Back to top

Az 5 legfontosabb tápanyag a nők számára

A nők számos életszakaszon mennek keresztül, miközben a testük folyamatos változásokon esik át. E változások során testüknek egyedi táplálkozási igényei vannak, amelyek központi szerepet játszanak az egészség optimalizálásában. Hasznos lehet, ha tisztában vagyunk néhány kulcsfontosságú tápanyaggal, amelyekre szükség van ahhoz, hogy táplálni tudjuk a szervezetünket az egyes életszakaszokban.

Glenna Martel, a Loblaw Companies Limited dietetikusa elmondja, hogy melyek a legfontosabb tápanyagok, amelyek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a nők optimalizálják az egészségüket és jólétüket.

Vas

A vas egy olyan tápanyag, amely az oxigén szállításáért felelős az egész szervezetben, és fontos a vérsejtek előállításához. Nőként nagyobb a veszélye a vashiánynak, figyelembe véve a menstruáció során elvesztett vért. Emiatt a reproduktív korban lévő nőknek valójában több vasra van szükségük naponta, mint az azonos korú férfiaknak. A vas a terhesség szempontjából is nagyon fontos tápanyag, ugyanis várandósság idején megnő a vasszükséglet. Ennek a baba fejlődésében betöltött alapvető szerepe az oka.

Terhesség során a nők a táplálékunkban lévő vasat arra használják, hogy a baba vasraktárait felépítsék az első 6 hónapban.

A sötétzöld leveles zöldségek, vörös húsok és a dúsított gabonafélék mind olyan ételek, amelyeket a vasszükséglet fenntartása érdekében érdemes fogyasztani.

Folsav

A folsav az egyik fontos B-vitamin, amelyre szervezetnek szüksége van. A folsav jelentős szerepet játszik a terhesség alatt is, mivel a baba agyának, gerincének és koponyájának fejlődéséhez szükséges. Következésképpen nélkülözhetetlen az ideg rendellenességek megelőzésében is.

A sötétzöld színű zöldségek, narancs, dúsított tésztafélék és a kukoricaliszt egyaránt remek választás lehet, ha egy extra adag folsavat szeretnénk bevinni a szervezetünkbe.

Kalcium és D-vitamin

A kalcium és a D-vitamin a csontok egészségét szolgáló legfontosabb tápanyagok. Az oszteoporózis, vagyis a csontritkulás ahhoz vezethet, hogy a csontok könnyebben eltörnek, és nagymértékben csökkentheti életminőséget. A nőknél a menopauza idején az ösztrogénszint csökkenése miatt megnő a csontritkulás kockázata.

Tehát az ösztrogén természetes védőszerepet játszik az erős csontok fenntartásában, de amikor az ösztrogénszint csökken, megnő a csontritkulás kockázata.

Ennek ellenére a megfelelő kalcium- és D-vitamin-bevitel segíthet! A kalcium az erős, egészséges csontok felépítéséért felelős tápanyag. A D-vitamin szerepe pedig abban áll, hogy segít növelni a kalcium felszívódását az étrendünkben. Ez a két tápanyag együttesen a csontok egészségének előmozdításáért és a csontritkulás megelőzéséért dolgoznak.

A kipróbálandó kalciumban gazdag élelmiszerek között kiemelt helyen szerepel a tehéntej, a joghurt, a lazackonzerv és a tofu is. Míg a D-vitaminban gazdag élelmiszerek között a zsíros halak (például lazac) és a dúsított tejitalok ajánlottak.

Omega 3 zsírsavak

Az omega-3-zsírsavak esszenciális zsírsavak, ami azt jelenti, hogy a szervezetünk nem képes saját maga előállítani őket. Ennek ellenére fontos, hogy az étrendünkbe iktassuk ezeket. A terhesség alatt az omega-3-zsírsavak döntő szerepet játszanak a baba agyának és szemének fejlődésében.

De nem csak a terhesség során fontosak az omega 3 zsírsavak, ugyanis fontos tápanyagot jelentenek az egészséges táplálkozáshoz, különösen a szívbarát étrendhez!

Kutatások szerint az omega 3 zsírsavak szerepet játszhatnak a szívbetegségek megelőzésében is.

A zsíros halak, diófélék, magvak és különböző olajok, mind olyan élelmiszerek, amelyeket érdemes beiktatni a mindennapi étrendbe, ha egy plusz adag omega 3-ra van szükségünk.

https://thekit.ca/sponsored/top-5-nutrients-for-womens-health/

Forrás: 
thekit.ca

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó a TEDi üzleteiből

Határérték feletti, technológiai eredetű szennyezőanyagok miatt Aldiva Unicorn Wheels 220 grammos Aldiva kekszet hívott vissza a forgalmazó - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Sajttal kereskedtek, ötmilliárd forint áfát csaltak

Több mint 5 milliárd forint áfát csalt el egy sajtkereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, a 15 emberből álló bandával és az azt segítő 14 emberrel szemben vádat emelt a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Főügyészség - közölte a NAV a Facebook-oldalán. A szervezet győri vezetője a koronavírus-járvány idején azzal vált ismertté, hogy a jelenleg már lefoglalt luxusautóival kórházakba szállított maszkokat adományként.

Németországban is jelölnék a hazai húst

Már idén tavasszal elkezdhetik címkével jelölni a húspultokban a német eredetű húsokat és hústermékeket, bár az agrarheute értesülése szerint még tárgyalnak az érintett gazdasági szereplők. Ennek ellenére Friedrich-Otto Ripke, a német baromfiipari szövetség (ZDG) elnökének nyilatkozata szerint már tavasszal külön jelölhetik a szupermarketekben a Németországban előállított hústermékeket.

Étel, mint gyógyszer? Közel sem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik

A kutatások azt mutatják, hogy az egészségügyi szakemberek által javasolt ételek javíthatják a jólétet, de az étel nem egy tabletta, és a szakértők ajánlásai sokkal bonyolultabbak ennél.

Spanyol nyérc farmon jelent meg a madárinfluenza

Egy galíciai nyérc farmon hirtelen megnőtt a mortalitás még 2022 októberében. Az állatorvosok első körben a SARS-CoV-2 vírusra gyanakodtak, mely már több más országban is okozott problémákat a nyérctenyészetekben. Azonban a laboratórium a H5N1-es madárinfluenza vírusát mutatta ki. A hatóságok azonnal karantén alá vették az egész farmot, beleértve az ott dolgozó embereket is.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Másképpen hatnak a gyógyszerek a nőkben, mint a férfiakban

A nők felelősségteljesebbek, ha az egészségi állapotukról van szó. Korábban fordulnak orvoshoz, ha valamilyen panaszuk van; lelkiismeretesebben beszedik a gyógyszereket, amelyeket felírnak nekik. De ki gondol arra, hogy ezek a bizonyos gyógyszerek alkalmasak-e a női szervezet számára vagy sem?