Back to top

Négy országban is értékesítették az illegális lóhúst

Illegális vágásból származó lóhús engedély nélküli értékesítése és ennek segítése miatt előállítottak 41 embert Spanyolországban, a húst a spanyol piac mellett Belgiumban, Németországban és Olaszországban értékesítették - közölte az Európai Unió hágai székhelyű rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) csütörtökön.

Az uniós szervezet tájékoztatása szerint a lóhús illegális értékesítésében részt vevő bűnözői hálózatnak számos más bűncselekmény, pénzmosás és okmányokkal való visszaélés miatt is felelnie kell a hatóságok előtt.

Közölték:

az emberi fogyasztásra alkalmatlan lóhús illegális értékesítésével vádolt társaság tagjai Spanyolországban szereztek lovakat ingyen, vagy vásároltak meg nagyon alacsony áron.

Számos tényező miatt ezeket az állatokat nem az élelmiszerpiacra szánták - jegyezték meg.

Az illetékes hatóságok hat gyanúsnak talált cég ellenőrzésekor titkos létesítményekben legkevesebb 80 lovat találtak. Az állatokat nem megfelelő körülmények között, gyakran víz és élelem biztosítása nélkül tartották. Állatorvosi ellenőrzés hiánya miatt különböző betegségekben szenvedtek - emelték ki.

A nyomozás rávilágított arra is, hogy az állatokat hamisított iratokkal vették birtokba. A szükséges okmányok meghamisításával ellehetetlenítették az áru nyomon követhetőségét. Az ügyintézést a lovak átvételétől az emberi fogyasztásra alkalmatlan hús illegális értékesítésig a hálózat hamis személyazonosító okmányokkal rendelkező tagjai bonyolították.

A lovakat engedély nélküli vágóhidakon, a szükséges ellenőrzések nélkül vágták le.

Már egyetlen illegális szállítmány is 35 ezer eurót hozott a szállítóknak, a bűnözői hálózat összesen legkevesebb 1,5 millió euró nyereséget termelt. Csak a logisztikai oldalon 4,5 millió eurós forgalmat bonyolítottak le a becslések szerint- írták.

A spanyol hatóságok előállították a bűnözői hálózat tagjait, a szervezet működését segítő szállítókat, valamint a hamis okmányokat kiállító állatorvost - tájékoztatott az uniós szervezet.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.