Back to top

Dísznövények: új érzések, új irányzatok

A Holland Virágiroda ismét csokorba gyűjtötte és egy-egy téma köré csoportosította azokat a stílusjegyeket, amelyek 2023-ban hatással lesznek a vágott virágok, szoba- és kerti növények kereskedelmére is. Négy különböző irányzatot határoztak meg a Tuinbranche Nederland, az iBulb, az INretail és a Nijman + Van Haaster ügynökség szakemberei a kor szelleméhez és az aktualitásokhoz igazodva.

A társadalom egyensúlya kibillent, a politika iránti bizalom csökken, általános aggodalom és feszültség jellemzi a mindennapokat. A háború, a klímaváltozás, a lakhatási gondok, a nyersanyaghiány, az egészségügy és az oktatás helyzete, a munkaerőpiaci változások napi szinten okoznak frusztrációt az embereknek, és a sor további gondokkal bővíthető. Mindeközben a média és a technológia egyre jobban befolyásolja az embereket, szinte átveszi a hatalmat sokak élete felett.

A fokozódó elszigetelődés, elidegenedés egyfajta következménye annak, hogy az emberek szeretnének biztonságos helyre visszavonulni, saját offline és digitális „mini” világukba.

Az óda a természethez fantázianevű trend vad, természet ihlette formákkal játszik
Az óda a természethez fantázianevű trend vad, természet ihlette formákkal játszik
Fotó: www.blumenbuero.de
Nos, ezek azok a gondolatok, amelyek mentén a marketingszakemberek meghatározták a stílusjegyeket, amelyekből aztán fantázianévvel ellátott trendeket alkottak. A trendekről színvonalasan összeállított sajtóanyagot is készítettek, benne ingyenesen hozzáférhető kép­anyaggal, amelyek remek ötleteket adnak a kereskedőknek, forgalmazóknak, hogyan hívják fel a fogyasztók figyelmét a virágokra, beltéri és kerti növényekre. A kertészeti irányzatokat a Holland Vi­rágiroda fogja kommunikálni, hogy azokat figyelembe vehessék az ágazat szereplői a beszerzések, termékinnovációk, értékesítési tervük kidolgozása során.

Óda a természethez

Az éghajlatváltozás hatására még jobban tudatosul bennünk a természet hatalmas ereje, ezzel együtt saját sebezhetőségünk. Sokunk fékezhetetlen késztetést érez, hogy azonnal tegyen valamit az éghajlatváltozás ellen, mivel veszélyben vagyunk.

Ugyanakkor kimutatjuk a természettel való azonosulásunkat: elvégre mi magunk is a természet részei vagyunk. Ez megmutatkozik otthonunk és kertünk berendezésében is.

Az Óda a természethez fantázianevű irányzat azt a benyomást kelti, hogy a természet a belső tér részévé válik és átveszi az uralmat. A felhasznált formák természetesek, élettel teltek, egyediek. Ez a különféle szikla-, kő- és kavicsformákon keresztül, és a kézzel készített hatású tárgyakon keresztül is megnyilvánul.

A vad, természet ihlette megjelenésű formák magukra vonják a tekintetet. Az élettelen és élő anyagok szerves szimbiózisa szintén jellemző, például olyan tárgyak alkalmazásával, amelyek úgy néznek ki, mintha kőből lennének, noha puha anyagból készültek. Az anyagok természetesek, környezetbarátak. A belső térben az uralkodó színek a barna, a halványzöld és a természetes árnyalatok. A természetesség, az organikus és egyedi formák jutnak főszerephez a szabadban is. A szakemberek útmutatása szerint a stílusjegyhez igazodó kertek buják, vadak, kanyargós köves-kavicsos ösvényekkel, a számos növényfaj a biológiai sokféleséget növeli.

Az erkélyek és balkonok üde zöldek és frissek a vízszintesen és függőlegesen is elhelyezett rengeteg növény miatt, a zöld környezet csábítja az embereket, hogy elmerüljenek, elbújjanak benne.

Kidobás helyett javítsd meg, újítsd fel, üzeni a vintage folklór irányzat
Kidobás helyett javítsd meg, újítsd fel, üzeni a vintage folklór irányzat
Számos természetes anyagot építenek be, melyek közül kedvenc lehet például a fa, az agyag, a terméskő. A környezetvédelem első számú szabály, az újrahasznosított anyagok is fontos szerephez jutnak. A minták természetes struktúrát követnek, esetleg kidomborodnak a felszínből, jellemző a színátmenet, de mindenképpen természetes és egymással egyensúlyban lévő színeket használ ez az irányzat; elsősorban a barna és zöld különböző árnyalatai, valamint a fehér uralják a teret.

Vintage folklór

A társadalom egyre ridegebbé válik, érezzük az összetartás és a harmónia elvesztését, átértékelődnek az emberi kapcsolatok, a hagyományos értékek csakúgy, mint ahogy a minket körülvevő tárgyak is veszítenek a jelentőségükből. Ugyanakkor sokan szeretnénk ez ellen tenni valamit. A Vintage folklórnak nevezett irányzat fölhívja a figyelmet környezetünk sokszínűségére, emellett a termékek élettartamára is összpontosít. Ne dobd ki, hanem szeresd és javítsd meg, újítsd fel – ez a mottó. Ehhez a divatirányzathoz igazodva a berendezési tárgyak színes, vidám gyűjteményt alkotnak, amelyet a termékek iránti szeretet és tisztelet jellemez.

Ezt az irányzatot az 1970-es évek, a falusi folklór, a kézművesség táplálja.

A kedves virágmintás, hibás, törött, összeragasztott, összerakott tárgyak jól megférnek egymás mellett, az eredmény pedig nagyon személyes, amely meleg hangulatával időtöltésre hív. A tárgyak lekerekített formájúak, puha anyagból készülnek, a falakat színes tányérok díszítik. Jellemző a szárazvirág-dekoráció, az otthont rengeteg, akár a stílushoz egyáltalán nem illő dísznövény teszi hangulatossá.

Az emlékgyűjtés trendjébe illő növények és kiegészítők
Az emlékgyűjtés trendjébe illő növények és kiegészítők
A kert többé-kevésbé spontán módon, az elemek véletlenszerű – vagy annak tűnő – felhasználásával születik. Olyan, mint egy patchwork, amelynek minden darabja sok szeretettel és törődéssel készült. A kreatívan kialakított kert vagy erkély tele van gyönyörű, újrahasznosított „kincsekkel”, amit mindenki szívesen megcsodál. Élénk színű kerti bútorok, mintás kerítések, egymástól nagyon különböző virágcserepek népesítik be.

A Vintage folklór irányzatra olyan anyagok a jellemzők, amelyek a hetvenes évekre emlékeztetnek, például dzsörzé, buklé, kordbársony, textil, horgolt és kötött anyagok, furnér, csempe és kerámia.

A formákat is a hetvenes évek és a vidéki folklór ihlette. A kézi munka, az újrahasznosítás szintén alapelvei ennek az irányzatnak. Sokféle, vidám és nagyon eltérő színeket használ, amelyek első ránézésre nem igazán illenek egymáshoz, a pasztell árnyalatokat gyakran sötét színekkel társítják. Röviden: egy színskála, tele lehetséges színkombinációkkal.

Réteges terek

Egyre kisebb lakásokban élünk, ugyanakkor mind több funkciót szeretnénk otthonunknak szánni, ezért a helyiségeknek számos célnak kell megfelelniük. Ehhez speciálisan kialakított bútorokat is használunk. A színekkel és mintákkal való játék izgalmas térhatású kombinációkat hoz létre a padlón és a falakon, és ez a térbeli élmény hasonló az internet metaverzumához. Az effektusokkal való játék azt a benyomást kelti, hogy több a hely, és a színkontrasztok ezt a térhatást csak erősítik.

A növények könnyen áthelyezhetők, mozgathatók.

A kertben is fontos szerepet játszik a terekkel való játék: ültetéskor a rendelkezésre álló területet a lehető legjobban kihasználják, így a növények meghódítják a teraszokat, verandákat, de akár a kerti szerszámtárolók tetejét is. Élesen elkülönülő szegélyek helyett inkább szín­kontraszt­­tal jelölik a terek rendeltetését. A stílusra az alapformák, például a téglalapok és körök használata jellemző, a kerti bútorok lekerekített formájúak. Gyakoriak a vonalas, vagy az egymást fedő, keresztező minták. Bátran alkalmazható a meleg/hideg, világos/sötét és élénk/pasztellszínek kontrasztja.

A réteges terekkel kombináló irányzat izgalmas térhatású összeállításai
A réteges terekkel kombináló irányzat izgalmas térhatású összeállításai

Emlékek gyűjtése

A folyamatos változásban nagy szükség van az emlékekre és a nyugalmat sugalló tárgyakra egy hangulatos otthonban. Szeretjük magunkat körülvenni ismerős tárgyakkal, közöttük biztonságban érezzük magunkat, megpihenünk. Ebben szerepük van a színeknek is, hiszen a zöld árnyalatai például épp ezt a komfortos érzetet keltik, míg például a lila és a rózsaszín szelídséget, gyengédséget közvetít. Ezek a színek jellemzők a stílus­irányzat virágaira és dísznövényeire is.

A kertben is ez a harmónia a meghatározó, elegánsan kanyargó utak, meghitt teraszok csábítanak pihenésre, kikapcsolódásra.

Színes, nosztalgikus kerti bútorok, kecses, finomságot sugalló növények jellemzik, a kert kissé melankolikus hangulatú. Szívesen használt anyag a kerámia, a porcelán, a zománc, a cink, az öntöttvas, valamint a természetes textíliák, a fa, a parafa és a bőr. A formák kialakítása egyszerű és nem feltűnő, gyakoriak a szőtt vagy fonott tárgyak. Jellemző a zöld tónusok sokfélesége, amit sokszor társítanak például sárgával, fehérrel vagy olívazölddel.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/blumenbuero.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/48 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

„A vetőmag köztulajdon”

Az élelmiszertermelés genetikai alapjainak köztulajdonként kezelését tűzte a zászlajára a La Via Campesina nevű globális gazdaszervezet a berlini Zöld Hét idején zajló nagy tüntetésen. Mint fogalmaztak, az élelmiszer-önrendelkezés alapja, hogy ne adjuk át másnak a vetőmagtermelés feletti kontrollt.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Mindenki zöld városokra vágyik

A klímaváltozás rekkenő kánikulákat eredményez minden évben, lassan nincs 40 Celsius-fok alatti nyár… Hatványozódik a hőérzet a nagyvárosok betondzsungeljeiben, ahol az egyre csökkenő zöld területek száma miatt már-már keresni kell némi árnyékot. A városi klímát ráadásul nemcsak az emberek viselik nehezen, hanem a növények is, ezért koránt sem mindegy, milyen fajokkal igyekszünk zöldíteni a nagyvárosok betontengereiben.

A szőlő gombaölő szeres kezelése Magyarországon

Lassú, de fokozatos csökkenés jellemzi a szőlő növényvédőszer-piacát. A szőlő-növényvédelmi piac elméleti értéke is csökken, de kevésbé, mint a felhasznált termékek hektárszáma.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?