Back to top

A magas koleszterintartalmú élelmiszerek hatásai a koleszterinszintre...

A koleszterin fontos a sejtmembránok szerkezetének fenntartásában, és segíti a szervezetet a D-vitamin és a létfontosságú hormonok előállításában. A szervezet ugyan termel koleszterint, de ha sok koleszterint fogyasztunk, akkor kevesebbet állít elő. Valamint, ha nem fogyasztunk magas koleszterintartalmú ételeket, a testünk akkor is elegendő mennyiséget termel.

Az alacsony sűrűségű lipoproteinek (LDL) plakkokat képezhetnek az artériákban, és növelhetik a szívbetegség kockázatát. De nem minden koleszterin "rossz". A nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) például a vérben lévő felesleges koleszterint elszállítja a májba. Onnan a máj felhasználja a koleszterint, vagy eltávolítja a szervezetből. Valamint a HDL megvédheti az artériáit a túlzott plakkok felhalmozódásától.

Ha szeretjük a tojást, de attól tartunk, hogy magas koleszterinszinthez vezethet, nem kell aggódnunk.

Ugyanis egy 2013-ban megjelent vizsgálat szerint az emberek egyik csoportja napi három tojást evett, míg a résztvevők másik csoportja ezzel megegyező mennyiségű tojásfehérjét. 12 hét elteltével mindkét csoportnak csökkent a triglicerid- és az LDL-szintje, és nőtt a HDL-szintjük. Azoknál, akik az egész tojást elfogyasztották nagyobb mértékben nőtt a HDL-érték és jobban csökkent az LDL-érték. Ne feledjük, hogy a koleszterinszintünket jobban befolyásolja, hogy mennyi zsír és szénhidrát van az étrendünkben, mint az, hogy mennyi koleszterin van az ételben - állítja a Harvard School of Public Health. Azonban nem érdemes túlzásba vinni a magas koleszterintartalmú ételek fogyasztását, különösen, cukorbetegség esetén.

A koleszterinszint csökkentése

A magas koleszterinnel az a probléma, hogy hozzájárulhat a szívbetegség kockázatához. A dohányzás, a magas vérnyomás, az oxidatív stressz és a gyulladás azonban szintén szerepet játszik a szívbetegség kialakulásában. Szerencsére néhány életmódbeli változtatással csökkenthetjük a koleszterinszintet és a szívbetegség kockázatát.

Bár a magas koleszterinszintű élelmiszerek nem feltétlenül járulnak hozzá a vér koleszterinszintjéhez, érdemes csökkenteni a telített zsírokat és kiiktatni a transzzsírokat az étrendből.

Valamint a lazacból, diófélékből vagy lenmagból származó omega-3 zsírsavak fogyasztása segíthet csökkenteni a vérnyomást, az oldható rostok és a tejsavófehérje hozzáadása az étrendhez pedig szívbaráttá teheti a koleszterinszintet.

A szakértők emellett heti öt napos 30 percnyi mérsékelt testmozgást javasolnak, valamint csökkentett alkoholfogyasztást. Ez a nők (és 65 év feletti férfiak) esetében napi egy, 65 évnél fiatalabb férfiak esetében két italt jelent. Valamint a dohányzásról való leszokás már fél év alatt csökkentheti a szívbetegség kockázatát.

A Centers for Disease Control and Prevention szerint egyeseknél családi hiperkoleszterinémia állhat fenn, ami azt jelenti, hogy az életmódbeli változtatások nem elegendőek.

Lehet, hogy sztatinokra van szükség a koleszterinszint csökkentéséhez. Még olyan esetben lehet ezekre szükség, ha valakinek veszélyesen magas az LDL-szintje, szív- és érrendszeri betegsége vagy cukorbetegsége van.

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mindössze 25 nap után fogytak el a 2023-as osztrák halkészletek

Nem sokkal a hónap vége előtt Ausztria halkészletei már elfogytak jelentette be az Aquaculture Stewardship Council (ASC). Ha csak helyben termelt halat fogyasztanának az osztrákok, a szupermarketek polcai az év hátralévő részében üresek lennének. A Hazai Haltermelés Napját 2023. január 25-én érték el, egy nappal korábban, mint az előző évben.

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.