéniai vizsgálatok élelmiszeripari üzemeknek, vágóhidaknak, vadfeldolgozóknak, nagyobb és kisebb állttenyésztő- és állattartó gazdálkodóknak. Így foglalható össze a most a Phylaxia Labor tevékenysége.  De a fejlesztések folyamatosan zajlanak….

Fotó: Bokor Ádám

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

A sebeket gyógyító és testápoló cukor

A cukornak is lehetnek jó tulajdonságai? Talán csak nagyon titkolja? A cukornak tényleg van néhány különös erénye, de egyik sem a fogyasztásával kapcsolatos. A cukor legjobb tulajdonságait a sebgyógyírásban és a házi kozmetikában hasznosíthatjuk.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...