0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Több fát, nagyobb területen, rosszkor vágott ki a vállalkozó – vádat emeltek ellene

Vádat emelt a Kecskeméti Járási Ügyészség három férfi ellen, aki Tiszaug és Lakitelek környékén szabálytalan fakitermeléssel számos fokozottan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyét semmisítette meg.

A vádirat szerint a legidősebb férfi a vállalkozásával a Tiszaug és Lakitelek környéki ártéri erdőkben végzett erdészeti tevékenységre kötött szerződést. Ennek teljesítéséhez a két másik vádlott cégét fakivágással bízta meg – írta Kövecs Máté, a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében.

A munkákkal érintett erdők számos védett, illetve fokozattan védett madár-, hüllő- és denevérfaj élőhelyeként szolgáltak, emiatt Natura 2000-es védettségű területnek minősültek. Az erdőkben az előírt fakivágást csak a kormányhivatal által előre meghatározott időszakban végezhették el a vádlottak, és az előzetes bejárás során jól látható színes X-el megjelölt fákat nem vághatták ki.

A szigorú szabályok ellenére a legidősebb vádlott utasítására egyik társa egy Tiszaug közeli erdőben öt, a kivágási tilalommal érintett őshonos szürke nyárfát vágott ki, valamint a kijelöltnél jóval nagyobb területen végzett tarvágást.

A másik társ – szintén a legidősebb vádlott utasítására – egy, a fekete gólyák élőhelyeként is szolgáló tiszaugi erdőben tíz nappal az engedélyezett időpont előtt kezdte meg a fák kivágását. Emellett olyan tiltott területekről is vágott ki fákat, amelyeket az előzetes bejárás során karókkal egyértelműen elkerítettek. A kivágott fák között több mint 80 éves nyár- és fűzfák is voltak.

A szabálytalan fakivágások miatt mindkét erdő esetében a Natura 2000-es védettségű élőhely megsemmisült – írták a közleményben.

Az ügyészség a legidősebb férfit kétrendbeli, társait egy-egyrendbeli Natura 2000 terület megsemmisülését okozó természetkárosítással vádolja, ellenük börtönbüntetés kiszabását indítványozza. Az ügyben a Kecskeméti Járásbíróság dönt.

Forrás: MTI