0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Apró halak lakathatják jól az éhező népeket

A kutatók szerint az olyan apró halfajok, mint a hering, a szardínia és a szardella, a legolcsóbb tápláló tengeri élelmiszer számos alacsony és közepes jövedelmű országban, és gyakran nagy mennyiségben fogják ki őket a szegényebb, alultápláltsággal küzdő nemzetek vizeiben.

Ezek a megállapítások létfontosságúak, mivel Dél-Ázsiában és a Szaharától délre fekvő Afrikában jelenleg mintegy 3 milliárd ember él, akik nem engedhetik meg maguknak az egészséges, tápláló étrendet. Az alapvető mikrotápanyagok hiánya olyan állapotokhoz kapcsolódik, mint az anyai halálozás (a terhesség alatt, vagy a szülés utáni gyermekágyas időszakban) vagy a visszamaradt növekedés, és világszerte egyre gyakoribbá válik – írja a ScienceDaily.

Az alultápláltság egyre elterjedtebb a szubszaharai Afrikában, és 2020-ban 10 millió gyermek szenvedett sorvadásban, míg 55 millió a nem megfelelő táplálkozás miatt teljesen visszamaradt a fejlődésben. A Lancaster Egyetem tudósai által vezetett és a Nature Food című szaklapban közzétett új tanulmány azonban azt mutatja, hogy a Szaharától délre fekvő Afrikában a helyben kifogott apró tengeri halak 20 százaléka elegendő lenne ahhoz, hogy a tenger vagy tavak közelében élő összes öt év alatti gyermek számára napi egy adag tápláló tengeri élelmiszert biztosítson.

Dr. James Robinson, a Lancaster Egyetem munkatársa, a tanulmány vezetője elmondta:

„Eredményeink azt mutatják, hogy az alultápláltság elleni küzdelem szempontjából kritikus fontosságú tápanyagok világszerte elérhetőek a part menti és édesvízi ökoszisztémák közelében élő, kiszolgáltatott emberek számára.

Ezek a helyben fogott kis halak tele vannak az egészséges táplálkozás szempontjából kulcsfontosságú tápanyagokkal, már most is megfelelő mennyiségben fogják őket, és megfizethetők. A kis nyílt tengeri halfaunát fenntartható módon kell hasznosítani, és a fogásoknak el kell jutniuk a sebezhető helyi lakossághoz.”

A kutatás a „Rejtett halászatok megvilágítása” elnevezésű projekt része, amelynek keretében kutatók és halászati tudósok nemzetközi csoportja a globális halászat fogásmennyiségére, valamint gazdasági és tápanyagadatokra vonatkozó adatokat gyűjtött a globális halászat több mint kétharmadáról, köztük közel 2350 fajra vonatkozóan. Az eredmények 39 alacsony és közepes jövedelmű országban azonosították a legmegfizethetőbb és legtáplálóbb halakat, és segíteni fogják a közegészségügyi és halászati döntéshozók tájékoztatását azokon a helyeken, ahol a halak tápanyagtartalmára vonatkozó adatok hiányosak.

Ezek a kisméretű fajok, amelyeket a tengerek és tavak nyílt víztesteiben találhatók magas tápértékű, bőségesen kifogott és – ami döntő fontosságú – a leginkább megfizethető halak közé tartoznak, különösen az alacsony jövedelmű országokban.

Az apró tengeri halak vasban, cinkben, kalciumban, omega-3 zsírsavakban és szelénben gazdagok, és akár kétszer olyan megfizethetőek, mint más halcsoportok. A 39 vizsgált országból 28-ban a hering, a szardínia és a szardella bizonyult a legolcsóbb tápláló halnak.

A hidegvízi tengerfenéken élő fajok, például a tőkehal és a lepényhal bizonyultak a legdrágábbnak.

A különböző halak megfizethetőségét a legolcsóbb helyi alapélelmiszerek, például a rizs vagy a gyökérzöldségek árával való összehasonlítással mérték. Ez lehetővé tette a kutatók számára, hogy összehasonlítsák a halak árát a különböző jövedelemszintű és élelmezési rendszerű országokban.

Dr. Kendra Byrd, a Greenwichi Egyetem Természeti Erőforrások Intézetének társszerzője elmondta: „A hal a globális délen kulcsfontosságú állati eredetű élelmiszer, amely helyi és olcsó forrása az olyan mikrotápanyagoknak, mint a vas és a cink. A kormányok és más intézmények eddig nem rendelkeztek elegendő adattal arról, hogy mely halfajok jelentik a legnagyobb előnyöket a közegészségügy számára.

Byrd rámutatott, hogy a kishalakat elsősorban a helyiekhez kellene eljuttatni, ezzel az itt élő veszélyeztetett egyének, például a gyermekek, anyák vagy idősek számára biztosítható lenne a tápanyaghiány megelőzése, például a kalcium-, vas- és cinkhiány kezelése, ami hatalmas közegészségügyi előnyökkel jár.

A kutatók azonban kiemelik, hogy e kis halak kínálatát veszély fenyegeti a túlhalászás, valamint a nemzetközi globális kereslet és az olyan iparágak által támasztott konkurens kereslet, mint az állati takarmányok és a halolaj.

Dr. Godfred Asiedu, a Ghánai Halászati Helyreállítási Tevékenység munkatársa, a kutatás másik társszerzője elmondta: „A helyben elérhető, olcsó és tápláló élelmiszerforrásokra soha nem volt még nagyobb szükség. Tanulmányunk segít rávilágítani a kisüzemi halászat „rejtett” környezeti, társadalmi, gazdasági és kormányzási hozzájárulásaira, ráirányítva a figyelmet a kisüzemi halászat fenntartható és méltányos irányításának fontosságára”.

Forrás: Sciencedaily