Back to top

Kutyakiképzés, szolgálatikutya-tartás és állatvédelem

500 millió forintos keretből 187 kifejezetten az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetet támogatott a kormány – jelentette be Ovádi Péter az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos az Állatorvostudományi Egyetemen rendezett „kutyás napon”.

A találkozón a kutyakiképzés és a szolgálati kutyatartás állatvédelmi vonatkozásaival, valamint az állatvédelem a bűnmegelőzés szolgálatában témakörével foglalkoztak.

Magyarországon 35 millió haszonállatot tartanak, de a magyar lovas és kutyás nemzet is, több mint 3 millió kutyát tartanak nyilván hazánkban – mondta el köszöntőjében Prof. Dr. Sótonyi Péter, az egyetem rektora. „A kutyásoknak óriási a felelőssége a felelős kutyatartás és az állatvédelem területén, ahogy az állatorvosoknak is.”

Dr. Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya arról beszélt, hogy az Állatorvostudományi Egyetemmel kötött megállapodás alapján a rendőröket felkészítik az állatvédelmi jogszabálysértések felismerésére az ezzel kapcsolatos intézkedések végrehajtására. Mint mondta, a bűnügyi helyszíneken nem egyszer találkoznak azzal a vállrándító mozdulattal, hogy „de hát ez csak egy macska”, „de hát ez csak egy kutya”, vagy éppen bármilyen más állat…

Véleménye szerint a legfontosabb feladat és felelősség, hogy ezen a gondolkodáson, évtizedek óta berögzült beidegződésen a kommunikáció eszközeivel változtassunk.

Dr. Vetter Szilvia, az Állatorvostudományi Egyetem Állatvédelmi Központjának vezetője a magyar kutyatartókról készült felmérés eredményeit ismertette. Mint elmondta, minden adat és statisztika nagyon pontatlan, mert az úgynevezett „szellemkutyák” adatait nem tartalmazzák. Ezek azok a kóbor, vagy nem chipezett kutyák, akikről semmilyen adat nem áll rendelkezésre. Az európai állateledel-gyártók adatai már kicsit pontosabbak. Ezek alapján Európában 92 millió, míg az Európai Unióban 72 millió kutya lehet. Persze a kóbor és a házi koszton tartott kutyák adatai így sem elérhetők. Egy korábbi reprezentatív felmérés adataiból kiemelte, hogy az állat szó hallatán a legtöbb magyarnak a kutya jut eszébe. Arra a kérdésre, hogy milyen állatot tartanának a legszívesebben, szintén a kutya kapta a legtöbb szavazatot. (20 évvel ezelőtt a megkérdezettek nagyon nagy többsége a kutyához a házőrzés fogalmat társította – a két éve megismételt felmérés során ez a fogalom már csak a harmadik helyen szerepelt, és első helyre lépett a családtag.)

A felmérések szerint 2018-ban még a 40-49 éves férfiak társadalmi csoportja tartotta a legtöbb kutyát, míg 2021-re a 60 év feletti nők vették át a vezetést.

A felmérésekből az is érdekes megállapítás, hogy a kutyákat többségében ajándékba kapják a gazdák, ami a felelős kutyaválasztás hiányára is rámutat. Az adatok alapján ez a téma a 18-24 év közöttiek számára a legfontosabb, míg a 75 év felettiek tartják legkevésbé lényegesnek.

Dr. Fodor Kinga egyetemi docens a kutyák védelmének legfontosabb állatorvosi szempontjairól beszélt. Szerinte elsősorban a kutyák igényeinek pontos meghatározását kellene tisztázni. Ezek között első helyen a korlátozás nélküli vízfogyasztás áll. Mind a kutyatartóknak, mind az állatorvosoknak meg kell tudni állapítaniuk, hogy az állat jól érzi-e magát! Ez egy nagyon nehéz és összetett kérdés. A legtöbb hibát akkor követik el, amikor emberként kezelik az állatokat és emberi gondolkodással próbálják meghatározni az igényeket. Az állatvédelmi törvényben is szerepel „a jó gazda gondosságával”, de nagyon nem mindegy, hogy milyen a jó gazda.

Az állatvédelmi hatósági eljárások során személyes tapasztalata, hogy egy kutya számára kétszintes kastélyszerű kutyaólat vásároltak a gazdák, volt többféle ruhája, díszítőköves etetőtálja, de naponta csak egyszer kapott kevés vizet, hogy megelőzzék a jelölő vizelést.

A kutya-kiegészítőkre elköltött pénzzel a jó gazda benyomását kívánták kelteni, de egy állatorvos pontosan tudja milyen szenvedés a kutyák számára, ha az ivóvizet korlátozzák.

A másik fontos kérdés az etetés, amit sok esetben túlzásba visznek a gazdák, emiatt az elhízás egyre gyakoribb probléma a kutyáknál. Ez a két példa is jól mutatja, hogy nem biztos, amit mi, emberek jónak ítélünk, az valóban minden esetben jó a kutyák számára. Téves az a megállapítás, hogy rossz annak a kutyának, amelyiket embertelen módon tartanak. Mert könnyen lehet, hogy a kutyának pont az a jó. Ezért is fontos, hogy az állatvédelem területén dolgozók pontos ismeretekkel és kellő felkészültséggel végezzék munkájukat.

Dr. Pálinkás András ezredes, a Büntetés-­végrehajtás Országos Parancsnokságáról a kutyák szerepét ismertette a büntetés-végrehajtásban.

A szervezetnek 1985 óta vannak szolgálati kutyái: kezdetben nyomkövető kutyákat képeztek, aztán a járőrkutyák következtek.

Ezek a kutyák a szolgálatuk egész részét bizonyos objektumok kerítései vagy bástyafalai között töltik. A járőrkutyáknak kettős feladata van, egyrészt a járőröket védik, tehát hogyha a járőröket valamilyen támadás éri, akkor a kutyának meg kell védenie az embert. A másik feladat a fogvatartottak védelme. Hazánkban is vannak olyan elítéltek, akik a börtön falai között szeretnék a falkavezér szerepét betölteni. Amikor az egyéb kényszerítő eszközökkel nem tudják ezeket az incidenseket megakadályozni, akkor a szolgálati kutyák komoly segítséget jelentenek. A 2000-es évek elejétől a büntetés-végrehajtás is elkezdett kábítószer-kereső kutyákat alkalmazni a bűncselekmények felderítésére, hiszen ami az országban megjelenik, az előbb-utóbb beszivárog az intézetekbe is. A szolgálati kutyák védelmében 2020-ban olyan hámokat szereztek be, amelyek a szúrt sérülésektől védik az ebeket. A lábak, a fej és szem védelmére is tesztelnek már megfelelő felszerelést, mert a szolgálati kutyák biztonsága nagyon fontos szempont.

A kutyák mellett a büntetés-végrehajtás több helyszínen más állatokat is tenyészt.

Az állampusztai intézetben például lovakat a rendvédelmi szervek számára, de több helyen tartanak tejelő- és vágómarhákat, a bikaborjakat Olaszországba értékesítik. Több intézetben kifejezetten az önellátásra sertéstelepet üzemeltetnek. Ezen haszonállatok gondozását természetesen fogvatartottak végzik – megfelelő felügyelet mellett.

Dr. Frigyer László rendőr alezredes a „szolgálati kutyázás” állatvédelmi szempontjai kapcsán egy nagyon komoly emocionális kérdésről beszélt. Egy civil számára a kutya a család része. Szeretik, és a lehetőségekhez mérten, vagy még azon felül is mindent megtesznek a jólétéért, és azért, hogy minél tovább éljen. Egy szolgálatikutya-vezető viszont nap mint nap szembesül azzal a kockázattal, hogy este nem megy haza a kutyájával, mert fel kellett áldozni egy bevetés során.

A kutyák védelme már a kiválasztás során is fontos szempont, hiszen a szolgálatra nem alkalmas kutyáknak a programból történő kiemelése megkíméli az állatot a felesleges kudarcoktól.

A kiképzés másik fontos kritériuma, hogy az állatok ne csak plüsstárgyakkal találkozzanak, hiszen éles helyzetben nem szabad, hogy a kutyát meglepetések érjék. A selejtezéskor (szolgálati idő végén, a leszereléskor) szintén szem előtt tartják a szolgálati kutyák jólétét. A kutyavezetők számára van lehetőség korábbi szolgálati társuk jelképes megvásárlására, vagy ha ez nem lehetséges, akkor a Dunakesziben lévő központban tölthetik nyugalmazott idejüket.

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Egy kalandos szezon értékelése

Amikor e sorokat írom, már közeledik a téli nyugalom ideje, de néha még felsejlik bennem, mi minden történt az 2022-es méhészeti évben. Ez az esztendő is tele volt élménnyel, kalanddal, tanulsággal és természetesen kihívással. Jelen írásomban a 2022-ben tapasztalt gondokat, hibákat, örömöket, tapasztalataimat szeretném megosztani az olvasókkal.

Együttműködési megállapodás az állatvédelem népszerűsítésére a nyugdíjasok körében

Ovádi Péter állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos bejelentette, hogy együttműködési megállapodást kötnek a Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetek Országos Érdekképviseleti Szövetségével, a közös munka célja az állatvédelem népszerűsítése a nyugdíjasok körében.

Kína szójababimportja 2030-ra várhatóan lecsökken

Egy új Rabobank-jelentés előrejelzése szerint Kína szójababimportja a következő években lelassul, és végül 2030-ig csökkenni is fog. Ennek az az oka, hogy lelassul az ország állattenyésztésének a növekedése, folyamatosan javulnak a gazdálkodási gyakorlatok, és ami még fontosabb, országszerte elterjed az alacsony szójatartalmú takarmányok alkalmazása.

Már csak néhány nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.