0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

Azzal a céllal állított össze kérdéssort a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) és a Zöld Követ Egyesület, hogy feltérképezze a „repoharakkal”, azaz a rendezvénykörnyezetben használt erős falú újrahasználható poharakkal kapcsolatos fogyasztói magatartást és elvárásokat.

Az eredményeket a szakértők beépítik majd a szektor számára készülő ajánláscsomagjukba,

amelyet a jogalkotókkal is megosztanak. Cél, hogy a rendszer betöltse az eredetileg neki szánt funkciót.

A BKIK és a Zöld Követ Egyesület közös munkacsoportjának álláspontja szerint a jelenlegi rendszer átláthatatlan – ezt kívánják alátámasztani a kérdőívvel –, ezért egy olyan új folyamatot kell kialakítani, amelynek végén a fogyasztó visszakaphatja a betétdíjat, de a visszaváltóhelyeken ez nem keletkeztet veszteséget. Egy új, fenntarthatóbb és igazságosabb repohár-rendszerben a környezetvédelmi szempontoknak és a fogyasztói igényeknek is szerepet kell kapniuk, állítják.

A repohár-szabályozás mielőbbi módosítására azért is szükség van, mert 2023. január 1-jétől tilos lesz az egyszer használatos műanyag poharak használata.

A december 11-ig kitölthető kérdőívben az alapadatokon túl egyebek között olyan kérdésekre kell válaszolni, hogy milyen típusú helyeken szoktunk repohárral találkozni; mennyire tartjuk fontosnak a repoharat használó helyszínek közötti átjárhatóságot; tapasztalatunk szerint hosszabb lesz-e a sor ott, ahol visszaváltják a repoharakat; nehézkesnek tartjuk-e, hogy magunknál kell hordani a poharat vagy a tokeneket (adott esetben több helyszín többféle tokenjét); valamint, hogy jellemzően mi szokott történni a repoharunkkal az aznapi utolsó fogyasztás után, és hogy ha bármilyen okból maradt nálunk repohár és/vagy token, azt mekkora eséllyel akarjuk/tudjuk felhasználni legközelebb ugyanott vagy máshol.

A kérdőív végén néhány konkrét ötlettel kapcsolatban is megkérdezik a kitöltők véleményét, így egyebek között egy leendő repohárautomatáról, illetve a már létező és továbbfejlesztés előtt álló RevoToken applikációról.

 

A kérdőív itt tölthető ki.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu