Back to top

Generációs megújulás támogatása

A mezőgazdaságban tapasztalható elöregedés megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése, valamint a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében az agrártárca stratégiai célkitűzései között eddig is szerepet kapott egy mezőgazdasági generációs megújulást segítő intézkedéscsomag kidolgozása és megvalósítása.

E folyamat egyik első lépéseként a jogszabályi környezetet kellett felülvizsgálni, elérve, hogy a gazdásági stabilitás további erősítése érdekében a családi tulajdonú gazdaságok átadását egyszerűbbé tegyük. A generáció­váltás segítésében eddig is fontos elem volt különböző támogatások alkalmazása, és az új KAP Stratégiai Tervben fokozott figyelmet kapnak a generációs megújulást szolgáló beavatkozások.

Illusztráció
Illusztráció
A mezőgazdaság elöregedésének megállítása, az agrár-nemzedékváltás ösztönzése érdekében a Generációs megújulás gazdaságátvevő támogatásával együttműködési beavatkozás keretében finanszírozási lehetőséget biztosítunk a gazdaságátadásban részt vevő, az agrárgazdaságok átadásáról szóló 2021. évi CXLIII. törvény szerinti gazdaságátadóknak, akik elérték vagy az együttműködés befejezésének idejére elérik az öregségi nyugdíjkorhatárt. A támogatás kiterjed a legalább 10 000 EUR STÉ méretű vagy 10 000 euró mezőgazdasági árbevétellel rendelkező gazdaság átadását, gazdálkodásának szabályos lezárását szolgáló tevékenység költségeire, továbbá az átmenetet támogató járadékszerű támogatási értékekre (amelynek része lehet pl. a gazdaságfelmérés díja, életjáradéki díj, mentorálás, coaching stb.).

Az együttműködő feleknek, az átadónak és az átvevőnek a támogatási kérelem benyújtásakor rendelkeznie kell gazdaságátadási szándéknyilatkozattal és együttműködési projekttervvel.

Az 50 évesnél fiatalabb átvevőnek szakirányú végzettséggel kell rendelkeznie. A feleknek gazdaságátadási szaktanácsadót javasolt igénybe venniük, vagy érdemes együttműködniük a KAP Hálózat vidék- és térségfejlesztés-támogató egységével (folyamatsegítés, kommunikáció, konfliktuskezelés stb.). A támogatói döntést követően legfeljebb 2 éven belül az együttműködő feleknek hatályos gazdaságátadási szerződéssel kell rendelkezniük.

A gazdaságátadási szerződés megkötését követően a Generációs megújulás gazdaságátvevő támogatásával beavatkozással segítjük a meghatározott feltételeknek megfelelő átvevőt a gazdaság működőképességének fenntartásában és versenyképességének fokozásában. A támogatás érdekében az 50 évesnél fiatalabb átvevőnek kötelező képzésen kell részt vennie, és az átvett gazdaságot legalább 5 évig kell működtetnie.

Ez idő alatt a gazdaság üzemmérete nem csökkenhet az átadáskori üzemméret alá.

Az átvevőnek a gazdaság átvételét követően élethivatásszerűen mezőgazdasági termelő tevékenységet kell folytatnia, és az átvett termőföldek földtulajdonjogának megszerzését követő 5 éven belül azokat nem engedheti át másnak, azokat más célra nem hasznosíthatja, és eleget kell tennie a termőföld védelméről szóló törvényben meghatározott hasznosítási kötelezettségnek.

Nemcsak a generációs megújulás, hanem a fiatalok vidékről való elvándorlásának csökkentése érdekében segítjük egyfajta mezőgazdasági start-up kezdeményezésként a fiatal mezőgazdasági termelők és az új mezőgazdasági termelők, valamint a vidéki induló vállalkozások tevékenységének megkezdését. Azok a legalább 18 és legfeljebb 40 éves természetes személyek kapnak támogatást, akik államilag elismert mezőgazdasági jellegű szakismerettel rendelkeznek. A támogatás érdekében vállalni szükséges, hogy a támogatási döntéstől számított legfeljebb 9 hónapon belül megkezdik az üzleti terv végrehajtását, és az abban vállalt kötelezettségeket legkésőbb a 4. gazdálkodási év végére teljesítik.

Vállalni kell továbbá, hogy a gazdálkodónak az üzleti tervben vállalt időszak elteltével, legkésőbb a támogatás 4. lezárt gazdálkodási évében a mezőgazdasági tevékenységből elért jövedelme eléri legalább az előző évi kötelező bérminimum mértékét,

és hogy gazdaságát személyes közreműködéssel vezeti, évenként beszámolót nyújt be, valamint együttműködik szaktanácsadóval, továbbá a 10 000 EUR STÉ üzemméretet fenntartja az 5. év végéig. A támogatás vissza nem térítendő, egy összegű, átalány típusú. Maximális mértéke 40 000 EUR.

Lantos Gergely

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/46 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Decemberben visszaesett, az egész évben csökkent a kiskereskedelmi forgalom Németországban

A jelentős mértékben megemelkedett árak miatt az év második felében csökkenésnek indult és decemberben már visszaesett a kiskereskedelmi forgalom Németországban. Az élelmiszerek forgalma rekordmértékben csökkent tavaly a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentése alapján.

Mit tesz a műanyag a termőfölddel?

A műanyaghulladékok talajra gyakorolt hatása nagyrészt ismeretlen, pedig a talajba kerülő műanyag mennyisége akár többszöröse is lehet annak, mint ami a folyókba, tengerekbe mosódik. Egy uniós kutatás keretében annak igyekeznek a végére járni, hogy pontosan milyen hatással is van a talajok műanyag-szennyezettsége magára a termőföldre.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

GMO-mentes takarmánykiegészítőt fejlesztett a Hód-Mezőgazda Zrt.

Több 760 millió forint támogatásból fejlesztett ki hazai alapanyagból is készíthető, GMO-mentes takarmánykiegészítőt a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem konzorcium - közölte a társaság az MTI-vel.

Megjelent a minőségrendszerhez történő csatlakozást támogató pályázati felhívás

A mezőgazdasági termelők 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között ismét pályázhatnak az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozás kapcsán támogatásra.

Folyamatosan növekszik erdeink területe és élőfakészlete

Az enyhe időjárás miatt idén előbb kezdődtek meg az Országfásítási Program keretében megvalósuló faültetések – közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.