
A kísérletben 50 ember segítségével vizsgálták az élelmiszer neofóbiát – azaz hogy mennyire voltak hajlandóak az új és ismeretlen ételeket megkóstolni. A résztvevőket két csoportra osztották: válogatós és nem válogatós, és mindkét csoport tagjainak ugyanazokat a nasikat szolgálták fel piros, fehér és kék tányérokon.
Az eredmények megmutatták, hogy a sósságát és az étvágygerjesztőségét is befolyásolta az ételeknek az, hogy milyen színű tányéron voltak – legalábbis a válogatós társaság esetében. A másik csoportnál ennek nem volt jelentősége.
Ha a nassolni való piros vagy kék tányérban volt, akkor sósabbnak ítélték meg, mintha fehérben lett volna, és a legkevésbé a piros tányéron volt étvágygerjesztő.
Az Egyesült Királyságban a sós nasikat gyakran kék színű csomagolásban árulják, így a tudósok szerint ez lehet a magyarázat a sósság megítélésére.
Dr. Lorenzo Stafford, a Portsmouth-i Egyetem Pszichológiai Karának szaglásra specializálódott kutatója elmondta: „A korlátozott táplálkozás tápanyaghiányhoz és egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a szívbetegségek, gyenge csontok vagy fogászati problémák. Emellett szociális szempontból is problémás lehet, mivel egy normál esetben
Emiatt nagyon fontos megérteni azokat a tényezőket, amik ’húzzák-vonják’ ezt a viselkedést.”

A mostani tanulmány, mely a Food Quality and Preference című tudományos lapban jelent meg, vélhetően az első, mely rámutat a szín és az ízérzékelés közötti kölcsönhatásra a válogatós és nem válogatós felnőttek esetében, és azt is feltárták, hogyan befolyásolja a szín az étel elfogadását a válogatós emberek esetében.
Azonban további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy ez további színekre és ízekre is kiterjed-e.
"Ez a tudás hasznos lehet azok számára, akik megpróbálják bővíteni az élelmiszerek tárházát" - tette hozzá Dr. Stafford.
További kutatások révén meghatározhatnánk, hogyan lehetne segíteni, hogy pozitívan befolyásoljuk egy személy étrendjét, és ennek eredményeként mentális és fizikai egészségét".