0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A gépi látás javíthatja a tojásszámlálás pontosságát

A gépi látástechnológia segíthet a tojásiparnak leküzdeni azokat a problémákat, amelyek nehezítik a pontos számlálást.

A meglévő tojásszámláló technológiák 5-20 százalékban pontatlanok lehetnek – mondta el Evan Anderson, az Agrinerds kutatási és technológiai vállalat munkatársa egy idei baromfitechnológiai találkozón –, a piszkos istállókörülmények, vagy a szorosan egymás mellett lévő tojások befolyásolhatják a jelenlegi tojásszámlálók pontosságát.

„Amikor egy gép a valós számnál többnek vagy kevesebbnek számlálja a tojások mennyiségét, a termelők nem tudják, mi történik valójában a gazdaságukban, így nem tudják, hogyan kezeljék a lehetséges problémákat, például a betegségeket” 

Egy új gépilátás-technológia azonban nagyobb pontosságot biztosíthat a tojások szállítószalagon való számlálásakor.

A rendszer több érzékelőt, infravörös fényt és vizuális képalkotó szoftvert használ a tojások megszámlálásához.

Miután a tojásokat a szállítószalagokra gyűjtötték, a rendszer külön sávokra osztja őket a számláláshoz – mondta a szakember. Ezután a tojások áthaladnak egy infravörös sugáron, egy ultrahangos érzékelőn és egy a szállítószalag fölé szerelt kamera alatt, amelyek mindegyike méri a tojások számát.

Amint a tojások áthaladnak a számlálókon, egy központi vezérlő segítségével összehasonlítják a mért értékeket és validálják a mennyiséget. A rendszer a gépi tanulási algoritmusnak köszönhetően 99%-ban pontos.

„Úgy tűnik, hogy ha egy számlálóra hagyatkoznak, az problémát jelent a tojástermelők számára” – folytatta Anderson. „A pontosabb számlálás érdekében használunk több számlálót egy sorban, hogy ellenőrizzék az adatokat a pontosabb számlálás érdekében.”

A technológia különböző méretű szállítószalagokhoz is illeszthető, moduláris felépítése pedig megkönnyíti a telepítést és a karbantartást. Saját levegőrendszerrel rendelkezik, amely tisztán tartja az érzékelőket. A beépített önellenőrző mechanizmus csökkentheti az istállóban és a feldolgozó üzemben a hibás számlálást.

Az optikai számlálórendszer képes felismerni a szennyeződéseket, repedéseket és egyéb minőségi problémákat, azonban ennek biztosítása érdekében további tesztekre van szükség. Az Agrinerds termelőket keres, hogy teszteljék vele a rendszert, miközben a fejlesztés tovább folyik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/Watt Poultry