Back to top

Egymilliárd euró kellene az érdemi iskolagyümölcs-programra

Az Európai Bizottság által a témában szervezett konferencián fejtette ki Philippe Binard, az európai frissáru-ágazati szövetség, a Freshfel Europe elnöke, hogy szükségszerű az uniós iskolagyümölcs-program felülvizsgálata és javítása, illetve a rászánt összeg növelése.

Fotó: Pixabay
Ahogy a Freshfel Europe sajtóközleményében olvasható, a konferencia egyik vezérelőadójaként Philippe Binard egyebek között arról beszélt, hogy az uniós lakosság zöldség-gyümölcs fogyasztása még mindig az egészségügyi világszervezet, a WHO által ajánlott napi 400 gramm alatt van, és a legjobban a gyermekek, illetve a fiatal felnőttek maradnak el ettől, jelentős részük mindössze 200 grammot vagy még annyit sem fogyaszt naponta.

Ebből pedig egyenesen következik az elhízás, a kettes típusú cukorbetegség és bizonyos típusú rákos megbetegedések.

A negatív folyamatok megfordításához elengedhetetlen a fiatalok képzése, amibe az is beletartozik, hogy meg kell ismerniük a zöldségek-gyümölcsök változatos világát, fejtette ki.

Ma egyébként közel 17 millió gyermek számára biztosít az uniós iskolagyümölcs-program napi szinten friss gyümölcsöt, erre 130 millió euró jut az EU-s közös kasszából, és a tagállamok is ki szokták egészíteni. Összesen 70 ezer tonna friss zöldség-gyümölcs kiosztására van lehetőség tanévenként.

A gyümölcsosztásnál azonban lényegesen szélesebb körű program szükséges, vázolta fel Philippe Binard. Egyebek között arra mutatott rá, hogy

az egyféle gyümölcs – nálunk alma – rendszeres kiosztása helyett nagyon lényeges lenne a változatosság,

és az, hogy a megszokottakon kívül más ízű, állagú zöldségeket-gyümölcsöket is megismerhessenek a fiatalok. Továbbá a hosszú távú siker érdekében nagyobb nyilvánosságot kell kapnia a programnak és az iskolavezetést, a tanárokat és a szülőket is be kell vonni. A Freshfel Europe számítása szerint évi egymilliárd euróból már érdemi változást lehetne elérni, és ez még mindig elenyészik ahhoz az összeghez képest, amit a helytelen táplálkozás kiváltotta betegségek gyógyítására fordítanak az országok, olvasható a közleményben.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?