0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Lezárult az első hazai Plastic Pirates – Go Europe! kampány

Lezárult az első hazai Plastic Pirates - Go Europe! kampány, amelyben tizenöt magyarországi folyó és partszakasz mikro- és makroműanyag szennyezettségét kutatták a résztvevők - közölte a Tiszai PET Kupát működtető Természetfilm.hu Egyesület az MTI-vel.

A programban tizenöt oktatási intézményből

kétszázötven gyermek és harminc pedagógus vett részt szeptember 8. és 15. között. Az „ifjú kutatók” az iskolákhoz közeli folyókból és a folyópartokon vettek mintákat tanári felügyelettel, a PET Kupa folyómentő szakembereinek iránymutatása mellett.

A kapott adatok egy közös adatbázisba kerülnek, a mérések eredményét pedig a Pannon Egyetem kutatói elemzik és juttatják el a német vezető partnerhez – olvasható a közleményben.

Az alkalmanként másfél órás mintavételeken a gyerekek négy, különböző feladatokat végző csoportban dolgoztak. A legkisebbek általános iskolás ötödikesek a legnagyobbak végzős gimnazisták voltak, de egy alkalommal a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem hallgatói is végeztek mintavételezést.

A Tiszai PET Kupa felhívására tizenhét oktatási intézmény jelentkezett, a résztvevők kiválasztásánál a szempont az volt, hogy minél több folyóhoz eljusson a kampány, így a lehető legtöbb adatot gyűjthessék be.

Magyarország folyóit Sárospatakon, Bodrogkisfaludon, Szolnokon, Csongrádon, Hernádnémetiben, Kaposváron, Budapesten, Nagyrédén, Bodrogkeresztúron, Tiszadadán, Kocsordon és Barcson vizsgálták.

A közlemény szerint a Plastic Pirates – Go Europe! célja, hogy az azonos módszertan alapján végzett mintavételezés segítségével összehasonlítható eredményeket kapjunk Európa folyóinak műanyagszennyezettségéről. A tíz ország részvételével zajló európai közösségi tudományos akció magyarországi koordinációját az Express Innovation Agency (XIA) látja el. A projekt az Európai Unió Horizon Europe kutatási és innovációs programjától kapott finanszírozást.

Forrás: MTI