Back to top

Egy népszerű őszi zöldséggel az erősebb immunrendszerért és a fogyás elősegítéséért

A megfázásos és influenzás időszak idején sokan próbálnak egészségesek maradni és leadni néhány kilót még a karácsonyi ünnepek előtt. Bármi legyen is az oka, mindig fontos, hogy az egészségünkre koncentráljunk, ami azt jelenti, hogy komolyan kell vennünk az étrendünket...

Szerencsére rengeteg olyan étel van, amely egyszerre finom és tápláló, például egy őszi alapélelmiszer, amely bizonyítottan erősíti az immunitást és segíti a fogyást: a sütőtök.

Hogy mindent megtudjunk ennek a zöldségnek az előnyeiről, Lisa Richards, egészségügyi és táplálkozási szakértő, Paulina Lee, dietetikus és Eva De Angelis, dietetikus kifejtette gondolatait.

Tök

Illusztráció
Illusztráció
Ki az, akinek nem jut eszébe a tök, ha az őszi ételekre gondol? Szerencsére ez a zöldség több, mint egy ízletes, szezonális finomság, ugyanis csodákat tehet az általános egészséggel is.

Tökkel az immunrendszer egészségének fenntartásához

Mitől olyan nagyszerű kiegészítője a sütőtök az étrendnek, azon kívül, hogy tagadhatatlanul finom az íze?

Mint kiderült, a szakértők szerint ennek az ételnek az immunrendszert erősítő előnyei a magas C-, és E-vitamin-tartalmának köszönhetők.

"Ezek a vitaminok erősíthetik az immunrendszerünket, és segíthetnek csökkenteni a szabad gyökök okozta sejtkárosodást, leküzdeni a fertőzéseket, valamint növelhetik a fehérvérsejtek termelését, és gyorsabban gyógyítják a sebeket" - mondja De Angelis. Richards egyetért: "ez a kombináció segít az immunrendszer erősítésében és a krónikus betegségek elleni védelemben is" - mondja. Hozzáteszi, hogy a sütőtökös fűszerkeverékben található fűszerek (mint a fahéj, gyömbér, szerecsendió, szegfűszeg és szegfűbors) "ugyanazokat a jótékony növényi vegyületeket és antioxidánsokat tartalmazzák, amelyek magában a sütőtökben is megtalálhatóak."

Sütőtökkel a fogyás érdekében

A sütőtökben lévő sok vitamin nem csak az immunitásnak tesz jót! Sőt, Lee elmondja, hogy az A-vitamin-bevitel növelése, nagyobb sütőtök fogyasztással segíthet a fogyás útján.

Egy tanulmány szerint az A-vitamin-bevitel negatív korrelációt mutatott számos adipozitási mérőszámmal, ami azt jelenti, hogy az alacsony A-vitamin-bevitel gyakran a nagyobb testtömegű személyeknél volt megfigyelhető.

Emellett a tökben található nagy mennyiségű antioxidánsok segíthetnek csökkenteni az elhízással kapcsolatos gyulladást is.

Illusztráció
Illusztráció

Az a tény, hogy a sütőtök képes rostokat adni a szervezethez, csak egy újabb ok, amiért nagyszerű választás a fogyáshoz. "A rostok hosszabb ideig tartanak jóllakottan, és csökkenthetik az étvágyat, valamint a szervezet által az elfogyasztott ételből felvett kalóriák számát" - mondja De Angelis. Összességében ez egy olyan laktató étel, amely segít, hogy hosszabb ideig jóllakottak maradjunk, anélkül, hogy felesleges plusz kalóriát kellene bevinnünk, így tökéletes választás mindenki számára, aki fogyni szeretne.

Természetesen a betegségektől való megóvás és a fogyás többről szól, mint egyetlen étel fogyasztása. Az egészséges étrend fenntartása és a tudatos szokások szinten tartása elengedhetetlen az általános jóléthez. Azonban az ízletes, tápláló ételek beépítése az étkezésekbe mindig jó ötlet - és a sütőtök minden évben fantasztikus választás!

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.