Back to top

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus?

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös Agrárakadémia sorozatának ötödik állomása Gyöngyös volt. A Károly Róbert Campus-on az előadók és a fórum résztvevői vidéki turizmus kérdéseivel, lehetőségeivel foglalkoztak. Bár a fórumon elhangzott, hogy az ágazat sok tekintetben egyhelyben toporog, a témában jártas szakértők szerint öt év múlva már más képet mutat majd.

Milyen lesz 5 év múlva a vidéki turizmus? | MMG

 

- Személy szerint én bizakodó vagyok, ami egyéni hátteremnek köszönhető, én mindig is optimista személy voltam – mondta el Klausmann-Dinya Anikó, a MATE Károly Róbert Campusának egyetemi tanársegédje.

Fotó: Csatlós Norbert

 

Nagyon-nagyon remélem, hogy most már haladunk előre, aminek egyetlen gátját látom: a személyes akarat és az emberek a mentalitása. Szívből remélem, hogy változik, és hogy az agriturizmus vagy az agrárturizmus olyan fejlődő pályára lép, ami már mintaként szolgálhat más desztinációk számára is.

Dr. Pallás Edith Ilona, a MATE Károly Róbert Campus Fenntartható Turizmus Tanszékének tanszékvezetője úgy véli, hogy öt év múlva sokkal aktívabban keresik majd fel a turisták a vidéki térséget. 

Fotó: Csatlós Norbert

„Itt gondolok nemcsak a falvakra, hanem a kisvárosokra is, hiszen a jelenlegi gazdasági helyzet azt mutatja, hogy nagyobb külföldi üdülésekre nem lesz a turistáknak pénze az elkövetkezendő öt évben, illetőleg csak egy szűk réteg engedheti meg magának.

De látható volt már az elmúlt években is, hogy akár egy őszi vagy tavaszi szünetben, hosszú hétvégén, amikor a gyermekek is szabadok voltak, minden falusi turizmusban jelenlévő szálláshely megtelt magyar turistákkal. Én úgy vélem, hogy ez a tendencia folytatódik, ennek azonban előfeltétele az is, hogy a falusi vendéglátók nagyobb mértékben korszerűsítsenek.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Benkő Béla, a Gyöngyös-Mátra Turisztikai Egyesület elnöke is optimista:

„Szerintem egy minőségi javulás felé elmozdul a rendszer. Bízom benne, hogy nagyon sok összefogás lesz sok településen.

Kimondottan a falusi turizmus keretében várhatóan a településvezetők is át fogják érezni ennek turisztikai és gazdaságfejlesztési jelentőségét, és látni fogjuk majd, hogy élő hagyományteremtés zajlik.”

Dr. Pallás Edith azt mondja, a vidéki turizmus ma már más, mint korábban: a falusi turizmus nem feltétlenül azt jelenti, hogy csak nagyon egyszerű körülmények közé vágynak a turisták. Mára egyre inkább a kényelmet, a komfortot keresik. Azokat a lehetőségeket, hogy hogyan érezhetik magukat jól, miközben ismerkednek a falusi, vagy az adott vidék hagyományaival, gasztronómiájával és a kultúrájával is. Tehát több dologra is igény van, amire azonban nem minden falusi vendéglátó van felkészülve.

Fotó: Csatlós Norbert
Dr. Kovács Gyöngyi egyetemi adjunktus szerint

„részben a szolgáltatók gondolkodásmódjában kell keresni a választ: mi az, amin változtatni lehet, amin ők maguk is tudnak változtatni, illetve milyen segítséget tud adni a szakma például ahhoz, hogy a gondolkodásmódjuk, az attitűdjük egy picit lendületet kapjon, megváltozzon, akár a fenntartható működés, akár az együttműködés irányába.”

Demecs Norbert agrármérnök, túravezető, idegenvezető, az I love Mátra Facebook-oldal tulajdonosa, Heves Megye 2022-es Nagykövete szerint nemcsak a kényelmes szálláshelyeket kellene fejleszteni.

Fotó: Csatlós Norbert
- Én nagyon szeretném, ha a természetjárók, az erdőjárók, a hosszabb utazásokat gyalogosan tervezők, mondjuk egy kék túraútvonalú haladók számára is több ilyen jellegű vidéki, faluban vagy erdőszélen található turistaház, kulcsos ház nyitná meg a kapuit. Ahogy én hallom, a logisztikákat kék túrázás során, vagy akár egy hosszabb jelvényszerző túraútvonal teljesítése során - amiből rengeteg van itt a Mátrában is, de az ország többi részén is - , az egyik legnagyobb probléma a logisztika.

Nincs olyan megfelelő szálláshely, amely ezeket a bakancsos turistákat megfelelő körülmények között, az igényeknek megfelelően tudná befogadni.

Nagyon szívesen alszanak akár egy általuk hozott hálózsákban, egy kis felfűtött szobában, ahol reggel egy kávét főzve, a csendre ébredve tudnak majd tovább haladni.Rengeteg túrázó és gyalogosan érkező keresi fel ezeket a kis hegyi vagy elszigetelt falvakat, településeket, ami mutatja, hogy a természetjárásnak eme formája a vidéki turizmus egyik fontos alappillére. Az itt látottak miatt aztán biztos, hogy visszatérnek családdal vagy egyénileg, amihez szükséges egy kiszolgáló infrastruktúra.

Nagyon sokszor visszavető probléma a logisztikának ez a hiányzó eleme. Bízom abban, hogy öt év múlva már beszélhetünk arról, hogy milyen jól működő kulcsos házak vagy bakancsos turistaházak létesültek országszerte.

Fotó: Csatlós Norbert

A tanszékvezető szerint pedig a programszervezés területén is van hová fejlődni. „Nagyon fontos az, hogy a falusi vendéglátók programokkal is készüljenek.

Tehát nem elegendő csak az, hogy kerékpárokat bocsátok rendelkezésre, több ilyen szolgáltatás van már, vagy kerti főzési lehetőséget bocsátok rendelkezésre, hanem föl kell térképezniük, hogy a környéken milyen látnivalók, túraútvonalak vannak,

ezekből lehet ajánlatokat, kis brosúrákat, szórólapokat készíteni a turisták számára, és így vonzóvá tenni ezt a szálláshelyet is. Önmagában véve úgy vélem, hogy a komplexebb falusi turizmus szálláshelyek és vendéglátók fognak elsődlegesen úgymond reflektorfénybe állni a turisták szemszögéből, a többiek pedig véleményem szerint felzárkóznak majd mögéjük."

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szabadidőlovasok 2022-ben

Évről évre megdöbbenek azon, hogy mennyire másképp gondolkodunk néhány éve, mennyit változott a világ. Mennyire kizökkentünk a kiszámítható életünkből, de egyúttal milyen rugalmassá tesz ez minket, s kényszerít az alkalmazkodásra, a fejlődésre, önképzésre.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Tölgybe álmodott hordók

Amikor tüzelik a hordót és meleg a fa, olyan az illata, mint a frissen kisült kenyér héja. A hordóba töltött bor kioldja ezeket az alkotóelemeket a fából, ettől lesz egyedi az aromája. Éppen ezért fontos, hogy hol nőtt fel a fa, honnan szerezték be a rönköt a kádárok. A Baranya megyei Palotabozsokon működő Európai Kádárok Kft. zömmel a mecseki Zengő és a Zemplén erdeiből származó tölgyből készít hordókat.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Mire érdemes költeni pénzt és figyelmet?

Az AGROmashEXPO egyik nyitórendezvénye kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. tizenharmadik Agrármarketing és -médianapja volt. A január 25-ei konferencián telt ház előtt ismertették a legfrissebb médiafogyasztási trendeket a piac elismert szakértői.

Magyarország gyomtérképe, avagy miként változott a fajok jelentősége

„Több, mint hatvan szakember vett részt a Hatodik Országos Gyomfelvételezés munkájában, ahol az őszi búza és a kukorica legfontosabb gyomnövényeit vették számba”- magyarázta Novák Róbert, a Nébih gyombiológiai szakértője a XXXII. Keszthelyi Növényvédelmi Fórum Plenáris ülésén. A szakember elmondta, a XX. században három radikális változás is bekövetkezett a mezőgazdasági tulajdonviszonyokban.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

További fejlesztések a sikeres évet záró AXIÁL-nál

A gazdasági nehézségek és az aszály ellenére 2022-ben az AXIÁL Kft. rendelésállománya növekedett, a cég új telephelyet nyitott Felsőzsolcán és kibővítette bajai szervizét. A jelentős hazai gépkereskedő az AgrárgépShow kiállításon mutatta be terveit és eredményeit, miközben közel 100 gépet ki is állított és leleplezte az utánpótlásnevelési projektjük legújabb kampányarcait, a Galaxiál Hőseit.

Tizenhét ország fiatal gazdái találkoztak Berlinben

A berlini Zöld Hét keretében tartott agrár-élelmezési világfórumon globális fiatalgazda-találkozót is szervezett a házigazda ország agrárminisztériuma. Tizenhét országból érkeztek fiatalok, hogy ugyanazokról a kérdésekről cseréljenek eszmét, mint az agrárminiszterek. Első ízben képviseltette magát hivatalosan a La Via Campesina.

Az előttünk álló időszaknak mindenki a nyertese lehet

Erősek, intelligensek és gyönyörűek – így jellemezte a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon bemutatott gépeket dr. Szabó István, a MATE oktatási és nemzetközi rektorhelyettese, az AGROmash-nagydíj zsűrielnöke. A minden eddiginél színesebb és impozánsabb agrárrendezvényen közel háromszáz kiállító és számos program várja az érdeklődőket január 25-től 28-ig.