0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Minden a termőtalajjal kezdődik

A századforduló és a rendszerváltás talajtani és talajvédelmi tevékenységeiben betöltött elkötelezett munkája és meghatározó szerepe elismeréseként Szabóné Kele Gabriellát, a Fejér Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának nyugalmazott igazgatóhelyettesét tüntették ki a Stefanovits Pál Életműdíjjal december 8-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kampuszán.

A díjat a MATE, a Magyar Tudományos Akadémia Agrártudományok Osztálya és a Talajtani, Vízgazdálkodási és Növénytermesztési Tudományos Bizottsága, valamint a Magyar Talajtani Társaság alapította. Stefanovits Pál vegyészmérnök, talajtanász, egyetemi tanár, akadémikus a talajtérképezés, a talajképződési folyamatok és a mezőgazdasági környezetvédelem neves tudósa, 1969 és ’75 között a Gödöllői Agrártudományi Egyetem rektorhelyettese volt, akinek a nevéhez több magyar vonatkozású talajtérkép elkészítése fűződik. A róla elnevezett életműdíjat idén harmadik alkalommal ítélték oda.

Szabóné Kele Gabriella kertészmérnökként diplomázott, majd növényvédelmi és agrokémiai szakmérnöki végzettséget szerzett. Pályafutása jelentős részében a Fejér Megyei Kormányhivatal és jogelődje Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságán tevékenykedett.

Irányító, ellenőrző szerepet töltött be a genetikus és a nagy méretarányú talajtérképezésben Komárom, Fejér, Tolna megye területén, és személyesen is részt vett mintegy 10 ezer hektár terület talajtérképezésében.

Elkötelezett munkát végzett a szakmai módszertan, valamint számos talaj- és környezetvédelmi jogszabály, rendelet kidolgozásában, számos gyakorlati projekt megvalósításában, például az internet alapú földértékelési rendszer kidolgozásában. Tevékenyen közreműködött a diagnosztikus talajértékelési szemlélet kialakításában, valamint a szakmérnökképzésben több egyetemen.

A Magyar Talajtani Társaságnak 1985 óta tagja. Újra szervezésében elnökhelyettesként közreműködött. Meghatározó szerepe volt az MTT-rendezvények szervezésében, valamint a társaság nemzetközi aktivitásának és önállóságának megteremtésében.

Kutatóként kimagasló eredményeket ért el az elméleti és gyakorlati talajtan számos területén, amelyeknek a gyakorlati beépítését is biztosította.

Számos egyéb társadalmi és szakmai elismerés mellett 2013-ban a Magyar Ezüst Érdemkereszt tüntette ki az állam. „Alapos szakmai tudásával és gyakorlati tapasztalataival a mai napig hidat képez az alapkutatások és az azokat megvalósító szakmai közösségek között” – mondta róla a gödöllői díjátadáson Michéli Erika, a MATE Talajtani Tanszékének vezetője.

A rendezvényen több köszöntő és szakmai előadás is elhangzott.

Az aszálykárok megelőzésében óriási a szerepe a talajvédelemnek – hangsúlyozta köszöntőjében Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Hozzátette: természeti erőforrásink közül talán a termőtalaj a legelhanyagoltabb terület, pedig a takarmánytól az egészséges élelmiszerig „minden ott kezdődik”. Nagyon fontos, hogy

okszerűen kezeljük „legnagyobb víztározónkat”, a talajt és ennek szolgálatába állítsuk a termesztéstechnológiát.

Szabóné Kele Gabriella a hazai talajtan fejlődéséről, kiemelkedő művelőről és eredményeiről emlékezett meg szakmai előadásában. Kiemelte, hogy a tudományos terület és annak gyakorlati alkalmazása, a térképezés, valamint a talajértékelési rendszerek kidolgozása az ésszerű hasznosítást és a termőtalaj megóvását szolgálják. Hangsúlyozta, hogy

időszerű lenne szakpolitikai döntést hozni az új talajosztályozási rendszer bevezetéséről,

valamint új módszertani útmutatónak is készülnie kellene a talajtan új generációja számára, amelynek képviselői már nem a genetikus, hanem a diagnosztikus szemléletet képviselik.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu