Back to top

Egy meglepő összetevő, hogy a sült zöldségek tökéletesek legyenek

A kiegyensúlyozott étrend fenntartása érdekében az étkezéseknek sovány fehérjéket, teljes kiőrlésű szénhidrátokat és zöldségeket kell tartalmazniuk. Nem újdonság, hogy a zöldségek az egészséges táplálkozás létfontosságú részét képezik.

A Harvard T.H. Chan School of Public Health szerint a zöldségek segíthetnek a vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának csökkentésében, támogathatják a rák megelőzését, hozzájárulhatnak a fogyókúrás céljaink elérésében és még számtalan jótékony hatással rendelkeznek.

Nagyon sok módszer létezik a zöldség elkészítésére, akár melegen, hidegen, párolva, blansírozva, grillezve, nyersen, salátában vagy akár hamburgerben is fogyaszthatjuk.

A Bioversity International szerint világszerte 1097 termesztett zöldségfaj létezik, az elkészítései lehetőségek pedig végtelenek.

Általában sós, fűszeres hozzávalóként gondolunk rájuk, de a zöldségek édesítése egyedi hangulatot kölcsönözhet nekik, ami tökéletes egy ünnepi köretnek, vagy meggyőzhetjük a válogatós gyereket, hogy több zöldséget egyen. A sült zöldségek édesebbé tételének egyik egyszerű módja a vanília kivonat felhasználása a főzés során.

Illusztráció
Illusztráció

A vanília kivonat extra édességet ad a karamellizált zöldségeknek

A vanília kivonat egy gyakori gasztronómiai alapanyag, amelyet általában desszertek sütéséhez használnak. A Taste of Home szerint azonban a vanília kivonat segít fokozni a karamellizációs folyamatot, ha zöldségeket sütünk a sütőben. Amikor a zöldségekben természetesen előforduló cukrokat magas hőnek tesszük ki, a cukor barnulni és karamellizálódni kezd, és édes ízt kölcsönöz az ételnek. Bár a karamellizáció folyamata a zöldségek sütésekor természetesen megy végbe, a Taste of Home szerint vanília kivonat hozzáadásával elmélyíthetjük a zöldségek szerves édességét, és még ropogósabbá tehetjük őket.

A vanília kivonat számos lehetséges egészségügyi előnnyel büszkélkedhet.

Ugyanis nagy mennyiségű gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz, mely jótékony hatással lehet az agy egészségére, miközben csökkentjük a hozzáadott cukorbevitelt. Ha nincs kéznél vanília kivonat helyettesíthetjük mézzel, juharsziruppal vagy akár mandulakivonattal is.

Forrás: 
mashed.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb műanyagba csomagolják a sonkákat is

Újabb 14 százalékkal csökkenti a csomagoláshoz felhasznált műanyag mennyiségét a Pick Szeged Zrt., január végétől a szeletelt Pick szalámik után már a Herz sonkák is kisebb tálcaméretben és megújult csomagolásban kerülnek a polcokra - tájékoztatta a Bonafarm csoporthoz tartozó élelmiszeripari cég szerdán az MTI-t.

Az élelmiszerár-stop kivezetését szorgalmazzák az ágazati szereplők

Az első élelmiszerár-stop egy éve, 2022. február 1-jén lépett életbe. Az ágazat meghatározó szereplői szerint a felborult európai uniós piaci környezetben az ársapkák kivezetése segítené a hazai agrárium, élelmiszeripar versenyképességének megőrzését, stabilizálva hazánk élelmiszer-önellátását. Ez a termelők, az élelmiszer-feldolgozók és a kereskedők közös érdeke.

Reménykeltő ősziek, romló piacok

Mi lesz most a gabonával? Erre felelj, de őszintén, jön a további biztatás, mert elhangzott a tv-ben, hogy a liszt ára 5 százalékkal fog csökkenni. Az mit jelent a búza esetében, és azt is jó lenne tudni, hogy mennyivel lesz olcsóbb a kenyér? Érdemes az egésznek utánaszámolni, mielőtt az ember bármit mondana, vagy olyan szaktekintélyt megkérdezni, akinek a szavára eddig minden körülmények között adhattunk.

Némileg csökkenhetnek egyes élelmiszerek árai

Ez év második negyedévében várhatóan megáll az élelmiszerárak drasztikus mértékű növekedése, egyes termékpályacsoportoknál akár még fogyasztóiár-csökkenés is előfordulhat a MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletága elemzőinek prognosztizálása szerint.

Van környezetszennyezőbb a kapszulás kávénál

A kutatók azt vizsgálták, hogy összességében a kávé teljes életciklusát figyelembe véve melyik változat a legjobb és legrosszabb hatással a környezetre.

Gombák vizsgálatához nyert pályázatot az SZBK kutatója

A gombák soksejtűségének és morfogenezisének genetikai szabályozását vizsgálja tovább Nagy László, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biokémiai Intézetének tudományos főmunkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council - ERC) támogatásával - közölte honlapján az Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz tartozó intézet kedden.

Továbbra sem optimisták a német kiskereskedők

A tavalyi visszaesés után az idén tovább csökkenhet reálértéken a kiskereskedelmi forgalom Németországban az ágazat vezető érdekképviseletének kedden közölt előrejelzése szerint.

Látható módon kell jelölni, ha rovarfehérjét tartalmaz egy termék

A vásárlók pontos tájékoztatása érdekében módosítja az élelmiszerek jelölési rendeletét az Agrárminisztérium, hogy a rovarfehérjéket tartalmazó termékek jól megkülönböztethetők és elkülöníthetők legyenek a boltok polcain - jelentette be Nagy István tárcavezető.

Fókuszban a globális mezőgazdaság

A Nemzetközi Zöld Hét (Internationale Grüne Woche, IGW) az egyik legismertebb németországi rendezvény. Berlin már 1926 óta a helyszíne a világ egyik vezető nemzetközi élelmiszeripari, mezőgazdasági és kertészeti vásárának.

Kétezer Barázda

A magyar nemzetiségű mezőgazdasági termelők a Vajdaságban anyanyelvükön követhetik az agrárhíreket az Újvidéken nyomtatott napilapban, a Magyar Szóban, annak hetente megjelenő mezőgazdasági mellékletében, a Magvetőben, továbbá a Hét nap hetilap és a Vajdaság ma internetes hírportálok sem maradnak adósak az élelmiszertermelőket, háztájiban gazdálkodókat foglalkoztató hírekkel és információkkal. Létezett korábban egy havonta megjelenő lap is.