0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 24.

Kevesebb holland szamóca

Érik a holland üvegházi szamóca, az első szállítmányok pedig máris elindultak a boltokba. A várakozások azonban mérsékeltek, mert amíg az elmúlt években számottevően bővült az üvegházi szamóca területe, addig idén egyre kevesebb kertész termeli a népszerű gyümölcsöt. 

Sjraar Hulsman termelő szerint a tavaszi idény a legtöbb kertészet számára jól zárult, a hagyományosan jónak számító brit piac mellett más országokban is sikerrel értékesítették a szamócát, pedig az energia drágulása miatt nagy kihívás volt olyan árszintet beállítani, amellyel a termelők és a vásárlók is jól jártak.

Összességében azt tapasztalták, hogy a fogyasztók a drágább szamócát is megvették, de kevesebbet, mint korábban.

Több termelő a szokásostól eltérően heti árat határozott meg, ami a tervezhetőséget rontotta. Az őszi mennyiségre az energiaválságnak csekély hatása van, hiszen a palántákat egy évre előre megrendelik. Látható azonban, hogy néhány termelő korábban ültetett, hogy kevesebbet kelljen fűtenie. Az összkép üzemenként nagyon eltérő, és függ például a gázszerződéstől. Szerencsére a szép őszi időjárásnak köszönhetően a tervezettnél kisebb lett a gázfogyasztás. A gázárak valamelyest normalizálódnak, de a gazdák nem bíznak abban, hogy az árak visszasüllyednek a korábbi szintre. Ezért sokan nem is ültettek. A munkaerőköltségek meredek emelkedése alternatív megoldások, például robotok fejlesztése felé tereli a holland kertészeteket. Az ünnepek közeledtével az eladási árak jól alakulnak, és a termelők arra számítanak, hogy a kereslet is a megszokott lesz az év végén.

Forrás: Kertészet és Szőlészet/freshplaza.de