0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

A műtrágyák megváltoztatják a poszméhek virágérzetét

A műtrágyák korlátozzák a beporzást, mert időlegesen megváltoztatják a poszméhek virágérzetét. A beporzók ritkábban szállnak le a műtrágyával, vagy növényvédő szerekkel nemrégiben permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait - állapították meg a kutatók.

Megváltozik az elektromos mező

A sciencedaily.com írt róla, hogy a Bristoli Egyetem kutatói megállapították, hogy a beporzók kisebb valószínűséggel landolnak a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokon, mivel képesek észlelni a virág körüli elektromos tér változásait.

A tanulmány azt mutatja, hogy a vegyszeres permetezések az expozíció után akár 25 percig is megváltoztatják a virágok körüli elektromos mezőt. Ez a hatás lényegesen tovább tart, mint a természetes, például a szél okozta ingadozások, és a méhek táplálkozási erőfeszítésének csökkenését okozza a természetben.

Műtrágya és növényvédő szer: az előny mellett hátránya is van

Dr. Ellard Hunting, a Bristoli Biológiai Tudományok Iskolájának oktatója és csapata megállapította, hogy a műtrágyák nem befolyásolják a látást és a szaglást, és a virágok elektromos manipulálásával igyekeztek utánozni a szántóföldön a műtrágyák és peszticidek által okozott elektromos változásokat. Ez azt mutatta, hogy a poszméhek képesek voltak észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott kicsi és dinamikus elektromos térelváltozásokat.

Dr. Ellard Hunting elmondta: „Tudjuk, hogy a vegyszerek mérgezőek, de keveset tudunk arról, hogyan befolyásolják a növények és a beporzók közötti közvetlen kölcsönhatást. A virágok számos jelzést tartalmaznak, amelyek vonzzák a méheket, hogy elősegítsék a táplálkozást és a beporzást.

A méhek például olyan jelzéseket figyelnek, mint a virág illata és a színe, de elektromos mezőket is használnak a növények azonosítására. Nagy probléma tehát az, hogy az agrokémiai alkalmazások torzíthatják a virágjelzéseket, és megváltoztathatják a beporzók, például a méhek viselkedését.”

A környezetet szennyező anyagok is hatással vannak

Ezenkívül számos más levegőben lévő részecskék, például nanorészecskék, kipufogógázok, nano-műanyagok és vírusrészecskék hasonló hatást fejtenek ki, amelyek a környezetben gyakorlatilag mindenhol előforduló elektromos mezőket használó organizmusok széles körét érintik.

Az is eredmény, ha már ismerjük a problémát

A tanulmány társszerzője Sam England kifejtette: „A kutatás eredményét az teszi fontossá, hogy ez az első ismert példa arra, hogy az antropogén „zaj” megzavarja a szárazföldi állatok elektromos érzékelését. Ez olyan, mint a motorcsónak zaja, amely akadályozza a halak azon képességét, hogy észleljék ragadozóikat, vagy a mesterséges fény éjszaka, amely megzavarja a lepkéket, a műtrágyák pedig zajforrást jelentenek a méheknek, akik megpróbálják érzékelni a virágok elektromos jeleit.”

„Ez is mutatja, hogy az emberi tevékenység milyen sokrétű módon hat negatívan a természeti világra, ami meglehetősen lehangolónak tűnhet, de remélhetőleg lehetővé teszi, hogy olyan megoldásokat vezessünk be vagy találjunk ki, amelyek megakadályozzák ezen vegyszerek méhekre gyakorolt ​​káros hatásait.”
 
Forrás: magyarmezogazdasag.hu