0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

A II. pillérben bevezettük a szántóföldi kultúrákra (ide értve a szántóföldi zöldségkultúrákat is) és ültetvényekre kiterjedő biztosítási díjtámogatási programot. A díjtámogatott biztosítások népszerűsége évről évre nő. A díjtámogatást igénylők köre évente 2-3000 fővel növekedett, így jelenleg mintegy 21 ezer termelő köt díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást.

A program 2012–2014 között EMGA forrásból, 2015-ben nemzeti forrásból, 2016-tól várhatóan 2026 évig pedig EMVA forrásból kerül finanszírozásra. A rendelkezésre álló éves keret – az összeg folyamatos emelése mellett – jelenleg 14,3 milliárd forint.

A kedvezőtlen időjárási jelenségek és a klímaváltozás okozta termelői károk kezelése, valamint a termelői öngondoskodás elősegítése és annak fenntartása érdekében

az időjárási kockázatokból fakadó, 20 százalékos hozamcsökkenést meghaladó mezőgazdasági károkat

fedező növénybiztosítási szerződések kötésének ösztönzése továbbra is fontos, ezért a biztosítási díjakat ezután is támogatjuk. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 70 százaléka.

A díjtámogatott biztosítások típusai:

• Az „A” típusú biztosítás egyfajta csomagbiztosítás, ami a jégeső, aszály, mezőgazdasági árvíz, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, felhőszakadás és vihar időjárási kockázatok mindegyikét fedezi.

• A „B” és a „C” típusú biztosítások esetében a biztosított választhat, hogy a felsorolt nyolc időjárási kockázati tényező közül külön-külön melyiket kívánja biztosítási fedezet alá vonni, illetve kombinálhat egymással többet is.

A IV. pillért képező mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer a biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző újszerű eszköz, amit EU-ban elsőként Magyarország vezetett be, 2021-ben. A rendszer a jövedelemcsökkenést okozó kockázatok széles körét (többek között időjárási jelenségek, állatbetegségek, piaci körülmények változása, árfolyam-­ingadozás, takarmányárak emelkedése) kezeli, mind a növénytermesztéssel, mind az állattenyésztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők számára.

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert egy pénzügyi alap finanszírozza, ami termelői befizetésekből (hozzájárulásokból) és a vidékfejlesztési támogatásból áll. A mezőgazdasági termelők önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez, 3 éves időtartamra. A tagság fennállása alatt hozzájárulás-fizetési és adatszolgáltatási kötelezettsége van a termelőknek, akik akkor szerezhetnek jogosultságot

jövedelemkompenzációra, ha mezőgazdasági jövedelmük 30 százalékot meghaladó mértékben csökken. A kompenzáció összege a megállapított jövedelemcsökkenés 69,9 százaléka.

Az első évek tapasztalatai alapján az állattenyésztéssel foglalkozók körében népszerű az intézkedés.

Tavaly 136 termelő, míg 2022-ben további 53 termelő csatlakozott a rendszerhez. Az első kompenzációs kifizetésekre a 2021-ben csatlakozott termelők részére a közeljövőben kerül sor, melyhez a hozzájárulások arányában lehívható EMVA-forrás felhasználásra kerül a termelői veszteségek kompenzálására.

Mindkét intézkedésről elmondható, hogy változatlan formában került átültetésre a Stratégiai Tervbe, melynek pénzügyi keretéből 2027. évtől kerül finanszírozásra.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság