Back to top

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Az USA almaágazatát, illetve a szüretelőrobotokat bemutató konferencián 800, a tematikus túrákon 500 szakember vett részt, és óriási sikert aratott a kiállítás újdonsága, az 55 almafajtát felsorakoztató Interpoma Variety Garden is.

Az Interpoma kiállítás az idén a víztakarékos megoldásokat díjazta, amelyek a termésmennyiség növelését vagy a minőség javítását eredményezik. Az innovációs díjra pályázó megoldásokat az olasz kertészeti tudományos társaság és a Bolzanói Egyetem közreműködésével értékelték. A díját­adásra a kiállítás megnyitóján került sor.

Az Interpoma Award idei győztese a lengyel Inventia Sp. z.o.o. Agreus rendszere lett.

Olyan összetett automata öntözési rendszer, amely talajszenzorok és meteorológiai adatok segítségével szabályozza a gyümölcsös öntözését. Fő összetevői a napelemmel működő érzékelők, a drót nélküli adatátvitel és egy applikáció, amit a termesztő igényeihez lehet igazítani. A rendszer riasztást küld, amikor öntözésre van szükség, illetve elemmel működő szelepvezérléssel teljesen automatizálható a vízpótlás. Bővíthető ezenkívül a tápoldatozás és a fagyvédelmi öntözés vezérlésével, valamint növényvédelmi előrejelzéssel is.

Almát és szőlőt termesztenek a családi gazdaságokban
Almát és szőlőt termesztenek a családi gazdaságokban

Az Agreus rendszert a skierniewicei kertészeti kutatóintézet szakembereivel fejlesztették ki, és a talaj vagy termesztőközeg nedvességtartalmát, hőmérsékletét és sótartalmát követi nyomon, valamint méri a léghőmérsékletet, páratartalmat, harmatponti hőmérsékletet és a nedves hőmérsékletet. Ezáltal szabályozza az öntözést, illetve a tápoldatozást vagy a fagyvédelmi öntözést. A levélnedvesség mérése pedig a kórokozók fertőzésének előrejelzéséhez ad támpontot.

A zsűri a rendszer összetettségét és felhasználóbarát mivoltát értékelte.

Kategóriájában a zsűri elismerését kapta a dél-tiroli Plantection öntözés­irányítási rendszer is, ami nagy mezőgazdasági vállalkozások, szövetkezetek számára is alkalmas, moduláris felépítésű. A hozzá kapcsolódó applikáció nagyon egyszerűen használható. A víztakarékos öntözési rendszer nemcsak a mezőgazdaságban alkalmazható, hanem városi klímaszabályozó hűtőöntözés irányítására is.

A startup kategória nyertese ugyancsak egy dél-tiroli vállalkozás, a 2019-ben alapított Odis lett, saját gyártású szenzoraival és rugalmas applikációjával. A zsűri ígéretesnek tartotta a különféle érzékelők beépítésének lehetőségét a rendszerbe. Maguk a nyertesek inkább az érzékelőik megbízhatóságát emelik ki és azt, hogy öt évig működnek bármiféle karbantartás nélkül, akkor kell kicserélni bennük az elemet. Az eszközök negyedóránként küldik a mért adatokat a felhőbe, ahonnan feldolgozva jutnak tovább a felhasználókhoz. A fejlesztők célja, hogy a lehető legegyszerűbb, de hatékony rendszert állítsanak fel és minden dél-tiroli szolgáltatóval szívesen együttműködnek, akik a mérési adataikat szeretnék felhasználni vagy kiterjesztenék a hálózatot.

Évente 55-60 ezer tonna almát válogatnak és visznek piacra
Évente 55-60 ezer tonna almát válogatnak és visznek piacra

Szövetkezeti szellemben

Dél-Tirolban hihetetlenül jól szervezett az almaágazat, ebbe nyerhettek betekintést az Interpoma-túrákon részt vevők.

Az idén tíz csoport indult el különböző témákban, hogy megismerkedjen a helyi termelők gyakorlatával és gondolkodásmódjával.

Az Első a fenntarthatóság nevű kiránduláson a dél-tiroli almakonzorcium és a nagy értékesítő szervezetek, a Laimburg kutatóintézet, a tartomány, a dél-tiroli gazdaszövetség, a szaktanácsadó központ és mások közreműködésével megalkotott Sustain­Apple programba nyerhettünk betekintést. Dél-Tirolban a családi gazdaságok jellemzően három lábon állnak: két-három hektáron termesztenek almát, két-három hektáron szőlőt, és vendégfogadásra is berendezkedtek. Igen erős a szövetkezeti szellem, mert már régen rájöttek, hogy együtt könnyebben boldogulnak a piacon. A SustainApple programban is kihasználják ezt a szervezettséget, illetve igyekeznek még szorosabban együttműködni. A szövetkezetekben nagyon sok önkéntes munkát végeznek a gazdák, amit a Covid-lezárások idején nem tudtak folytatni, és most újra kell éleszteni ezt a működést, sokkal jobban bevonva a nőket is.

A program fontos eleme, hogy felhívják a figyelmet az egészséges élelem fontosságára, valamint megismertetik a kisdiákokat a mezőgazdasági termelés mai jellemzőivel.

A gazdák elmennek az iskolába és kötetlenül beszélgetnek a gyerekekkel a munkájukról. A program harmadik témaköre a környezetvédelem, amihez a talaj- és vízkezelés fenntartható módjait keresik, napelemes energiatermelésre állítottak be kísérleteket és fontos cél a biodiverzitás megőrzése.

Digitális farmmenedzsment

Ahogy napjainkban az élet minden területén, a mezőgazdaságban is egyre nagyobb szerepet kapnak az okos megoldások. A kiállításon is láthattunk több megoldást, például az xFarmot, amely saját fejlesztésű érzékelőket, rovarcsapdát és többszintű adatkezelést, farmmenedzsmentet kínál. Lehetővé teszi, hogy átláthatóbb, gazdaságosabb és környezetkímélőbb legyen a munka a gazdaságokban, több adat álljon rendelkezésre áttekinthető módon. Mindehhez ingyenes applikációt is kínál a cég, amely a gazdaság alapvető adatait és folyamatait követi nyomon, beleértve a termesztést, szállítást, tárolást és a munkaerő alkalmazását, valamint segít a kötelező dokumentumok elkészítésében. Magasabb szinteken képes a termények nyomon követésére, szenzorok által támogatott technológiai döntéseket (öntözés, növényvédelem) hoz, lehetővé teszi a precíziós technikák alkalmazását. A cég olyan nagy élelmiszergyártókkal dolgozik együtt, mint a Barilla vagy a Ferrero, hogy a digitalizáció révén hatékonyabban gazdálkodjanak.

Nonprofit szaktanácsadás

A fenntarthatóságot szolgálja, ha javul a minőség és kevesebbet kell permetezni
A fenntarthatóságot szolgálja, ha javul a minőség és kevesebbet kell permetezni
Almában általános az integrált növényvédelem, ami nem is áll nagyon távol a biotermesztéstől, hiszen például gyakorlatilag egész Dél-Tirolban feromonos légtértelítéssel védekeznek a molyok ellen. Ugyanakkor nagy kihívás lesz, ha valóban visszavonja az EU a glifozátot, amivel most megoldják az ültetvények gyomirtását. Keresik a megoldást arra is, hogy kevesebbet permetezzenek az ültetvényekben. Most évente 20-25 kezeléssel tudják megvédeni az almát, ami azért is gond, mert minden talpalatnyi helyet kihasználnak az ültetvényekkel: rendszerint az alsó fekvésekben van az alma, fölül, a meredekebb részeken pedig a szőlő, így az ültetvények közvetlen közelében élnek az emberek.

A növényvédelemben és termesztéstechnológiában egy hatvanéves nonprofit szaktanácsadó szervezet segíti a gazdákat.

Ötven szakemberükkel összesen 22 ezer hektáron nyújtanak növényvédelmi előrejelzést, tartanak rendszeres tanácskozásokat, és hetente küldenek termesztési tanácsokat a hozzájuk szerződött több mint 5500 gazdálkodónak.

Jogi, tervezési és adózási kérdésekkel pedig a 21 ezer tagot számláló gazdaszövetséghez fordulhatnak a termelők. Ennek a harmadik legfontosabb mezőgazdasági ágazat képviselői, a tejtermelők is tagjai, és együtt próbálnak megfelelni az erős társadalmi nyomásnak, ami a mezőgazdasággal szemben megnyilvánul. Ennek a jegyében például célul tűzték ki, hogy a szőlőültetvényekben 2030-tól nem használnak gyomirtó szereket.

A biotermesztés számottevő terjedésével viszont nem számolnak, valószínűleg hosszú távon is megmarad a 10% körüli aránya az almatermesztésben.

Az egymást követő negyedik almaültetvény 12 éves
Az egymást követő negyedik almaültetvény 12 éves
Az utóbbi években nem fizettek annyival többet a bioalmáért, ami fedezte volna a termésbeli kiesést, a termelők tehát óvatosan közelítenek a kérdéshez. Az is nehezíti a helyzetet, hogy például a Dél-Tirolban öt-hat éve megjelent ázsiai márványospoloska ellen biotermesztésben legföljebb az ültetvény rovarháló-borításával lehet védekezni. Fontos emellett, hogy alacsonyan tartsák a gyomokat és a sorközi takarást.

Hat éve egyesültek

Ugyan csak hatéves a caldarói Roen szövetkezet, de három elődje révén már az 1950-es évekre nyúlik vissza a története. Legidősebb alapítója az 1954-ben létrejött caldarói szövetkezet, amelyhez 2016-ban csatlakozott a termenói Eofrut szövetkezet és egy nagykereskedő. A termelőket tömörítő két szövetkezetnek új, nagyobb hűtőtárolóra és osztályozóra volt szüksége, ezért vágtak bele közösen a fejlesztésbe.

Fontosnak tartják, hogy a szövetkezet vezetői a tagok közül kerülnek ki, mert így nincs érdekellentét köztük, és a fejlesztéseket amúgy is közösen határozzák meg.

A legújabb klubfajták egyike a Joya
A legújabb klubfajták egyike a Joya
Tavaly a Roen szövetkezet tagjai több mint 54 ezer tonna gyümölcsöt takarítottak be és vittek piacra a VOG konzorciumon keresztül, amelynek tagja a szövetkezet. A 650 termelőjük a két meglévő hűtőházba szállítja az almát, és onnan kerül az új központi tárolóba. A korszerű hűtőházban 177 kamrát alakítottak ki, befogadóképességük 500-1300 tartályláda. Erre azért van szükség, mert csaknem 30 almafajtát visznek piacra és mindegyiket a számára legjobb körülmények közt tárolják. Több mint 200 ezer tartályládát használnak, amelyek az utóbbi években új „feladatot” is kaptak. Néhányból árnyékolófalat építenek a tároló bejáratai elé. Korábban nem volt akkora probléma a napsütés és a meleg, mint mostanában, és ezzel a módszerrel igyekeznek csökkenteni a fölmelegedést az épületben.

Bioalmát is átvesznek a tagjaiktól, de azt azonnal továbbszállítják a Biosüdtirolnak, amely a tartomány egyedüli bioalma-forgalmazója.

Ugyancsak továbbadják a kieső ipari almát, ami a termés 10-15%-a szokott lenni. Az osztályozó-csomagoló üzemben a MAF Roda berendezései működnek, 68 kimenettel, teljesen automatizált módon. A válogatóhoz felhasznált rengeteg vizet ózonnal fertőtlenítik és visszaforgatják, az energiaigény 60%-át pedig napelemekkel termelik meg maguknak. A fölös napenergia értékesítéséből bevételük is származik, a nagy teljesítményű válogatóval pedig bérmunkát is tudnak végezni.

A tartályládákat árnyékolásra is használják a Roen szövetkezetnél
A tartályládákat árnyékolásra is használják a Roen szövetkezetnél

A gépi válogatás és osztályozás után még kézzel is kiválogatják a hibás és a másodosztályú almát, utóbbit közvetlenül abba a csomagolásba rakják, amiben a vevőhöz kerül. Nagyon aprólékos és jó szemet igénylő munka ez, az új dolgozóknak egy hónapig tart a betanulás. Ma már nem is idénymunka az alma csomagolása, mert 11 hónapon át szállítják a gyümölcsöt a vevőiknek.

Nagyon fontos, hogy kiváló minőségű és azonos technológiával termesztett alma kerüljön be a szövetkezethez, és nagyon kell figyelni a szermaradékokra.

Mindössze négy készítményből származó szermaradék megengedett, amiről általában az év elején döntenek, a szaktanácsadókkal közösen. Év közben minden termelőnek szigorúan be kell tartania a növényvédelmi technológiát.

Új fajták és művelésmód

Új művelésmódot láthattunk Johann Maier és Monika Dissertori ültetvényében. A kert legidősebb része 12 éves, a legfiatalabb sorokat idén tavasszal telepítették a meglévő támrendszer mellé. A családi gazdaságban ez a negyedik ültetvény ugyanazon a helyen, és nemcsak a fajtákkal, hanem az alanyokkal és ter­mesztésmódokkal is előreléptek minden alkalommal. November közepén végeztek a Joya és a Pink Lady szedésével, most próbálják ki a Cosmic Crisp fajtát, ami az USA-ban terjed rohamosan. Ugyancsak kísérleti sorokat telepítettek az UFO-művelésre, amitől a minőség javítását várják.

Ezen a koronaformán oldalra ledöntik a vezérvesszőt és azon alakítanak ki függőleges elágazásokat egymástól körülbelül 20-25 centiméterre.

A másodosztályú alma közvetlenül a végső csomagolásba kerül
A másodosztályú alma közvetlenül a végső csomagolásba kerül
Ezután kétféle megoldást lehet választani: a letermett vesszőket leváltani új függőleges elágazásra, vagy igyekezni megtartani azokat és metszéssel szabályozni rajtuk a termést. Dél-Tirolban az utóbbi megoldást javasolják a szaktanácsadók, illetve ebben az ültetvényben még egy módosítást kellett végrehajtani. Az UFO-műveléshez ajánlott térállás 2,4-2,6 × 1,6 méter, de a meglévő támrendszerben 3 méter a sortávolság, ezért alul kifeszítettek még két tartóhuzalt, amihez lekötöznek vesszőket. A függőleges gyümölcsfal mellett így egy keskeny vízszintes termőfelületet is kialakítanak, hogy a lehető legjobban kihasználják a teret. További előnye, hogy árnyékolja a törzset, amire szükség lehet, mert a déli oldalon a fák törzse is napégést szenvedhet.

Dél-Tirolban a legidősebb UFO-ültetvények ötévesek, és az eddigi tapasztalatok szerint a vezérhajtás növekedési erélyének a megtartása a legnehezebb feladat.

Az alma jobban színeződik, mert nagyon vékony lombfalat lehet kialakítani, és ugyanezért a növényvédelem is könnyebb, ritkábban kell permetezni. Ez a művelésmód nem ad többet, mint az általános 70 tonnás hozam, de nemcsak a minőség jobb rajta, hanem a kezelése is egyszerűbb.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.