Back to top

Rengeteg a kihívás, de fejlesztés nélkül nincs jövő

A FruitVeB kertészeti évértékelő konferenciáján kiemelten szóltak a tervezett támogatási rendszer és a finanszírozási környezet várható hatásairól a fejlesztésekre, valamint a megújuló energiák hasznosításával kapcsolatos szabályok változásairól. Az alágazatok beszámolójából kiderült, hogy a nehézségeken csak a további fejlesztések és a nagyobb fokú együttműködések segíthetnek túljutni.

Nagypéter Sándor szerint kedvező hitelek nélkül nehéz fejleszteni
Nagypéter Sándor szerint kedvező hitelek nélkül nehéz fejleszteni
Fotó: Rimóczi Irén
A Covid-járvány és a gazdasági válság alakítja a piaci folyamatokat, ennek következtében a termelői koncentrációnak tovább kell erősödnie a versenyképesség érdekében, hangsúlyozta Nagypéter Sándor, A FruitVeB tészeket és kereskedőket képviselő alelnöke elmondta, hogy már az utóbbi két átmeneti évben is kimagasló lehetőséget kaptak a zöldség-gyümölcs tészek a hatékonyságot növelő fejlesztéseikhez az Agrárminisztérium támogatáspolitikájának köszönhetően, ami ösztönzően hatott a termelői együttműködésekre. A KAP stratégiai terv elfogadásával ezek a lehetőségek folytatódhatnak, a tészek 70-80 százalékos támogatással tervezhetik fejlesztéseiket, hogy növeljék versenyképességüket. Ez kimozdíthatja az ágazatot a jelenlegi 18-20 százalékos termelői koncentrációból, a tészek szerepe a kétszeresére is növekednek a zöldség-gyümölcs kereskedelemben.

A támogatás mellé ugyanakkor kedvező hitelkonstrukciókra is szükség van, hogy a tészek megvalósíthassák tervezett fejlesztéseiket, hangsúlyozta az alelnök.

A termelői szervezetek hosszú távú fennmaradásának pedig feltétele, hogy a tagok is hatékonyabban termeljenek,

A drága energián kívül a szakmahiány is nehezíti a gombatermesztők helyzetét
A drága energián kívül a szakmahiány is nehezíti a gombatermesztők helyzetét
Fotó: Rimóczi Irén
Az előző évben megfogalmazott fejlesztési terveket sok gombatermesztő vállalkozásnál keresztül húzta az idén ránk köszönöntött energiaválság, mondta Kiss Gábor, a Bio-Fungi Kft. értékesítési vezetője, hiszen a komposztgyártás és a gombatermesztést egyaránt energiaigényes. Európában idén nem változott a termelés, folytatódott a termesztés koncentrációja. Az egyik vezető gombatermesztő országban, Hollandiában a munkaerőhiány miatt a farmok nagy része áttért gépi betakarítású feldolgozóipari alapanyag termesztésére. Közben komoly fejlesztések irányulnak arra, hogy frisspiaci minőségű gombát is képesek legyenek géppel betakarítani, illetve az egész termesztést minél inkább automatizálják.

A piac elfogadja a gomba áremelését, de nem olyan mértékben, mint az infláció. A csomagolásban a műanyag-használat csökkentése továbbra is kiemelt cél, ám még nincs olyan technológia, amivel kiváltható lenne a zsugorfóliás csomagolás. 

Magyarországon az energiadrágulása mellett a szalma, műtrágya hiánya és a baromfitrágya korlátozott elérhetősége nehezíti a gombaipar helyzetét. Ezek következménye is, hogy az év utolsó harmadában nagyon megdrágult a komposzt, és az ára várhatóan 2023-ban is magasan marad. Nehezíti az ágazat helyzetét, hogy a szalmaerőművek versenytársai a gombaiparnak, valamint az is, hogy a gabonatermelők gyakrabban hagyják a földeken a szalmát, mint ahogyan azt az AKG előírja. Már pedig ezzel nemcsak a gombások szalmaellátást veszélyeztetik, hanem kedvezőtlen pentozánhatás is kialakulhat a talajban. Kiss Gábor szerint megoldást jelentene, ha az AKG-ban pontot érne, ha a szalmát az élelmiszeripari felhasználásra adja el a termelő.

A hazai zöldséghajtatás területe 3114 hektár volt tavaly, ebből mintegy 250 hektár üvegház és 700 hektár fűtött fóliablokk, az összesen betakarított termés pedig elérte a 450-470 ezer tonnát.  A zöldséghajtatók a verseny miatt folyamatos fejlesztésekre kényszerülnek, és a támogatásoknak, kedvező finanszírozási környezetnek köszönhetően az utóbbi hét-nyolc évben mintegy 120 hektár új, korszerű üvegház és 10-15 hektár fűtött fólia épült, illetve épül, ami kimagasló teljesítmény nemzetközi viszonylatban is.

Jó hír, hogy a paradicsomexport 10 százalékkal nőtt, mondta Gubacsi Zoltán
Jó hír, hogy a paradicsomexport 10 százalékkal nőtt, mondta Gubacsi Zoltán
Ezekkel párhuzamosan 27 termálkút létesült az újonnan épülő növényházak fűtésére, 8-10 pedig a fosszilis energiahordozók kiváltására, sorolta Gubacsi Zoltán. A hajtatási területet átfogó alelnök emlékeztetett, hogy az input anyagok drágulása, illetve hiánya, az energia drágulása, a klímaváltozás, a hitelkamatok emelése, valamint a beruházások költségnövekedése minden kertész tevékenységét nehezíti, ennek ellenére a fejlesztéseket folytatni kell. Mindeközben egész Európában nőtt például a paradicsom és uborka ára, ráadásul az európai országok mind nagyobb mértékben importra szorulnak.

Ez is kellett ahhoz, hogy a paradicsomexportunk legalább 10 százalékkal nőtt az idén.

Ez azért különösen jó hír, mert az újonnan épülő üvegházak 90 százalékában ezt a zöldséget hajtatják, tehát jócskán többet termelünk, mint korábban.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevesebb görögdinnye lesz Spanyolországban

Míg 2021 januárjában a Filomena vihar és a nyomában érkező fagyok és havazás bénította meg Spanyolországot, addig ezen a télen a szokatlanul enyhe időjárás következményeitől tartanak. Már decemberben is sorra dőltek meg a hőmérsékleti rekordok, a dél-spanyol régióban 2022-ben volt minden idők legmelegebb decembere.

Az (agrár)összefogás a szülőföldön maradás záloga

Tavaly december elején tizenegyedszer szervezte meg Budapesten az Agrárminisztérium Kárpát-medencei kapcsolatokért felelős főosztálya a Kárpát-medencei Összefogás Fórumát, a Mezőgazdasági Múzeum vajdahunyadvári épületegyüttesében.

Bevételek, kiadások Hollandiában

A Wageningen Economic Research éves bevételbecslésének összeállítása alapján 2022-ben Hollandiában minden mezőgazdasági és kertészeti ágazatban növekedtek a költségek. A nagyobb kiadásokat a szántóföldi gazdálkodásban és az üvegházi termesztés bizonyos ágaiban bőven ellensúlyozta az értékesített termékek ára, a dísznövénykertészetben viszont olyan mértékben zuhantak az eladási árak, hogy számottevő az érintettek bevételcsökkenése.

120 millió eurós agrártámogatás Finnországban

A finn kormány mintegy 120 millió eurós, azaz 48 milliárd forintos csomagot terjesztett elő az ország parlamentjében a mezőgazdaság kiegészítő támogatására. Az energia és a műtrágya drágulásának ellensúlyozására szánt támogatásból mintegy 80 millió eurót szánnak műtrágyadrágulás kompenzálására, a többit pedig az elektromos áram drágulásának az ellensúlyozására.

Vizes élőhely-rekonstrukciók a Balatonnál

Az elmúlt uniós fejlesztési ciklusban mintegy 38 milliárd forint jutott 100 ezer hektárnyi természeti környezet állapotának megjavítására, amely munka a következő ciklusban a Környezeti és energiahatékonysági operatív program Plusz 42 milliárd forintos keretéből folytatódhat - mondta az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a balatoni vizes élőhely-rekonstrukciók projektzáró ünnepségén csütörtökön Fonyódon.

A 8 legjobb ital a szervezetben lévő gyulladás fékentartására

A szervezetben lévő gyulladás egy természetes folyamat, amely valójában segíthet az egészség megőrzésében. Problémák akkor merülhetnek fel, ha krónikusan magas a gyulladás szintje, ami számos egészségi állapottal jár együtt.

Képalkotó eljárással felfedhető a rejtett kártétel is

A gyümölcsök mellett a paradicsomot is előszeretettel szívogatja a Kelet-Ázsiából hazánkba bekerült ázsiai márványospoloska. A korai károsítás hatására megjelenő foltok meghiúsíthatják a bogyók értékesítését. A szedés környéki szívogatás tünete általában rejtve marad, ám nagyban ronthatja a termés eltarthatóságát. Kísérleteink szerint azonban a rejtett károsítás is kimutatható komputertomográfiás vizsgálattal.

Aki ezt kihagyja, az lemond az agrártámogatások 15%-áról

Mikrobiológiai termékek az AÖP támogatásban címmel kerekasztal beszélgetést szervezett a Magyar Talajvédelmi Baktérium – gyártók és – forgalmazók Szakmai Szövetsége. Az AGROmashEXPO-n megrendezett fórumon szó volt az Agrár Ökológiai Program (AÖP) céljairól és a felhasználható mikrobiológiai termékek sokféleségéről.

Február 6-ig lehet jelentkezni a MATE gyümölcs- és zöldségfeldolgozó képzésére

Naprakész piaci ismeretekkel indít gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakirányú továbbképzést a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Budai Campusa 2023. márciusában. A megújult tananyag egyedülálló módon foglalja össze az ágazatban szükséges elméleti és gyakorlati ismereteket a nyersanyagoktól a feldolgozás-technológiákon át egészen a kereskedelemig.

Török paradicsom Hollandiában

Az energiaárak emelkedésével sok európai kertészet felhagyott a paradicsomtermesztéssel. Ennek ellenére az európai országok paradicsom iránti kereslete nem nőtt akkora mértékben, mint ahogy azt a török zöldségkereskedők remélték.