Back to top

Párhuzamos fejlődéstörténet

Az idén már másodszor nyerte el az Agrartechnik német szaklap által meghirdetett Service Award verseny „A legjobb szervizműhely” díját az AXIÁL Kft. bajai telephelyének szervizszerelő csapata. Az itt dolgozók a jövőben még az eddigieknél is magasabb színvonalon végezhetik munkájukat, december 5-én ugyanis felavatták a vállalat új mobilszerviz-műhelyét Baján.

Az épületet Csáki-Felső Sándor ügyfélkapcsolati vezető csapata veszi birtokba. A műhelyben 23-an dolgoznak majd, a régió mobilszerviz-szerelői a tevékenységüket segítő munkatársakkal együtt. Képünkön a tulajdonosokkal, Harsányiné dr. Fodor Gyöngyi és Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezetőkkel, Pintér Zsolt ügyvezetővel és Harsányi Virággal, az AXIÁL stratégiai és fejlesztési igazgatójával

Az új csarnok 830 négyzetméteren, 12 ipari kapuval fogadja a gépeket. A nehéz javítási munkákat az akár 5 tonnát 6 méter magasságig felemelni képes híddaru segíti. „Ez azt jelenti, hogy itt Baján egy helyen található a központi és a mobilszerviz, fogalmazhatunk úgy is, hogy nemcsak a klinika, hanem a körzeti orvosi rendelő is elérhető” – utalt a szolgáltatásuk minőségére képletesen Harsányi Zsolt tulajdonos-ügyvezető, hozzátéve, hogy a beruházással tovább nő a szervizműhely kapacitása.

Ahogy az egy héttel korábbi felsőzsolcai telep átadóján, ezúttal is többen méltatták a cég szolgáltatásait. Baján Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédében azt hangsúlyozta, hogy a hatékony, jövedelmező mezőgazdasági tevékenység egyik fontos feltétele a folyamatosan fejlődő, magas szintű szolgáltatás a termelésben részt vevő gépekhez, technológiákhoz.

„Az AXIÁL együtt, párhuzamosan fejlődött a magyar mezőgazdasággal, azzal kéz a kézben járt”

– mondta, hozzátéve, hogy ha ágazatunk nem fejlődött volna, az AXIÁL dinamikája is másképp alakul. A magyar agrárium hatékonysága az elmúlt több mint egy évtizedben a másfélszeresére nőtt, amiben a bajai vállalkozásnak is fontos szerepe volt és van, fogalmazott az államtitkár.

„Az agrárium versenyképessége ma már nem pusztán azon múlik, hogy a gazdálkodóink mennyire felkészültek vagy hogyan és miképpen gazdálkodnak. Sok függ attól a háttéripartól és kapcsolódó szolgáltatási rendszertől, ami működteti az agráriumot” – mondta az államtitkár. Ezért nevezte fontosnak azt, hogy minél több magyar vállalkozás legyen eredményes, hiszen kulcskérdés, hogy az egyre erősebb magyar agráriumot minél több olyan magyar vállalkozás segítse és erősítse, amely értéket ad és értéket képes teremteni, és az AXIÁLt ilyen vállalkozásnak nevezte.

Cornelia Horsch: egyre kisebb az az időablak, amikor dolgozni lehet a földeken. Akkorra pedig arra alkalmasnak kell lennie a gépeknek
Cornelia Horsch: egyre kisebb az az időablak, amikor dolgozni lehet a földeken. Akkorra pedig arra alkalmasnak kell lennie a gépeknek

Ahogy az AXIÁL minden jelentősebb eseményére, úgy most is meghívták az általuk forgalmazott egyik márka képviselőjét Bajára. Ezúttal Cornelia Horsch, a HORSCH cég egyik tulajdonosa fogadta el a meghívást, aki köszöntőjében reagált Feldman Zsolt szavaira, mint mondta, ők is úgy tekintenek magukra, mint akik valamilyen szinten felelősek a világ élelmezéséért.

A német vállalat forgalma 2015 óta majdnem megduplázódott, amiben jelentős szerepet tulajdonított a velük együtt dolgozó gazdáknak és kereskedőknek – köztük az általa professzionálisnak nevezett Axiálnak, hiszen, mint mondta, gépeik üzemeltetéséhez ilyen szolgáltatóra van szükség.

Az elmúlt évek nehézségei a HORSCH-t sem kerülték el, az ellátási láncok akadozása, a háború jelentős kihívások elé állították őket, termelésük akadozott. Ezért döntöttünk úgy, hogy energiájukat ez idő alatt beruházásokra fordítják, melyek értéke elérte a 100-120 millió eurót, és több gyárukat érintette. Brazíliában például 45 millió euró értékben bővítették termelő kapacitásukat, hogy az ott értékesítésre kerülő gépeket ne Németországban, hanem a helyszínen szerelhessék össze.

Új eszközeik bemutatása mellett említést tett egy 2 éven belül ugyancsak Brazíliában bevezetni kívánt önjáró gépről, amihez többféle munkaeszköz csatlakoztatható, így munkaerő-megtakarítás érhető el vele.

Mint Cornélia Horsch lapunk kérdésére elmondta, bár teljesen nem lehet kiváltani a munkaerőt, de egyre hatékonyabban kell dolgozniuk, és az ilyen gépeket egy ember is ki tudja szolgálni. Annak pedig, hogy miért éppen Brazíliában tervezik bevezetni, egyszerűen jogi szabályozási okai vannak, hiszen ezek a gépek extrém szélesek, és ott közúton is közlekedhetnek.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nőtt az orosz mezőgazdasági termelés

Oroszország mezőgazdasági termelése 2022-ben 10,2 százalékkal nőtt - derült ki az orosz szövetségi statisztikai szolgálat (Roszsztat) által szerdán közölt adatokból.

Csak az a vízmennyiség adható át, amely nem szükséges a magyar területen

Erről tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság, miután megkérdeztük, mi a véleményük a Duna Charta januárban nyilvánosságra hozott közleményéről, amiben az osztrák mezőgazdaság Szigetközből származó vízellátása ellen tiltakozik.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Alföldi dudoros és bécsi keringő - galambkavalkád Dabason

Dabason rendezték meg a szokásos év eleji nagyszabású galambkiállítást, melyen három fajtaklub jubileumáról is megemlékeztek. A Pergő Fajtaklub 100 éves, a Magyar King Klub 60, a Mondain Fajtaklub pedig 50 éves idén.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Díjazták az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőit

Az Európai Unióban egyedül Magyarországon működik a kontinentális összevetésben is kiemelten fejlett és több pilléren nyugvó, mezőgazdasági kockázatkezelési rendszer, amely számos helyzetben képes segítséget nyújtani a gazdálkodóknak - jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Országos jégkármérséklő rendszer legjobb generátorkezelőinek járó díj átadó rendezvényén, kedden, Dunaharasztiban.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

KITE Zrt.: a jubiláló integrátor

Ellentmondásos év, kirívó szélsőségekkel. Röviden így jellemezhető 2022, s ebbe ugyanúgy beletartozik az irtózatos pusztító aszály, mint a féktelen drágulás vagy a szomszédunkban zajló háború következményei. Vajon ebben a helyzetben miként tudott helytállni az idén 50 éves integrátor, tudott-e élni a piaci lehetőségekkel, mennyire volt képes a bajba jutott termelőkön különböző megoldásokkal segíteni?

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.

Rövid időn belül megkerülhetetlenné válik a precíziós gazdálkodás

A Magyar Mezőgazdaság Kiadó és az Agrárközösség Kft. közös szervezésében létrehozott szakmai rendezvényen három gazda példáján keresztül ismerhettük meg, hogyan is kezdődött el gazdaságukban a precíziós átállás, milyen tapasztalatokat szereztek erről mindeddig, sőt még tanácsokkal is ellátták a közönséget.