0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Izgalmas videósorozatban mutatják be munkájukat az ELTE etológusai

A kutyák, malacok és gyerekek kutatását bemutató filmsorozattal jelentkeztek az ELTE Etológia tanszék kutatói.

A Viselkedésbiológia Nektek – Veletek című hatrészes videósorozatban bemutatják a viselkedéskutatási módszereket és a nagyobb kutatócsoportokat. A kisfilmsorozat diákok, a vizsgálatok résztvevői és mindazok számára új információkat kínál, akit érdekel a viselkedéstudomány – közölte az egyetem pénteken az MTI-vel.

A nemzetközi sajtóban az ELTE a leghíresebb hazai egyetem, egyértelműen a kutyás kutatásai miatt.

Évtizedek óta tartja vezető pozícióját a kutyaviselkedés területén, munkatársai több ERC és Lendület pályázatot nyertek. Teljesítményükben fontos szerepe van annak, hogy sikeresen vonják be a hazai kutyatartókat a vizsgálataikba és az ismeretterjesztésre is nagy hangsúlyt helyeznek.

Ennek jegyében készítették el a Viselkedésbiológia Nektek – Veletek című filmsorozatot, ami az etológia módszertanát, a tanszékhez tartozó Szenior Családi Kutya Programot, az Alfa Generáció Labort és a Neuroetológia és Lendület Társállat Kutatócsoportot mutatja be.

A kutyákon kívül más társállatfajokkal, sőt gyerekekkel is találkozhatnak a nézők az átlagosan 16 perces részekben.

A záró epizódban a tanszék alapítója, Csányi Vilmos és tanítványa, a jelenlegi tanszékvezető, Miklósi Ádám beszélgetnek arról, hogyan fejlődtek a kutatások.

A filmsorozat különlegessége, hogy alkotói kutatók. Írói, ötlet- és házigazdái Bognár Zsófia doktorandusz és Lenkei Rita doktorjelölt, a vágó Bognár Zsófia, a hangmérnök Faragó Tamás vokalizációkutató, a vezető operatőr és zeneszerző Leéb Ádám, a felelős szerkesztő és több jelenet operatőre, Csányi-Miklósi interjú riportere Kubinyi Enikő, a Lendület kutatócsoport vezetője.

A hatrészes videósorozat mellett tudományos előadásokat is elérhetővé tettek a kutatók a Mecenatúra támogatásának köszönhetően. Az ELTE Etológia tanszék kutatói évek óta konferenciát is szerveznek, hogy a tanszék vizsgálataiban részt vett gazdák megismerhessék, milyen kutatási eredmények születtek a közreműködésükkel. Ezúttal a IX. Kutyaetológia konferencia tizenöt magyar és tizenhat angol nyelvű előadása került fel a netre, Temesi Andrea doktorjelölt szerkesztésében, Belépés csak kutyával címmel. Így összesen 37 videóval és csaknem kilenc műsorórával bővült a hazai etológusaink videócsatornáinak kínálata.

A kutatók új videósorozata az NKFIH Mecenatúra program támogatásával valósult meg és ingyen elérhető a legnagyobb videómegosztón, valamint közösségi oldalon.

youtube://v/dtdh2Y8z4do

 

Forrás: MTI