0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Azerbajdzsán a harmadik legnagyobb mogyoró exportőr a világon

2022-ben összesen 67 ezer tonna mogyorót takarítottak be Azerbajdzsánban. Ezzel az ország a globális piacokon a harmadik legnagyobb mogyoróexportőr – mondta Szurhaj Novruzov a mezőgazdasági minisztérium tisztviselője.

A mogyoró mintegy 95-96 százalékát exportálják az európai piacokra. Az azerbajdzsáni kormány ösztönzi a mogyorótermesztéssel foglalkozó vállalkozókat. Ennek egyik formája, hogy minden évben egyszeri támogatásként 4400 manat-ot (nagyságrendileg 1 millió Ft-ot) kapnak a termelők.

Az International Nut and Dried Fruit Council által közzétett adatok szerint Azerbajdzsán a harmadik helyen áll a mogyoró globális piacokra történő exportjában. Törökország 68 százalékos részesedéssel uralja a mogyorópiacot, a második helyen Olaszország áll 11 százalékos részesedéssel.

Azerbajdzsán több mint 25 országba exportál mogyorót, többek között Oroszországba, Németországba, Grúziába, Lengyelországba, Litvániába, Fehéroroszországba, Franciaországba, Ukrajnába, Svájcba. Állítólag Németország és Olaszország a két legnagyobb azerbajdzsáni mogyoró vásárló. Az állami Azexport online értékesítési platformra néhány hónap alatt közel 84 millió dollár (33 milliárd Ft) értékben érkeztek exportmegrendelések több mezőgazdasági termékre, köztük mogyoróra is.

Azerbajdzsán éghajlata ideális szinte mindenféle héjas termesztésére és az ágazat évről évre folyamatosan növekszik. Az évente több mint 35 000 tonna dióféléket előállító gazdaságok főként az ország északi Gakh, Zagatala és Balakan régióiban találhatók.

Az Azerbajdzsáni Mogyoró Exportőr Konzorcium öt vezető hazai mogyoró-exportőrt és 12 000 egyéni gazdálkodót foglal magába. Adataik szerint az új mogyoróültetvények száma évente átlagosan négy-öt százalékkal növekszik. A 2021-ben 1950 hektáron telepített új ültetvényeket elsősorban az északi Sheki körzetben találhatók.

A FAO jelenleg egy 1,3 millió dollár értékű projektet valósít meg, amelynek célja az azerbajdzsáni mogyorótermelés növelése, az új technológiák és a globális know-how helyi gyakorlatokba való beépítése, és a raktári létesítmények fejlesztése. A projekt várhatóan hozzájárul az ország mogyoróiparának fenntartható fejlődéséhez, élelmiszer- és táplálkozásbiztonsághoz, valamint a vidéki területek szegénységének csökkentéséhez.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu