Back to top

Mezőgazdasági kockázatkezelés

A 2012-ben indult komplex mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer keretében négy pillér segíti a mezőgazdasági termelőket.

A II. pillérben bevezettük a szántóföldi kultúrákra (ide értve a szántóföldi zöldségkultúrákat is) és ültetvényekre kiterjedő biztosítási díjtámogatási programot. A díjtámogatott biztosítások népszerűsége évről évre nő. A díjtámogatást igénylők köre évente 2-3000 fővel növekedett, így jelenleg mintegy 21 ezer termelő köt díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást.

A program 2012–2014 között EMGA forrásból, 2015-ben nemzeti forrásból, 2016-tól várhatóan 2026 évig pedig EMVA forrásból kerül finanszírozásra. A rendelkezésre álló éves keret – az összeg folyamatos emelése mellett – jelenleg 14,3 milliárd forint.

A kedvezőtlen időjárási jelenségek és a klímaváltozás okozta termelői károk kezelése, valamint a termelői öngondoskodás elősegítése és annak fenntartása érdekében

az időjárási kockázatokból fakadó, 20 százalékos hozamcsökkenést meghaladó mezőgazdasági károkat

fedező növénybiztosítási szerződések kötésének ösztönzése továbbra is fontos, ezért a biztosítási díjakat ezután is támogatjuk. A támogatás maximális mértéke az összes elszámolható költség (megfizetett éves nettó biztosítási díj) 70 százaléka.

A díjtámogatott biztosítások típusai:

• Az „A” típusú biztosítás egyfajta csomagbiztosítás, ami a jégeső, aszály, mezőgazdasági árvíz, téli fagy, tavaszi fagy, őszi fagy, felhőszakadás és vihar időjárási kockázatok mindegyikét fedezi.

• A „B” és a „C” típusú biztosítások esetében a biztosított választhat, hogy a felsorolt nyolc időjárási kockázati tényező közül külön-külön melyiket kívánja biztosítási fedezet alá vonni, illetve kombinálhat egymással többet is.

A IV. pillért képező mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszer a biztosítás és a támogatás elemeit ötvöző újszerű eszköz, amit EU-ban elsőként Magyarország vezetett be, 2021-ben. A rendszer a jövedelemcsökkenést okozó kockázatok széles körét (többek között időjárási jelenségek, állatbetegségek, piaci körülmények változása, árfolyam-­ingadozás, takarmányárak emelkedése) kezeli, mind a növénytermesztéssel, mind az állattenyésztéssel foglalkozó mezőgazdasági termelők számára.

A mezőgazdasági krízisbiztosítási rendszert egy pénzügyi alap finanszírozza, ami termelői befizetésekből (hozzájárulásokból) és a vidékfejlesztési támogatásból áll. A mezőgazdasági termelők önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez, 3 éves időtartamra. A tagság fennállása alatt hozzájárulás-fizetési és adatszolgáltatási kötelezettsége van a termelőknek, akik akkor szerezhetnek jogosultságot

jövedelemkompenzációra, ha mezőgazdasági jövedelmük 30 százalékot meghaladó mértékben csökken. A kompenzáció összege a megállapított jövedelemcsökkenés 69,9 százaléka.

Az első évek tapasztalatai alapján az állattenyésztéssel foglalkozók körében népszerű az intézkedés.

Tavaly 136 termelő, míg 2022-ben további 53 termelő csatlakozott a rendszerhez. Az első kompenzációs kifizetésekre a 2021-ben csatlakozott termelők részére a közeljövőben kerül sor, melyhez a hozzájárulások arányában lehívható EMVA-forrás felhasználásra kerül a termelői veszteségek kompenzálására.

Mindkét intézkedésről elmondható, hogy változatlan formában került átültetésre a Stratégiai Tervbe, melynek pénzügyi keretéből 2027. évtől kerül finanszírozásra.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.