0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

E folyamat egyik első lépéseként a jogszabályi környezetet kellett felülvizsgálni, elérve, hogy a gazdásági stabilitás további erősítése érdekében a családi tulajdonú gazdaságok átadását egyszerűbbé tegyük. A generáció­váltás segítésében eddig is fontos elem volt különböző támogatások alkalmazása, és az új KAP Stratégiai Tervben fokozott figyelmet kapnak a generációs megújulást szolgáló beavatkozások.

A mezőgazdaság elöregedésének megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése érdekében a Generációs megújulás gazdaságátvevő támogatásával együttműködési beavatkozás keretében finanszírozási lehetőséget biztosítunk a gazdaságátadásban részt vevő, az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény szerinti gazdaságátadóknak, akik elérték vagy az együttműködés befejezésének idejére elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. A támogatás kiterjed a legalább 10 000 EUR STÉ méretű vagy 10 000 euró mezőgazdasági árbevétellel rendelkező gazdaság átadását, gazdálkodásának szabályos lezárását szolgáló tevékenység költségeire, továbbá az átmenetet támogató járadékszerű támogatási értékekre (amelynek része lehet pl. a gazdaságfelmérés díja, életjáradéki díj, mentorálás, coaching stb.).

Az együttműködő feleknek, az átadónak és az átvevőnek a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell gazdaságátadási szándéknyilatkozattal és együttműködési projekttervvel.

Az 50 évesnél fiatalabb átvevőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. A feleknek gazdaságátadási szaktanácsadót javasolt igénybe venniük, vagy érdemes együttműködniük a KAP Hálózat vidék- és térségfejlesztés-támogató egységével (folyamatsegítés, kommunikáció, konfliktuskezelés stb.). A támogatói döntést követően legfeljebb 2 éven belül az együttműködő feleknek hatályos gazdaságátadási szerződéssel kell rendelkezniük.

A gazdaságátadási szerződés megkötését követően a Generációs megújulás gazdaságátvevő támogatásával beavatkozással segítjük a meghatározott feltételeknek megfelelő átvevőt a gazdaság működőképességének fenntartásában és versenyképességének fokozásában. A támogatás érdekében az 50 évesnél fiatalabb átvevőnek kötelező képzésen kell részt vennie, és az átvett gazdaságot legalább 5 évig kell működtetnie.

Ez idő alatt a gazdaság üzemmérete nem csökkenhet az átadáskori üzemméret alá.

Az átvevőnek a gazdaság átvételét követően élethivatásszerűen mezőgazdasági termelő tevékenységet kell folytatnia, és az átvett termőföldek földtulajdonjogának megszerzését követő 5 éven belül azokat nem engedheti át másnak, azokat más célra nem hasznosíthatja, és eleget kell tennie a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározott hasznosítási kötelezettségnek.

Nemcsak a generációs megújulás, hanem a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében segítjük egyfajta mezőgazdasági start-up kezdeményezésként a fiatal mezőgazdasági termelők és az új mezőgazdasági termelők, valamint a vidéki induló vállalkozások tevékenységének megkezdését. Azok a legalább 18 és legfeljebb 40 éves természetes személyek kapnak támogatást, akik államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkeznek. A támogatás érdekében vállalni szükséges, hogy a támogatási döntéstől számított legfeljebb 9 hónapon belül megkezdik az üzleti terv végrehajtását, és az abban vállalt kötelezettségeket legkésőbb a 4. gazdálkodási év végére teljesítik.

Vállalni kell továbbá, hogy a gazdálkodónak az üzleti tervben vállalt időszak elteltével, legkésőbb a támogatás 4. lezárt gazdálkodási évében a mezőgazdasági tevékenységből elért jövedelme eléri legalább az előző évi kötelező bérminimum mértékét,

és hogy gazdaságát személyes közreműködéssel vezeti, évenként beszámolót nyújt be, valamint együttműködik szaktanácsadóval, továbbá a 10 000 EUR STÉ üzemméretet fenntartja az 5. év végéig. A támogatás vissza nem térítendő, egy összegű, átalány típusú. Maximális mértéke 40 000 EUR.

Lantos Gergely

Forrás: Magyar Mezőgazdaság