Back to top

Kert a tűzoltóállomás tetején

A német Épületzöldítők Szövetségének tagjai elsöprő többséggel szavazták meg a 2022-es év zöldtetőjét, amit az egyesület egyik tagja, a Paul Bauder GmbH & Co. KG tervezőiroda álmodott és valósított meg a karlsruhei tűzoltóállomás járműcsarnoka felett.

A 4000 négyzetméteres többfunkciós tetőkert az ott dolgozók számára változatos kikapcsolódást nyújt, miközben fontos szerepet tölt be a csapadékvíz- gazdálkodásban is: szivacsként szívja fel a lezúduló esővizet, majd azt egyenletesen elvezeti.

A BuGG elnöke, Gunter Mann (balra) adta át a díjat Tim Bauder ügyvezetőnek
A BuGG elnöke, Gunter Mann (balra) adta át a díjat Tim Bauder ügyvezetőnek
Az Épületzöldítők Szövetsége (BuGG) 2001 óta minden évben megválasztja az év zöldtetőjét, illetve megnevezi a legkiválóbb homlokzati és beltéri zöldítési beruházásokat is. A BuGG-tagok javasolják, nevezik be a pályaműveket, majd ezt követően jellemzően közgyűlésen vagy szakmai rendezvényen szavaznak a nyertesről, de olyan is előfordult már, hogy online szavazással döntöttek a legjobb alkotásról. Idén ez utóbbi történt.

Karlsruhe tűzoltóállomásának tetőkertje mintaértékű munka, amely világosan megmutatja, milyennek is kell lennie manapság egy tetőn létrehozott zöldfelületnek: széles körűen hasz­nálható és minden szempontból jól hasznosul.

A sportpályától kezdve a napelemrendszeren keresztül a rengeteg zöld növényig mind-mind ezt a célt szolgálja, arról nem is beszélve, hogy a kert a csapadékvíz-gazdálkodásban is nélkülözhetetlen szerepet tölt be, fogalmazott Tim Bauder, a Paul Bauder GmbH & Co. KG három ügyvezető igazgatójának egyike. A szakember szerint a helyesen használt tető biztonságos tetőszerkezetet igényel. A tervezők a BauderGREEN zöldtetőrendszerekkel valósították meg ezt az egyedülálló és hasznos tetőkertet.

Madártávlatból a díjnyertes tetőkert
Madártávlatból a díjnyertes tetőkert
Fotó: Bauder és Bugg

Az tűzoltóállomást tavaly adták át. Az összesen 6630 négyzetméternyi tetőterület szíve és lelke a járműcsarnok felett elterülő 4000 négyzetméteres többfunkciós kert. A különböző Bauder­GREEN zöldtetőrendszerekkel ellátott, kiterjedt és intenzív növényzettel, sétányokkal és ülőalkalmatosságokkal, petanque-pályával és konyhakerttel is gazdagított zöldfelület pihenésre és a dolgozók aktív kikapcsolódására egyaránt alkalmas.

Az extenzív zöldítéstől az utak építésén át az intenzív felületekig minden területen pontosan megtervezték a kert szerkezetét és a talajfeltöltést.

Többfunkciós kert készült a járműcsarnok felett
Többfunkciós kert készült a járműcsarnok felett
Fotó: www.michaelgallner.com
A talaj vastagsága 8 és 160 centiméter között változik, kedvező feltételeket teremtve a gyep, az évelőágyások és a nagyobb cserjék számára is. A többrétegű zöldtetőrendszerek lehetővé teszik az esővíz fenntartható felhasználását, mivel a kialakí­tásnak köszönhetően rengeteg vizet tárol a kert, amit szép lassan párologtat el. Ez utóbbi különösen fontos ökológiai és klímavédelmi szempont, és hozzájárul Karlsruhe „zöld város” törekvéséhez.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/BuGG
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/49 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Hűtő és melegítő hatásúak

Nyáron túl meleg van, télen pedig hideg, mondhatnánk, az időjárás soha nem optimális az ember számára, legalábbis így érezzük. A táplálkozásunk során ezt a kellemetlenséget tudományos alapon is korrigálhatjuk, hiszen egyes növényeknek hűtő, míg másoknak melegítő hatásuk van.

Valós értéket tükrözzön az ár

Steven van Schilfgaarde, a Royal FloraHolland virágtőzsde vezérigazgatója szerint 2022 nehéz és különösen kiszámíthatatlan év volt. A tőzsde kiadványa szerint azonban év végére így is átlépte a forgalom az ötmilliárd eurós határt, ami viszont csaknem 600 millióval kevesebb, mint egy évvel korábban.

Mikor ébred a szőlő?

Sokan, sokszor tették fel a címben említett kérdést az elmúlt években az egyre változó, gyakran egészen enyhe téli időjárást tapasztalva. A szőlő ébredése, rügyfakadásának időpontja azért is fontos számunkra, mert az azt követő kedvezőtlen idő hatására az egész évi termésünk elveszhet, fagykárt szenvedhet.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

Valaha súlyosabban károsítottak

Több olyan károsító is van, amely tömegszaporodásával rendkívüli károkat okozott a mezőgazdaságban az elmúlt hatvan év során, mára azonban szerencsére jóval kevésbé kell tartani tőlük.

Bill Gates is befektetett egy ausztrál startupba, amelynek célja a tehenek metántermelésének csökkentése

Bill Gates más milliárdosokhoz csatlakozott, akik egy ausztrál klímatechnológiai startupba fektetnek. A startup célja, hogy laboratóriumban előállított takarmány-adalékanyaggal csökkentik az állattenyésztés metánkibocsátását.

A növényfejlődés irányítása, stresszkezelés

A Siófokon tartott Szimbiózis Kertésztalálkozó tápanyag-gazdálkodás és növényvédelem szekciójának előadásai egyebek mellett a növényfejlődés hatékony irányításával és a növények stresszkezelésével foglalkoztak.

Tudnivalók a növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények drónos kijuttatásának kérelmezéséről

Az elmúlt időszakban számos kérdés érkezett a Nébih munkatársaihoz annak kapcsán, hogy ki, hol és hogyan kérelmezheti növényvédő szerek és növényvédelmi hatású készítmények engedélyezését drónnal történő kijuttatásra. Az alábbiakban összegyűjtötték a témához kapcsolódó legfontosabb tudnivalókat.

Ültessünk méhlegelőt! Ültessünk méhlegelőt?

Ez az írás az emlékezés szándékával, és nem a siránkozásért íródott.