0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Új látogatóközponttal várja az érdeklődőket Magyarország leghosszabb barlangja

Átadták a Pál-völgyi-barlang új látogatóközpontját kedden; a 254,5 millió forintos beruházáshoz 234,99 millió forint európai uniós, vissza nem térítendő támogatást használtak fel - közölte a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága kedden az MTI-vel.

A fejlesztésnek köszönhetően megújult a barlang fogadóhelye és kialakítottak egy oktatótermet is a szakmai előadásoknak.

Hazánk leghosszabb barlangja elsősorban cseppköveiről lett nevezetes, bár sokkal inkább jellemzőbbek rá a magas, hasadékszerű folyosók, a nagy szintkülönbségek és a hévizes eredetű, gömbszerű oldásformák.

A barlang 1919 óta kisebb megszakításokkal folyamatosan látogatható. 500 méteres, megújult túraútvonala sok izgalmat tartogat: meseszerű cseppkövek, különleges szikla-alakzatok évezredek óta változatlan, megdermedt világába vezeti a látogatókat, csillogó kalcitkristályokat és ősi kagylólenyomatokat csodálhatunk meg.

A barlang melletti egykori bányaőrház idei felújításával jött létre a Pál-völgyi-barlang Látogatóközpont. Az interaktív elemekkel ellátott kiállításon a barlangok értékeibe kaphatnak betekintést a látogatók: elmerülhetnek a geológiai, hidrológiai és természetvédelmi ismeretekben, tudást sajátíthatnak el a barlangokban élő denevérekről.

A Pál-völgyi-barlang a Szépvölgyi út mellett található,

31 kilométerével Magyarország leghosszabb barlangrendszere, amelyet évente 34-35 ezren látogatnak.

A túrázók a kiépített, 500 méteres útvonalon cseppköveket, gömbszerű hévizes oldásformákat, csillogó kalcikristályokat és ősi kagylólenyomatokat is megtekinthetnek – áll a közleményben.

Forrás: MTI/DINPI