Back to top

Elektronikai forradalom: gombák válthatják a műanyagot

Az elektronikai hulladékok mennyisége világszerte nő, amire a gyártók sokszor rátesznek egy lapáttal a tervezhető avulással, és hogy úgy alkotják meg a készülékeket, hogy ha elromlanak jobban megérje újat venni, mint javítani… A gombák talán segíthetnek a problémán.

Mobilok milliárdjai a kukában, évente...

A kutatások fókuszában a pecsétviaszgomba
A kutatások fókuszában a pecsétviaszgomba
Fotó: wikipedia
Mivel az elektronikai hulladék mennyisége folyamatosan nő szerte a világon, a kutatók igyekeznek ezt fenntarthatóbb pályára állítani.

2022-ben például körülbelül 5,3 milliárd telefont dobnak ki világszerte.

A linzi Johannes Kepler Egyetem kutatói csoportja úgy véli, hogy a gombák rejthetik a megoldást. A Science Advances folyóiratban írták meg, hogy a feldolgozott gombabőrből biológiailag lebomló elektronikai eszközök alapját lehetne létrehozni.

A „MycelioTronics” névre keresztelt eszközök az első lépést jelenthetik a nem lebomló és nehezen újrahasznosítható anyagok cseréje felé, és potenciálisan csökkenthetik az általunk termelt e-hulladék legalább egy részét.

Egy sokoldalú gomba

A kutatás a Ganoderma lucidumra azaz a gyógygombaként is ismert pecsétvisz gombára összpontosított, amely fényes bőrt növeszt, hogy elfedje micéliumát, így megvédje magát a kórokozóktól és más gombák támadásától.
A kutatók eltávolították ezt a bőrt, és rájöttek, hogy az anyag szárítva rugalmas, de ellenáll a magas hőmérsékletnek – ezek mind olyan tulajdonságok, amelyek jelzik, hogy az anyag alkalmazható az elektronikus áramköröket szigetelő és hűtésére szolgáló eszközökben.
A gomba felhasználásával készült elektronikai készülékek képesek előmozdítani a körkörös gazdaságra való átállást, amely eltávolodik a termelés és fogyasztás „vesz, készít, pazarol” modelljétől. A kutatócsoport úgy véli, hogy a micéliumbőr például mobiltelefonokban való használata jelentősen csökkentheti az e-hulladék felhalmozódását.

Csomagolóanyag is készülhet gomba micéliumból
Csomagolóanyag is készülhet gomba micéliumból
Fotó: wikipedia
A kutatók tanulmánya bemutatja, hogyan lehet a micélium bőrét felhasználni a műanyag polimerek helyettesítésére a nyomtatott áramköri lapok alapjainak megalkotásában. Ezek a táblák jelenleg számos olyan alkatrészből állnak, amelyeket nehéz szétválasztani és újrahasznosítani.

Ezzel szemben a micélium bőréből készült alkatrészek fény és nedvesség hatására lebomlanak, így az újrahasznosítható alkatrészek könnyen szétválaszthatók.
Amikor ezt az anyagot tesztelték, az eredmények majdnem olyan jók voltak, mint a műanyag hordozók használata esetén. Megállapították, hogy az a gomba alapú lap többször is meghajlítható sérülés nélkül – 2000 hajlítás után sem tört el.

Tégla, és műbőr is készülhet gombából

chipeket is forrasztottak már a micélium hordozóra. Azt is bebizonyították, hogy a micéliumbőr felhasználható vezeték nélküli érzékelő eszközök, köztük egy Bluetooth modul táplálására.
A jelenleg folyó kutatások a gombák számos még ismeretlen felhasználási módját próbálják kikísérletezni.

Folynak kutatások a micélium alapú téglákkal az építőiparban, a bőr biológiailag lebomló alternatívájáig, a műanyag csomagolásig, a hungarocell pótlására, és még növényi alapú húsok előállítására is használják a gombákat..

A kutatók először szerint ez az anyag felhasználható lehet az orvosi technológiában, ahol az alkatrészeknek akár egy évig is működniük kell. Más kutatók természetes anyagokkal is kísérleteztek orvosi eszközökben, például implantátumokkal , amelyeket nem kell sebészeti úton eltávolítani, és biztonságosan lebomlanak a szervezetben. Ez az elektronika viszonylag új területe, ahol az alkatrészek egy bizonyos idő elteltével szétesnek, ami megkönnyíti a fenntartható alternatívák tervezését.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.