Back to top

Másodvirágzás ősszel

Városi vadgesztenyefákon nem teljesen szokatlan, hogy ősszel néhány virágzatot látunk a száraz levelek mellett vagy a kopasz ágakon, az idén azonban több növényfajon is hasonló jelenség tapasztalható. Mi ennek az oka?

Cserjéken, fákon lehet ilyen rendellenes őszi virágzással találkozni, ezek a növények ugyanis a nyáron fejlesztik a következő évi termőrügyeiket, amelyekből majd tavasszal vagy nyáron virágot hoznak. Ezek a rügyek külső és belső, hormonális hatásra nyugalomban maradnak addig, amíg el nem érkezik az idő, hogy kihajtsanak. Számos mérsékelt övi növénynek több-kevesebb téli hideghatásra is szüksége van a virágzáshoz. Fajonként változik a hőmérsékleti küszöb és a szükséges hideg időtartam, ami nélkül elmarad a következő évi virágzás.

Városi vadgesztenyefákon rendszeresen előfordul az őszi virágzás
Városi vadgesztenyefákon rendszeresen előfordul az őszi virágzás

A nyár második felében és ősszel azonban még a levelekben vagy a fejlődő termésben képződő hormonok gátolják meg a rügyek kihajtását, ezen kívül a nappalok hossza és a hőmérséklet is hatással van rá.

Sérült törzsű utcai gömbakác is kivirágzott
Sérült törzsű utcai gömbakác is kivirágzott

Összetett hatások vezetnek tehát a rendellenes őszi virágzáshoz. Szerepet játszik benne a nagymérvű lombhullás, ami a bevezetőben említett vadgesztenyefákon a súlyos kárt okozó vadgesztenyelevél-aknázómoly fertőzésének a következménye.

A tűztövis elég ellenálló növény, mégis bekövetkezett a másodvirágzás
A tűztövis elég ellenálló növény, mégis bekövetkezett a másodvirágzás

Az idei szélsőséges szárazság lombvesztés nélkül is okozhatott másodvirágzást. Hosszú hónapokig kényszernyugalomban voltak a növények, mert víz hiányában éppen csak túlélték a nyarat. Emiatt például a gyümölcsösökben jövőre sem várhatnak nagy termést a gazdálkodók, mert az aszály miatt zavart szenvedett vagy leállt a rügyfejlődés folyamata. Amikor megjött az őszi csapadék, méghozzá tetemes mennyiségben, úgy érezhették, hogy már túl vannak a nyugalmi perióduson.

Mindezek mellett elsősorban az amúgy is legyengült, rossz kondícióban lévő növényeken következett be másodvirágzás.

A most fejlődő virágokból már nem fejlődik a termés, ami nem nagy kár, viszont a friss hajtások beérése az időjárástól függ. Ha rövid lesz az ősz, nem érnek be, és a következő évben könnyen elfagynak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.