Back to top

Őszi munkák a kertben

A tél a pihenés, feltöltődés, tervezés ideje a kertnek és kertésznek. Hogy erre az időszakra megfelelően felkészüljünk, számos teendőnk van még ősszel a kertben.

A télálló káposztaféléket, mint a fodros kelt, egészen a fagyokig lehet szedni, és addig is takarja, fogja a talajt
A télálló káposztaféléket, mint a fodros kelt, egészen a fagyokig lehet szedni, és addig is takarja, fogja a talajt
Fotó: DIVÉKY-ERTSEY ANNA

Sok olyan faj van, aminek következő évi vetőmagját saját magunk is meg tudjuk szedni. Ha engedtük a sóskát magszárba menni, bent hagytunk egy pasztinákgyökeret tavalyról az ágyásban, és hagytuk nyáron virágozni, akkor a virágkórók eltávolításával egy időben a magot is be tudjuk fogni. Minden olyan zöldség és virágfaj, amiből nem hibrid fajtát vetettünk, alkalmas a magfogásra, de csak egészséges egyedről szabad magot szedni. Több egyedről is gyűjtsük be a magokat, lehetőleg száraz időben. Ha ez nem sikerül, akkor szobahőmérsékleten szárítsuk még a magot. Hűvös, száraz helyen tárolhatók vetésig.

Talajtakarás

Az őszi betakarítás után, a növénymaradványok eltávolításával veteményesünk, virágágyásaink talaja fedetlenül árválkodik, kitéve a téli csapadék eróziós hatásainak, a szélnek. A talaj takarásáról nemcsak a vegetációs időszakban fontos gondoskodni, hanem télen is. Ezért ha a növényeink egészségesek voltak, legjobb és legkevesebb munkával jár, ha lehullott lombjukat otthagyjuk a talajt takarva. A tél folyamán a lebomló levelekkel a tápanyag is visszajut a talajba. A kártevők, kórokozók felszaporodását pedig úgy előzhetjük meg, hogy majd a februári időszakban ősszegyűjtjük a növénymaradványokat.

A lehullott lombbal takarjuk a talajt télire a sövény alatt is
A lehullott lombbal takarjuk a talajt télire a sövény alatt is

Az őszi fűnyírásból származó fűnyesedéket a sövények alá érdemes tenni. Lombhullató fáink őszi lehullott levelei a legjobb komposztalapanyagok, ne zsákoljuk és vitessük el!

Ez igaz a diólevélre is, kis mennyiségben az is a normál komposzthoz keverhető. Ha több diófánk van, javasolt külön komposztálni a levelüket, két év után lebomlanak bennük a növény csírázásgátló anyagai, nyugodtan felhasználhatjuk.

Nagyobb veteményesben a télálóbb fajok (pasztinák, bimbóskel, bordáskel) felszedését a fagyokig lehet halasztani, ezek gyökerei is fogják még a talajt. A téli időszakra zöldtrágyanövényekkel is bevethetjük az ágyásokat.

Magaságyás feltöltése, újraépítése

A magaságyásokkal is akad dolgunk az ősszel. Ha háromévesnél idősebb magaságyásunk van, akkor itt az ideje az újratelepítésnek. Megfelelő rétegezettséggel az elmúlt évek során az ágyásunk komposztálóként is működve jó minőségű talajt termelt. Bontsuk szét a magaságyás kereteit, lapátoljuk oldalra a benne felhalmozódott komposztot, talajt. Az újrarakott keretbe hordjuk bele a megfelelő rétegeket (vastag ágak, vékonygallyak, ágnyesedék, lomb, komposzt), és a tetejére terítsük szét a félretett talaj egy részét. A többit széthordhatjuk a kertbe a gyümölcsfák köré, virágágyásokba, vagy akár a szobanövényeinket is újraültethetjük vele.

Az ősz és tél folyamán a magaságyásban újraindul a komposztálódás folyamata, tavasszal ismét birtokba vehetik a növények.

Tél alá vetett spenót január végén. Két-három hetet is nyerhetünk így a terméssel
Tél alá vetett spenót január végén. Két-három hetet is nyerhetünk így a terméssel
Az 1-3 éves magaságyásokat, aminek évről évre zsugorodik a talajszintje, töltsük fel a kertben ősszel keletkező lombbal, fűnyesedékkel, faaprítékkal. Ősszel még nyugodtan vethetünk is bele római salátát, gumós köményt, karalábét, spenótot, borsót, újhagymát, salátaféléket.

Fagyos éjszakákon érdemes lehet a magas­ágyásokat fátyolfóliával letakarni.

Tél alá vetés

Az őszi vetést minden kertész ismeri, a tél alá vetéssel már jóval kevesebben találkoztak. Pedig napjainkban, amikor a tavaszi időszak lerövidült ,és gyakran hideg tavasz után robban be a nyár, ezzel a vetésmóddal még megtarthatjuk a klasszikus kora tavaszi zöldségnövényeinket, mint a saláta vagy a hónapos retek.

 

A tél alá vetés nevében is hordozza a lényeget. Az ősz végén, november és december hónapban vetünk, amikor a hőmérséklet 2-3 °C körüli (ekkor az elvetett magok nem kezdenek csírázni), és a talaj még nem fagyott át, tudunk bele vetni.

A módszer célja, hogy az elvetett magok ne csírázzanak ki vetés után, hanem a talajban a hideg időszakot kivárva, a tavaszi fölmelegedéssel induljanak fejlődésnek. Ez a kertész szempontjából azért hasznos, mert gyakran előfordul, hogy tavasszal még nem tudunk kimenni a földre, nem megfelelő az időjárás, csúszik a vetés. A korábban elvetett magok viszont minden gond nélkül fejlődnek már, és a tavaszi vetéshez képest 2-3 hét előnyük is lehet. A koraiság mellett növényvédelmi előnyei is vannak az eljárásnak: a fejlettebb növény megelőzi kártevőjét, kórokozóját, kisebb lesz a kártétel.

A magaságyásban képződött komposztot hordjuk szét a kertben
A magaságyásban képződött komposztot hordjuk szét a kertben

Kockázatos is lehet a tél alá vetés, bár a közhiedelemmel ellentétben nem a hideg, hanem épp a téli fölmelegedések okozhatnak kárt. Ilyenkor a magok elkezdenek csírázni, majd a hideg visszatértével elfagynak.

Tél alá vetésre legalkalmasabbak a rövid tenyészidejű, korai zöldségfajok, mint a borsó, spenót, sóska, sárgarépa, petrezselyem, fokhagyma, vöröshagyma, retek.

Ne feledkezzünk meg kedvenc tavaszi hagymás virágaink telepítéséről sem. Érdemes a tulipán mellé vagy közelébe nárciszhagymát dugni, mert annak gyökérkivonatai távol tartják a tulipánhagyma kártevőit.

A fiatal fák törzsének meszelésével fokozhatjuk fagytűrésüket és nyáron is védik a törzset az erős napsütéstől
A fiatal fák törzsének meszelésével fokozhatjuk fagytűrésüket és nyáron is védik a törzset az erős napsütéstől
Gyümölcsfák ápolása

Az elpusztult, elszáradt ágakat érdemes már ősszel eltávolítani. Erős metszést azonban már ne végezzünk, mert a sebek ilyenkor lassabban gyógyulnak.

A fák törzsének fehérre meszelésével javítjuk ellenálló képességüket a faggyal és nagyobb hőingadozással szemben.

Az enyves öv törzsre való felrakásával a kis téli araszoló és a levéltetvek ellen tudunk védekezni.

 

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2022/11-12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.

Egyszerű lépések az állatbarát kert kialakítása felé

Rengeteg területet elhódítottunk már a természettől gyárak építése, lakhatás és mezőgazdasági termesztés miatt. Ezzel megszámlálhatatlan élőlény életét nehezítettük meg, hiszen a természetes élőhelyek egyre csak fogyatkoznak, ahogy az emberiség mind jobban belakja, beépíti a Földet. Lelkiismereti kérdés, hogy ezek után segítsünk nekik, amiben csak tudunk.