Back to top

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Megváltozik az elektromos mező

Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Az illat és szín mellett a virágot körülvevő elektromos tél is fontos támpont a beporzóknak
Fotó: wikipedia
A sciencedaily.com írt róla, hogy a Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a beporzók kisebb valószínűséggel landolnak a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait.

A tanulmány azt mutatja, hogy a vegyszeres permetezések az expozíció után akár 25 percig is megváltoztatják a virágok körüli elektromos mezőt. Ez a hatás lényegesen tovább tart, mint a természetes, például a szél okozta ingadozások, és a méhek táplálkozási erőfeszítésének csökkenését okozza a természetben.

Műtrágya és növényvédő szer: az előny mellett hátránya is van

Dr. Ellard Hunting, a Bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának oktatója és csapata megállapította, hogy a műtrágyák nem befolyásolják a látást és a szaglást, és a virágok elektromos manipulálásával igyekeztek utánozni a szántóföldön a műtrágyák és peszticidek által okozott elektromos változásokat. Ez azt mutatta, hogy a poszméhek képesek voltak észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott kicsi és dinamikus elektromos térelváltozásokat.

Dr. Ellard Hunting elmondta: „Tudjuk, hogy a vegyszerek mérgezőek, de keveset tudunk arról, hogyan befolyásolják a növények és a beporzók közötti közvetlen kölcsönhatást. A virágok számos jelzést tartalmaznak, amelyek vonzzák a méheket, hogy elősegítsék a táplálkozást és a beporzást.

A méhek például olyan jelzéseket figyelnek, mint a virág illata és a színe, de elektromos mezőket is használnak a növények azonosítására. Nagy probléma tehát az, hogy az agrokémiai alkalmazások torzíthatják a virágjelzéseket, és megváltoztathatják a beporzók, például a méhek viselkedését."

A műtrágya kijuttatás rövid időre zavart okoz a rovarok tevékenységében
A műtrágya kijuttatás rövid időre zavart okoz a rovarok tevékenységében
Fotó: wikipedia
A környezetet szennyező anyagok is hatással vannak

Ezenkívül számos más levegőben lévő részecskék, például nanorészecskék, kipufogógázok, nano-műanyagok és vírusrészecskék hasonló hatást fejtenek ki, amelyek a környezetben gyakorlatilag mindenhol előforduló elektromos mezőket használó organizmusok széles körét érintik.

Az is eredmény, ha már ismerjük a problémát

A tanulmány társszerzője Sam England kifejtette: „A kutatás eredményét az teszi fontossá, hogy ez az első ismert példa arra, hogy az antropogén "zaj" megzavarja a szárazföldi állatok elektromos érzékelését. Ez olyan, mint a motorcsónak zaja, amely akadályozza a halak azon képességét, hogy észleljék ragadozóikat, vagy a mesterséges fény éjszaka, amely megzavarja a lepkéket, a műtrágyák pedig zajforrást jelentenek a méheknek, akik megpróbálják érzékelni a virágok elektromos jeleit."

"Ez is mutatja, hogy az emberi tevékenység milyen sokrétű módon hat negatívan a természeti világra, ami meglehetősen lehangolónak tűnhet, de remélhetőleg lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat vezessünk be vagy találjunk ki, amelyek megakadályozzák ezen vegyszerek méhekre gyakorolt ​​káros hatásait."
 
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.