0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Az eddigi díjazottak kivétel nélkül jelentős gazdasági súlyra tettek szert az utóbbi három évtizedben

– hangsúlyozta dr. Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke, a bíráló bizottság társelnöke a pályázat kiírásáról szóló sajtótájékoztatón.

A pályázatot a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) és a Magyar Innovációs Alapítvány hirdette meg a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, valamint az Agrárminisztérium és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala támogatásával.

Az innováció gyorsulása a gazdaság gyorsulását idézi elő

– mondta Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. A harminc éve elindított pályázat célja, hogy olyan innovációkat mutasson be, amelyek eredménye pénzügyi eszközökkel is kifejezhető, de a komplett értékei – egyebek mellett társadalmi haszna – alapján keresik a nagydíjasat.
Idén a jelentkezés határideje 2023. február 3., a díjakat pedig 2023 márciusában adják át az Országházban.
Az elmúlt három évtized során összesen 1379 pályamű érkezett a szövetség felhívására, amiből 1204 volt sikeres innováció, és 233 kapott különböző innovációs díjat. A kutatókból és korábbi nagydíjasokból álló bíráló bizottság a nagydíj mellett több kategóriában is díjat ítél oda a kiemelkedő innovációs teljesítményért.
Kiemelte a piaci, társadalmi hasznosulás jelentőségét Bódis László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért felelős helyettes államtitkára, aki szerint

a tudományos eredmények tekintetében is ebbe az irányba szükséges elmozdulni.

Az önfenntartó finanszírozás körforgásával ugyanis el lehet jutni odáig, hogy hazánk 2030-ra Európa első tíz országa közé emelkedjen az innováció területén.
Kiemelte a kétféle szakpolitika együttműködésének jelentőségét Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a mezőgazdaságban egyre nagyobb szerepet kap a tudás, az innováció.
A COVID elleni küzdelem során jutott innovációjának köszönhetően kiemelt gazdasági szerephez a tavalyi Innovációs Nagydíjat elnyert CYCLOLAB Kft. Az ötven éve alapított kisvállalat 2020-ban önerőből, nagy áldozatok árán növelte meg az általa gyártott gyógyszersegédanyag mennyiségét 120 kilogrammról több tonnára.

Az innovációs nagydíjjal érkező társadalmi és üzleti elismerés hatalmas lendületet adott a cégnek a további fejlesztésekhez

– mondta el dr. Szőcs Levente igazgató. A nagydíj megerősítette őket abban, hogy jó irányban haladnak, és van jövője az általuk gyártott vegyületeknek. Jelenleg új termékkel készülnek piacra lépni. 

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a nagydíjban részesült kisvállalatok és óriáscégek aránya 50-50 százalék.

Ugyancsak a világjárvánnyal összefüggésben nyert tavaly Ipari Innovációs Díjat a Favipavir filmtabletta kifejlesztője és gyártója, a MEDITOP Gyógyszeripari Kft. A gyógyszerrel három év alatt 3 milliárd forintos forgalmat értek el itthon és külföldön – mondta el dr. Szilágyi Attila, a cég marketingigazgatója. A díjazott innováció lényege egy olyan összetétel és gyártási technológia, amely nem sérti az eredeti gyógyszer szabadalmi védettségét, hatása azonban ugyanaz. A szakember kiemelte, hogy termékük napi terápiás költsége lehetővé tette, hogy befogadja az OEP, vagyis az elért

eredményük több üzleti sikernél, hiszen a gyógyszer hozzáférhetővé vált a hazai betegek számára.

Mint mondta, a gyógyszeriparban a folyamatos innováció nemcsak a siker kulcsa, hanem a versenyben maradás alapvető feltétele, a túlélés záloga is.

A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati kiírás és a jelentkezés részletei a www.innovacio.hu/innonagydij oldalon érhető el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu