Back to top

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Szardella
Szardella
Ezek a megállapítások létfontosságúak, mivel Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő Afrikában jelenleg mintegy 3 milliárd ember él, akik nem engedhetik meg maguknak az egészséges, tápláló étrendet. Az alapvető mikrotápanyagok hiánya olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint az anyai halálozás (a terhesség alatt, vagy a szülés utáni gyermekágyas időszakban) vagy a visszamaradt növekedés, és világszerte egyre gyakoribbá válik - írja a ScienceDaily.

Az alultápláltság egyre elterjedtebb a szubszaharai Afrikában, és 2020-ban 10 millió gyermek szenvedett sorvadásban, míg 55 millió a nem megfelelő táplálkozás miatt teljesen visszamaradt a fejlődésben. A Lancaster Egyetem tudósai által vezetett és a Nature Food című szaklapban közzétett új tanulmány azonban azt mutatja, hogy a Szaharától délre fekvő Afrikában a helyben kifogott apró tengeri halak 20 százaléka elegendő lenne ahhoz, hogy a tenger vagy tavak közelében élő összes öt év alatti gyermek számára napi egy adag tápláló tengeri élelmiszert biztosítson.

Dr. James Robinson, a Lancaster Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője elmondta:

"Eredményeink azt mutatják, hogy az alultápláltság elleni küzdelem szempontjából kritikus fontosságú tápanyagok világszerte elérhetőek a part menti és édesvízi ökoszisztémák közelében élő, kiszolgáltatott emberek számára.

Ezek a helyben fogott kis halak tele vannak az egészséges táplálkozás szempontjából kulcsfontosságú tápanyagokkal, már most is megfelelő mennyiségben fogják őket, és megfizethetők. A kis nyílt tengeri halfaunát fenntartható módon kell hasznosítani, és a fogásoknak el kell jutniuk a sebezhető helyi lakossághoz."

A kutatás a "Rejtett halászatok megvilágítása" elnevezésű projekt része, amelynek keretében kutatók és halászati tudósok nemzetközi csoportja a globális halászat fogásmennyiségére, valamint gazdasági és tápanyagadatokra vonatkozó adatokat gyűjtött a globális halászat több mint kétharmadáról, köztük közel 2350 fajra vonatkozóan. Az eredmények 39 alacsony és közepes jövedelmű országban azonosították a legmegfizethetőbb és legtáplálóbb halakat, és segíteni fogják a közegészségügyi és halászati döntéshozók tájékoztatását azokon a helyeken, ahol a halak tápanyagtartalmára vonatkozó adatok hiányosak.

Ezek a kisméretű fajok, amelyeket a tengerek és tavak nyílt víztesteiben találhatók magas tápértékű, bőségesen kifogott és - ami döntő fontosságú - a leginkább megfizethető halak közé tartoznak, különösen az alacsony jövedelmű országokban.

Az apró tengeri halak vasban, cinkben, kalciumban, omega-3 zsírsavakban és szelénben gazdagok, és akár kétszer olyan megfizethetőek, mint más halcsoportok. A 39 vizsgált országból 28-ban a hering, a szardínia és a szardella bizonyult a legolcsóbb tápláló halnak.

A hidegvízi tengerfenéken élő fajok, például a tőkehal és a lepényhal bizonyultak a legdrágábbnak.

A hagyományos angol fish and chips alapanyaga a drágább tőkehal
A hagyományos angol fish and chips alapanyaga a drágább tőkehal
A különböző halak megfizethetőségét a legolcsóbb helyi alapélelmiszerek, például a rizs vagy a gyökérzöldségek árával való összehasonlítással mérték. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy összehasonlítsák a halak árát a különböző jövedelemszintű és élelmezési rendszerű országokban.

Dr. Kendra Byrd, a Greenwichi Egyetem Természeti Erőforrások Intézetének társszerzője elmondta: "A hal a globális délen kulcsfontosságú állati eredetű élelmiszer, amely helyi és olcsó forrása az olyan mikrotápanyagoknak, mint a vas és a cink. A kormányok és más intézmények eddig nem rendelkeztek elegendő adattal arról, hogy mely halfajok jelentik a legnagyobb előnyöket a közegészségügy számára.

Byrd rámutatott, hogy a kishalakat elsősorban a helyiekhez kellene eljuttatni, ezzel az itt élő veszélyeztetett egyének, például a gyermekek, anyák vagy idősek számára biztosítható lenne a tápanyaghiány megelőzése, például a kalcium-, vas- és cinkhiány kezelése, ami hatalmas közegészségügyi előnyökkel jár.

A kutatók azonban kiemelik, hogy e kis halak kínálatát veszély fenyegeti a túlhalászás, valamint a nemzetközi globális kereslet és az olyan iparágak által támasztott konkurens kereslet, mint az állati takarmányok és a halolaj.

Dr. Godfred Asiedu, a Ghánai Halászati Helyreállítási Tevékenység munkatársa, a kutatás másik társszerzője elmondta: "A helyben elérhető, olcsó és tápláló élelmiszerforrásokra soha nem volt még nagyobb szükség. Tanulmányunk segít rávilágítani a kisüzemi halászat "rejtett" környezeti, társadalmi, gazdasági és kormányzási hozzájárulásaira, ráirányítva a figyelmet a kisüzemi halászat fenntartható és méltányos irányításának fontosságára".

Forrás: 
Sciencedaily

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindössze 25 nap után fogytak el a 2023-as osztrák halkészletek

Nem sokkal a hónap vége előtt Ausztria halkészletei már elfogytak jelentette be az Aquaculture Stewardship Council (ASC). Ha csak helyben termelt halat fogyasztanának az osztrákok, a szupermarketek polcai az év hátralévő részében üresek lennének. A Hazai Haltermelés Napját 2023. január 25-én érték el, egy nappal korábban, mint az előző évben.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.