0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Aszálycsillapítók: a jövő agrármenedzserei

A MATE és a Debreceni Egyetem vegyes csapata, az Aszálycsillapítók nyerték az idei Agrovirtus vetélkedőt. Az ágazat tehetséggondozó programjába összesen háromszáz agrárhallgató kapcsolódott be. Az első helyezett összeállítás egymillió, a második 500 ezer, a harmadikak pedig 300 ezer forintot nyert.

„Ne a díjra legyenek büszkék, hanem arra, hogy itt voltak!” – mondta dr. Mezőszentgyörgyi Dávid zsűrielnök, a MATE stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a november 25-i döntőn. Aláhúzta, hogy a verseny színvonala évről évre jelentősen nő, ugyanakkor véleménye szerint a több hétig tartó megméretés legnagyobb értéke a felkészülési rész, amely nagyon sokat segíthet a résztvevőknek abban, hogy a későbbiekben sikeresen érvényesüljenek a munkaerőpiacon. Arra is biztatta a döntő résztvevőit, hogy „maradjanak kapcsolatban” és tartsanak össze, hiszen nem véletlen, hogy egy olyan eredményes cég alapítói is évfolyamtársak voltak korábban, mint a díjmentes verseny, képzés és mentoráció fő támogatója, a farmenedzsmentben piacvezető AgroVIR.

A szakmai zsűri munkájában Mezőszentgyörgyi Dávid mellett dr. Juhász Anikó, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, Vajda Beáta, a Bayer Hungária Kft. marketingvezetője, Maróti Miklós, az AgroVIR Kft. ügyvezető igazgatója és Harm Kalfsbeek, a Europe Farming Kft. ügyvezetője vett részt.

Az évente megrendezett agrárdigitalizációs versenyen mindig egy valóságos, működő agrárvállalat problémáira kell reagálniuk a csapatoknak.

Ez idén a Europe Farming Kft. volt, amelynek adatait és szimulált problémáit az AgroVIR agrár-vállalatirányítási rendszerben érhették el a versenyzők.

A döntőbe jutott öt csapatnak olyan ötleteket kellett kidolgoznia, amelyek felkészítik a siófoki céget a gazdasági válságra és ütésállóbbá, fenntarthatóbbá teszik az aktuális – időjárási, piaci és finanszírozási – kihívások között.

A javaslatokat nemcsak szakmailag, hanem pénzügyileg is megfelelően alá kellett támasztaniuk a versenyzőknek, akik munkájuk eredményét tíz-tíz perces prezentációban tárták a zsűri elé.

A hallgatói csapatok nagyon eltérő megoldási utakon indultak el. A második helyezett Növénydermesztők, a MATE diákjai például arra tettek javaslatot, hogy a megtermelt szántóföldi termény egy részét feldolgozott formában, növényolajként, illetve olajpogácsaként értékesítse a cég, míg a szintén MATE-n verbuválódott, harmadik díjas Agrártrium a raktározási kapacitás teljesebb hasznosítására, alternatív trágyázásra és növénykultúrákra, valamint a HR szervezeti struktúra és erőforrásmenedzsment megújítására dolgozott ki projektet.

Az első helyen végzett Aszálycsillapítók megoldásának lényege a digitalizációs technológia-fejlesztés volt, amely révén jelentősen csökkenteni lehet az inputköltségeket.

„Földhözragadt” javaslattal rukkoltak elő a Nyíregyházi Egyetemről érkezett hölgyek, akik azt bizonyították be, hogy nemcsak környezeti, hanem gazdasági szempontból is megéri a zöldtrágyázás fokozása, míg a MATE Georgikon kampuszáról érkezett „Kertitörpék” ötlete arra épült, hogy a térségben működő, kézi munkaerőn alapuló szőlészeteknek nyújtson gépi szolgáltatást a „modell” cég.

A zsűri egyik csapattal sem bánt kesztyűs kézzel, hanem sokat kérdezett és kritizált, minden tekintetben a professzionális módszereket és pontos tényeket, ismereteket követelve, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy mind az öt döntős prezentáció elismerésre méltó és megfontolásra érdemes ötleteket tartalmaz.

A három dobogós csapat mellett a többi elődöntős és döntős is részesült különféle különdíjakban.

Üzemlátogatást, illetve vezetőségi ebédet ajánlott fel a MATE Szőlészeti és Borászati Intézete, a Europe Farming és a Bayer, dr. Juhász Anikó pedig a szakminisztérium talajvilágnapi konferenciájára invitálta meg a talajélettel foglalkozó prezentáció készítőit.

A verseny legjobbjai – legfeljebb húszan – egy éves képzésen vehetnek részt az Agrovirtus Akadémia (Agrovirtus LeadersLab) keretében, amely során elismert agrárközgazdászok és vállalatirányítók vezetik be őket az agrár-kereskedelem rejtelmeibe.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu