0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

Évi 60 ezer tonna alma Dél-Tirolból

A caldarói Roen szövetkezetet hat éve hozta létre két több 50 éves dél-tiroli termelő és értékesítő szövetkezet és egy nagykereskedő. Az új cég évi 60 ezer tonna almát vesz át a tagjaitól és viszi piacra a VOG konzorciumon keresztül. Az Interpoma kiállítás Fenntarthatóság az első elnevezésű túráján jártunk az új hűtő- és csomagolóházban.

A szövetkezetről készült galériát ide kattintva nézheti meg.

A termelőket tömörítő két szövetkezetnek új, nagyobb hűtőtárolóra és osztályozóra volt szüksége, ezért vágtak bele közösen a fejlesztésbe. Fontosnak tartják, hogy a szövetkezet vezetői a tagok közül kerülnek ki, mert így nincs érdekellentét köztük, és a fejlesztéseket amúgy is közösen határozzák meg. Tavaly a Roen szövetkezet tagjai több mint 54 ezer tonna gyümölcsöt takarítottak be és vittek piacra a VOG konzorciumon keresztül, amelynek tagja a szövetkezet. A 650 termelőjük a két meglévő hűtőházba szállítja az almát, és onnan kerül az új központi tárolóba. A korszerű hűtőházban 177 kamrát alakítottak ki, befogadóképességük 500-1300 tartályláda.

Erre azért van szükség, mert csaknem 30 almafajtát visznek piacra és mindegyiket a számára legjobb körülmények közt tárolják.

Több mint 200 ezer tartályládát használnak, amelyek az utóbbi években új „feladatot” is kaptak. Néhányból árnyékolófalat építenek a tároló bejáratai elé. Korábban nem volt akkora probléma a napsütés és a meleg, mint mostanában, és ezzel a módszerrel igyekeznek csökkenteni a fölmelegedést az épületben.

Bioalmát is átvesznek a tagjaiktól, de azt azonnal továbbszállítják a Biosüdtirolnak, amely a tartomány egyedüli bioalma-forgalmazója. Ugyancsak továbbadják a kieső ipari almát, ami a termés 10-15%-a szokott lenni. Az osztályozó-csomagoló üzemben a MAF Roda berendezései működnek, 68 kimenettel, teljesen automatizált módon. Képgalériánkat ide kattintva nézhetik meg a korszerű almaválogatásról.

A válogatóhoz felhasznált rengeteg vizet ózonnal fertőtlenítik és visszaforgatják, az energiaigény 60%-át pedig napelemekkel termelik meg maguknak.

A fölös napenergia értékesítéséből bevételük is származik, a nagy teljesítményű válogatóval pedig bérmunkát is tudnak végezni.

A gépi válogatás és osztályozás után még kézzel is kiválogatják a hibás és a másodosztályú almát, utóbbit közvetlenül abba a csomagolásba rakják, amiben a vevőhöz kerül. Nagyon aprólékos és jó szemet igénylő munka ez, az új dolgozóknak egy hónapig tart a betanulás.

Ma már nem is idénymunka az alma csomagolása, mert 11 hónapon át szállítják a gyümölcsöt a vevőiknek.

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű és azonos technológiával termesztett alma kerüljön be a szövetkezethez, és nagyon kell figyelni a szermaradékokra. Mindössze négy készítményből származó szermaradék megengedett, amiről általában az év elején döntenek, a szaktanácsadókkal közösen. Év közben minden termelőnek szigorúan be kell tartania a növényvédelmi technológiát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu