Back to top

Gyémántdiplomások: az európai hírű mezőgazdaságért dolgoztak

Mint jogutód intézmény vezetője, 23 személynek adott át Gyémánt Emléklapot technikumi tanulmányai befejezésének 60. évfordulója alkalmából tartott ünnepség keretében Mezőtúron Dr. habil Fülöp Tamás, a kecskeméti Neumann János Egyetem (NJE) rektora Brinza Attila, oktatási és képzési igazgató úr társaságában.

Az egykori Mezőtúri Mezőgazdasági Gépész Technikumban 1962-ben 56-an kaptak mezőgazdasági gépész technikusi oklevelet. Közülük az ünnepségen személyesen 9-en, illetve többek helyett, akadályoztatásuk miatt a megjelent hozzátartozójuk vette át az értékes, díszes okmányt (jó néhányan posztumusz részesültek az elismerésben).

Az európai hírű magyar mezőgazdaság szakember gárdájában végzésük után sikeresen tevékenykedők köszöntésekor egyetemünk rektora egyebek közt elmondta:

Megható érzés a 60 évvel ezelőtt végzettek számára emléklapot átadni. Fontosnak tartotta, hogy ezek a "szépkorú" mezőtúri diákok ennyi idő után is összetartó közösséget alkotnak, méltán büszkék hagyományaikra, intézményükre és tanáraikra.

Örömteli, hogy az első évfolyamok egyik tanára, Kara Miklós tanár úr is jelen volt az ünnepségen.

Az ünnepségen személyesen megjelent jubilálók az egyetem vezetőivel. -- Vrubovszki László, Zoltán Tibor, Mári József, Mórocz György, Fánkuly László, Szabó Pál, Kara Miklós mezőtúri technikumi tanár, Járai Lajos, Dr. habil Fülöp Tamás, az NJA rektora, Kiss
Az ünnepségen személyesen megjelent jubilálók az egyetem vezetőivel. -- Vrubovszki László, Zoltán Tibor, Mári József, Mórocz György, Fánkuly László, Szabó Pál, Kara Miklós mezőtúri technikumi tanár, Járai Lajos, Dr. habil Fülöp Tamás, az NJA rektora, Kiss

Az ünnepségen személyesen megjelent jubilálók az egyetem vezetőivel: Vrubovszki László, Zoltán Tibor, Mári József, Mórocz György, Fánkuly László, Szabó Pál, Kara Miklós mezőtúri technikumi tanár, Járai Lajos, Dr. habil Fülöp Tamás, az NJA rektora, Kiss Elek, Brinza Atilla, az NJA oktatási és képzési igazgatója, Sándor Ferenc

Rektor úr azt is kifejtette, hogy az egyetem vezetőjeként kiemelt feladatának tartja a képzési hagyományok ápolását, a korábbi hallgatókat tömörítő közösségek munkájának támogatását, ahogy ez jelen esetben is történik. Meggyőződése, hogy a korábban náluk végzett hallgatók tudásukkal, szakmai sikereikkel, tapasztalataikkal, kapcsolat-rendszerükkel, életútjuk példájával sokat tudnak segíteni a jelen intézményi kihívások megoldásában, végső soron a mai fiatal hallgatói generáció tudásának növelésében.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Önként vonult állatkertbe egy medve

Vélhetően túl korán ébredt fel a téli álomból, és élelemkeresés közben mászott át a Marosvásárhelyi Állatkert kerítésén.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Érdemes hétvégén jelmezben menni az állatkertbe

Farsangi programokkal, köztük táncházzal, jelmezes felvonulással, látványetetésekkel, állattréningekkel és kedvezményekkel várja a látogatókat a Fővárosi Állat- és Növénykert szombaton és vasárnap.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.

Sikerrel hasznosíthatók a MATE vezette konzorcium agrárinformatikai fejlesztései

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és konzorciumi partnerei Agrárinformatikai Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központot hoztak létre Gödöllőn. Az NKFI Alap 1,482 milliárd Ft vissza nem térítendő támogatásával megvalósított fejlesztések, prototípusok már most hasznosítható eredményt jelentenek.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.