Back to top

Az ügyfelekért és a dolgozókért

Több, mint 10 évvel ezelőtt döntötték el, 2012-ben pedig bele is vágott nagyszabású telephely-fejlesztési programjába az AXIÁL Kft. Azóta 10 új telephelyet adtak át és ötöt újítottak fel. A legújabbat a napokban avatták Felsőzsolcán.

A folyamat nem áll meg: a közeljövőben Székesfehérváron, Szolnokon és Pécsett terveznek új beruházásokat, és december 5-én Baján is megnyitják új mobilszerviz-műhelyüket. A program múlt héten egy újabb állomásához érkezett, november 29-én adták át a Miskolcról Felsőzsolcára áthelyezett borsodi kirendeltségüket.

A zöldmezős, 1,3 milliárd forint értékű beruházás keretében felépült felsőzsolcai telephely a legújabb technikai színvonalon bővíti a cég regionális kapacitásait, miközben a munkavállalók számára is komfortos környezetet teremt.

A több mint 3 hektáros területen felépített regionális központ jelentős méreteivel és kiváló megközelíthetőségével minőségi ugrást jelent a térségben dolgozó ügyfelek kiszolgálása terén. Az új telephely jól megközelíthető a közeli főútvonalakról, ennek köszönhetően a nagyméretű mezőgazdasági gépek, illetve az ezeket szállító teherautók is könnyűszerrel eljuthatnak a telephelyre.

Az átadáson részt vett Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője és Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. Mindketten a beruházás fontosságát hangsúlyozták a térség, illetve a város életében, amely talán más vállalkozást is idevonz, és így munkahelyeket teremt.

Rüdiger Claas: az AXIÁL megoldásait külföldön is alkalmazzák
Rüdiger Claas: az AXIÁL megoldásait külföldön is alkalmazzák

Az eseményen családi vállalkozásaik sikeres együttműködését méltatták a CLAAS és a Manitou gyár képviselői, Rüdiger Claas, a német gyártó részvényesi bizottságának tagja, tulajdonos és Achim Hoffmann, a CLAAS regionális igazgatója, valamint Wojciech Rzewuski, a Manitou Csoport lengyelországi ügyvezető igazgatója, lengyelországi, közép- és dél-európai régiófelelőse.

Wojciech Rzewuski: a bajai vállalkozás a régió legprofesszionálisabb partnere
Wojciech Rzewuski: a bajai vállalkozás a régió legprofesszionálisabb partnere

Rüdiger Claas emlékeztetett rá, hogy a két családi vállalkozás közös értékekben osztozik, céljaik nem rövidtávúak, és mindketten az ügyfeleket helyezik középpontba. Méltatta, hogy a bajai vállalkozás megoldásait más országok is átveszik. Ezeket a példaértékű megoldásokat hangsúlyozta Wojciech Rzewuski is, aki a régió legprofesszionálisabb partnerének, a többiek számára referenciának nevezte a bajai vállalkozást.

Az AXIÁL folyamatosan növekvő kínálatához és az abban megtalálható egyre nagyobb méretű gépekhez is alkalmazkodik a telephely. Ahogy az átadón Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető fogalmazott, manapság a gépek nagysága sok esetben eléri a 18,75 x 3 x 4 métert, a vágóasztalok hossza 14 méter, a traktorok pótsúlya pedig akár 3,5 tonnás is lehet. Ezeket mozgatni kell, be kell tudni vinni a műhelybe, ezért alakítottak ki Felsőzsolcán is egy 810 négyzetméteres műhelycsarnokot, ahol 10-15 gép párhuzamos javítására is lehetőség nyílik a nagyobb alapterületnek és az áthajtásos kapurendszernek köszönhetően.

A tervezés kezdetétől számított mindössze 22 hónap alatt megvalósult beruházás emellett számos technológiai újítással is rendelkezik, melyek növelik a hatékonyságot és fenntarthatóbb működést tesznek lehetővé.

Az épületek modern hőszigetelése, illetve az energiatakarékos hőszivattyús fűtési rendszer és a fejlett világítási koncepció kisebb karbonlábnyomot eredményez, ami fontos szempont volt a tervezés során. Ráadásul az új telephelyen egy 50 kWp kapacitású napelemes rendszert is telepítettek, ami közel teljes mértékben biztosítja a munkavégzéshez szükséges energiát.

A gépek szervizelését szintén új eszközök teszik gyorsabbá a nagyméretű csarnokban. Ezek közé tartozik az 5 tonna emelőképességű híddaru, a modern füstgázelszívó berendezés és a 100 tonna kapacitású hidraulikus prés is része a felszerelésnek, de a munkavégzést kiépített sűrített levegős hálózat is támogatja, illetve hasonlóan jelentős újdonság a 168 négyzetméteres, környezetvédelmi előírásoknak megfelelő nagynyomású kültéri gépmosó is.

A felsőzsolcai telep átadása. A szalagot Molnár Péter, a felsőzsolcai telephely ügyfélkapcsolati vezetője, Rüdiger Claas, Csöbör Katalin, Pintér Zsolt, az AXIÁL ügyvezetője, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetők, Farkas Sándor, Szarka Tamás, Wojciech Rzewuski, Umenhoffer Ferenc, az AXIÁL beruházási és üzemfenntartási igazgatója és Mezei Gábor, a beruházást kivitelező Emel Kft. tulajdonosa vágta át

A fióktelepen dolgozó 30 munkatárs számára több munkaállomás, korszerűbb raktártechnológia, illetve napjaink trendjeinek megfelelő, kényelmes szociális helyiségek és vonzó irodai terek nyújtanak inspiráló környezetet. Az éves szinten több mint 1200 partnert kiszolgáló csapat igényeire komoly hangsúlyt helyeztek a beruházás során, aminek fontosságát Harsányi Zsolt is kiemelte, mint mondta, „A folyamatos fejlesztés kezdetektől fogva része a stratégiánknak, hiszen a piac is fejlődik, nekünk pedig lépést kell tartanunk ezzel. Ez egyúttal remek lehetőség arra, hogy mi is tanuljunk és új megközelítéseket emeljünk be az AXIÁL életébe. Ebből a szempontból is komoly mérföldkő a felsőzsolcai telephely megépítése, hiszen ez az első beruházásunk, ahol az ügyfélirányú nézőpont mellett a kezdetektől tudatosan dolgozóink szükségleteit helyeztük a középpontba. Munkatársaink elhivatottsága és lelkiismeretes munkája sikerünk egyik legfontosabb összetevője, ezért mindenképpen szerettünk volna még vonzóbb környezetet teremteni számukra.”

 

A mezőgazdaság és élelmiszeripar hatékonyságának növeléséhez, versenyben maradásához nélkülözhetetlen az ágazat további, széles körű modernizációja. Az agrárium szereplői megértették: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak, a kormány pedig támogatáspolitikájával segíti azok megvalósítását – fogalmazott Farkas Sándor az AXIÁL Kft. új, felsőzsolcai telephelyének átadásán.

 Farkas Sándor: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak
Farkas Sándor: itt az ideje a versenyképességet javító beruházásoknak

Az Agrárminisztérium miniszterhelyettese arra emlékeztetett, hogy a bajai cégcsoport három évtizede, egyre bővülő üzlethálózatával, egyre magasabb színvonalon szolgálja ki az agrárvállalkozásokat. A cégcsoport termékeire, szolgáltatásaira évről évre növekszik az igény, a modern technológiák alkalmazása ugyanis az egyik legfontosabb versenyképességi tényező a mezőgazdaságban is. Mint mondta, a hatékonyságot növelő fejlesztések fontosságára, az innovatív technológiák alkalmazására a drasztikusan emelkedő inputárak is felhívják a figyelmet, hiszen a jövedelmezőség fenntartásához a termelést egyre kevesebb input felhasználásával szükséges megoldani.

Az ágazat a technológiai modernizáció időszakát éli, jelentette ki Farkas Sándor, amit az is bizonyít, hogy a magyarországi mezőgazdasági gépértékesítés évek óta dinamikusan növekszik.

A járvány és az aszály okozta nehézségek ellenére 2021-ben újabb rekord született: a mezőgazdasági gép- és alkatrész-forgalom átlépte a 300 milliárd forintot. A mezőgazdasági gépberuházások fokozatos fejlődésével a hazai géppark egyre korszerűbbé válik, az agrárium szereplői tehát nyitottak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására.

A miniszterhelyettes tájékoztatása szerint az agrárium gépparkjának megújítása idén is folytatódott: az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 165,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2022 első fél évében. Ez a forgalom 80 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gazdálkodók 42,5 milliárd forintot fordítottak alkatrészekre, ami 22 százalékos növekedés a bázisidőszakhoz képest. Emlékeztetett rá, hogy a Vidékfejlesztési Program keretében tavaly júliusban meghirdetett, precíziós gazdálkodást támogató felhívásra 212 milliárd forintnyi támogatásra nyújtottak be kérelmet a gazdálkodók, és az eddig meghozott támogatói döntések eredményként már 2609 termelő részesült közel 193 milliárd forintnyi támogatásban. A kifejezetten gépek, eszközök beszerzését célzó felhívások mellett az elmúlt években meghirdetett beruházási jellegű pályázatok is lehetőséget adtak támogatott gépbeszerzésre.

A miniszterhelyettes arra is felhívta a figyelmet, hogy

a következő ciklusban, a Brüsszel által elfogadott KAP Stratégiai Tervünkben foglaltaknak megfelelően, 2485 milliárd forint közvetlen ágazati agrártámogatás, valamint 2891 milliárd forint vidékfejlesztési forrás biztosítja hazánk céljainak elérését.

„Ekkora összeg sose volt. Erre a történelmi mértékű támogatásra a jelenlegi, történelmi kihívásokkal tűzdelt időszakban pedig szükség is lesz, hiszen a korábban megfogalmazott, ambiciózus célkitűzésünk nem változott. Továbbra is arra törekszünk, hogy a nemzetközi piacokon is eredményes, erőforrás-hatékony és magas hozzáadott értéket termelő mezőgazdaságunk és élelmiszeriparunk legyen, amely képes arra, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerrel lássa el a magyar lakosságot. Teszi a dolgát, miközben ellenállóvá válik a külső negatív hatásokkal szemben, olyanokkal, mint a közelmúltban is megtapasztalt humán járványok. Ennek eléréséhez pedig számítunk az iparban, a kereskedelemben és a szolgáltatói szektorban működő vállalkozásokra. Számítunk az olyan, az agrárium fejlesztése mellett elkötelezett, a saját fejlődésére, szolgáltatásai színvonalára sokat adó partnerekre, mint az AXIÁL-cégcsoport” – zárta gondolatait Farkas Sándor.

Fotók: Kürti Ivett, Pelsőczy Csaba

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Új rendszer modern gazdáknak

Új elemmel bővült az AGROTEC Magyarország Kft. szervizszolgáltatási kínálata. Az Aconnect egy olyan átfogó gépüzemeltetést támogató, flottakövető rendszer, amely kiegészül a fejlett erő- és munkagépek vezérlésdiagnosztikai hálózatának átfogó ellenőrzésével és GPS alapú nyomon követésével.

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult bő egy év alatt

Bukarestben az alapvető élelmiszereket tartalmazó fogyasztói kosár 40 százalékkal drágult egy év és három hónap alatt, miközben az országos nettó átlagbér 17 százalékkal emelkedett a Ziarul Financiar című román újság számítása szerint.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Közlekedési balesetek: sokszor a vétlen (is) rosszul jár

Az AGROmash expón igen tanulságos, sokszor megrázó képekkel illusztrált előadást hallgathattak az érdeklődők, a közlekedési balesetek leggyakoribb okairól… A tanulság: figyelmesen, óvatosan, a mindennapi problémákat nem más közlekedőkön levezetve. És akinek telik autóra, az áldozzon egy KRESZ könyvre is...

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése

Idén megindulhat a gazdasági teljesítmény növekedése: a Magyar Bankholding elemzői a 2023-as GDP előrejelzésüket 0,4 százalékról 0,8 százalékra emelték - ismertette Suppan Gergely Magyar Bankholding elemzési vezetője Budapesten sajtóbeszélgetésen.

Már csak néhány nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.