0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 17.

A FAO szerint novemberben tovább csökkennek az élelmiszerek világpiaci árai

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) világpiaci árindexe kismértékben esett novemberben. Ez már a nyolcadik havi csökkenést jelenti az oroszok ukrajnai invázióját követő márciusi rekordmagasság óta.

A világszervezet szerint a gabonafélék, a hús és a tejtermékek novemberi mérséklődése ellensúlyozta a növényi olajok és a cukor magasabb árát.

Az ENSZ által támogatott Ukrajnából érkező gabonaexport-csatorna további 120 nappal való meghosszabbításáról szóló megállapodás enyhítette a háborús fennakadások miatti aggodalmakat a fekete-tengeri kereskedelemben.

A most novemberi enyhe csökkenés azt jelentette, hogy a FAO élelmiszerindexe már csak 0,3%-kal haladja meg az egy évvel korábbi szintet.

A mutató azonban a 2021-es 10 éves csúcsot követően a betakarítási visszaesések és a Kína által generált élénk kereslet miatt továbbra is történelmileg magas szinten van.

A gabonakeresletre és -kínálatra vonatkozó külön becslésekben a FAO a 2022-es globális gabonatermelésre vonatkozó előrejelzését 2,756 milliárd tonnára csökkentette. Ez az előrejelzés 2 százalékkal maradt el a 2021-re becsült kibocsátástól, és hároméves mélypontot jelent.

Forrás: Reuters